Depeche Mode mali v kariere okamihy, ked to s existenciou kapely nevyzeralo ruzovo. Podme ale od tychto historickych faktov, ktore su depesakom vseobencne zname a tisic krat prediskutovane.
Nechcem, aby to vyznelo morbidne, ale podme trosku fantazirovat o konci…. Otazka teda znie…
Skuste si tipnut, ci vyspekulovat, ako DM ukoncia svoju karieru, doslovne, za akych okolnosti (nie kedy) prestane byt znacka DM aktivna.
Aby som lepsie priblizil co od diskusie ocakavam je nasledujuca situacia. Zajtra si otvorite noviny/web a bude tam cakat pre fanusika ta najhorsia sprava - sprava o ukonceni ci konci kariery DM. Zaujima, co si myslite, ze bude obsahom tej spravy - okolnosti, priciny a suvislosti. Raz ten okamih predsa pride. Fantazii sa medze nekladu, nakoniec, v tejto diskusii nebude mat pravdu nikto, pokial DM skutocne neskoncia.
Bude to ukoncenie z rozumu, z dovodu choroby ci smrti niektoreho z clenov, nezhody… ? Vymyslajte!
Pozn. - Prosim ziadne vseveduce komentare typu: “nahraju este 2 platne a skoncia”. Ide o to, AKO sa to vsetko zomelie a nie KEDY.
Ked raz otvorime noviny a tam bude obrovska titulka “Martin L. GORE is DEAD!” alebo “Dave GAHAN is DEAD!” o Fletchovi nie som si moc isty ci by jeho smrt znamenala definitivu pre DM.
Pokial Martin a Dave budu zivy a zdravy bude znacka DM existovat a sem tam aj cosi vyprodukuje ci vytiahne zo spodneho suflika.
Pokial Martin a Dave budu zivy a zdravy bude znacka DM existovat a sem tam aj cosi vyprodukuje ci vytiahne zo spodneho suflika.
Jarik: chcel som prave, aby ste nekonstatovali a netvrdili ako to bude. Ako mozes tvrdit, ze pokial Martin a Dave budu zivy a zdravy bude znacka DM existovat. To je bezduche domyslave konstatovanie a dnes uz aj klise a o tom tato tema nema byt. To, co si napisal nijako nesuvisi s touto temou. Chcel som, aby ste fantazirovali prave o tom, AKO prestanu fungovat. OK, otvoris napr . dm.sk a tam bude sprava… a ja v tejto teme chcem, aby ste napisali taku spravu, v ktorej budu udalosti, ktore sa podla vas odohrali a ktore viedli ku zaniku DM. Chapes? Predsa ked v sprave bude, ze zomrel Gahan, nie je to predsa to iste, ako ked zomrie Gore. Vsetko predsa bude inak a o t mi ide.
TinaGahan: nerozumiem, ako to suvisi s temou a na aku otazku je tvoja odpoved…
a aby som nebola kratka, tak zacnem:
ako skonci ich kariera? jasne raz skonci, vsetko raz skonci, stale si davam tu otazku kedy depeche mode odidu z hudobnej sceny… ale najprv musia odist starsie kapely (60tych 70tych rokov) ktore su dodnes, aby som zacala realne uvazovat o rozpade DM…. nesu az taki stari zas. . .
a ked uz raz skoncia, tak bud smrtou akehokolvek clena, je jedno ktoreho pretoze dm bez fletcha nieje dm aj ked je to smiesne ale je to tak.. gore by sa dal na vlastnu cestu aj gahan… automaticky. . . nezhody medzi nimi? nato mali 28 rokov… a nie teraz v 45tke ked sa uz ukludnuju pomaly ak sa rozidu, tak len v dobrom… a preco? kvoli rodine uz by sa rozisli davno… vedia aky maju zastup fanusikov, a keby sa rozpadli vela z nich by zosalelo… uvedomuju si ze ich hudba nieje len hudba, ale aj iste ovplynenie zivotov mnohych ludi… keby chceli skoncia davno uz pocas Sofadu… jedine ta smrt skonci ich tvorbu .... nic ine.. ja si myslim no, a ako si myslia ostatni neviem… ale dm budu az do smrti tu!
Nie, ludia nerozumiete. Nekonstatujte na zaklade toho, ako dobre DM poznate. Ved sa odviazte uz od toho… Zabudnite na to, kym vo vasich ociach clenovia su. Su to len ludia a v zivote sa stava cokolvek. Je tazke fiktivne spekulovat sposobom?:
Najmladsiu Goreho dceru zastrelili pri prepade benzinky. Gore sa pokusil o samovrazdu avsak jeho spychicky stav sposobuje, ze do konca zivota bude odkazany na opatrovatelsku starostlivost v sanatoriu. Dave sa rozhodol na zaklade toho spracovat niektore Goreho skladby, ktore Gore predlozil ako demo pri poslednej nahravacej session a vydat tak pod hlavickou DM 5 trackove EP nazvane “The Jailed Mind”. Pre podporu tohoto EP bude zorganizovany jeden koncert, kde Dave odspieva v specialnom prevedeni vsetky Gorem naspievane skladby DM.
Dave rovnako avizoval, ze ostane nadalej na hudobnej scene ako solovy interpret. Podrobnosti zatial neupesnil.
O 10 - 15 rokov sa v elektronickej podobe (pretoze papierove noviny uz navzdy stratia zmysel a v dosledku pokusov o zachranu zdevastovanej planety bude klasicky papier uz len muzealny exponat) rozsiri z Londyna (pretoze Gore sa v roku 2012 definitivne vratil do rodnej Britanie) nasledujuca sprava:
Koniec Depeche Mode
Legendarna hudobna formacia Depeche Mode, znama nielen svojim progresivnym pristupom k hudbe, ale aj neutichajucim zaujmom o ich tvorbu zo strany nespocetneho mnozstva fanusikov po celom svete, sa rozhodla ukoncit navzdy svoju cinnost. Oficialne vyhlasenie precital hovorca skupiny na poslednej tlacovej konferencii, ktora sa uskutocnila pre niekolkymi hodinami v Londyne za ucasti vsetkych troch protagonistov: Martina Goreho, Davida Gahana a Andyho Fletchera. Ako dovod oznamili neochotu Martina Goreho pokracovat v hudobnej kariere nielen z pretrvavajucich zdravotnych problemov, ale aj z dovodu problemov osobnych, ku ktorych sa Martin Gore odmietol vyjadrit. Zostavajuci clenovia jeho rozhodnutie chapu a rozhodli sa ako Depeche Mode v cinnosti dalej nepokracovat. Ako sa vyjadril Andrew Fletcher, v sucasnej situacii by podla neho nebolo voci Martinovi ferove publikovat cokolvek nove pod hlavickou Depeche Mode uz len z dovodu, ze je autorom vacsiny doposial vydaneho materialu skupiny. Sam Fletcher takisto dlhsi cas zvazoval ukoncenie aktivnej cinnosti a Martinove rozhodnutie mu jeho vahanie len ulahcilo. Ako dalej uviedol, uz dlhsi cas vlastni malu farmu na severe Anglicka a hodla sa tam natrvalo usadit. Martin Gore stravil niekolko mesiacov poslednych troch rokov v sanatoriach, kde sa jeho zdravotny stav zlepsil, no lekari mu neodporucaju ziadne namahave a vycerpavajuce aktivity. Momentalne si uziva klud na juhu krajiny, kde vlastni honosnu vilu so sukromnou plazou o rozlohe niekolkych hektarov. Pocas tlacovej konferencie posobil uvolnene, niekolkokrat si zazartoval na adresu poslednych aktivit dlhorocneho kolegu a priatela Davida Gahana, a ako sam uviedol, konecne budem mat dostatok casu na dokoncenie svojej knihy “poviedok zo zivota”. Jediny aktivny clen dnes uz zaniknutych Depeche Mode je spevak David Gahan, ktory sa tesi neutichajucej popularite a hlavne vybornemu zdraviu. Pred necelym rokom vydal svoj uz v poradi piaty studiovy album, po ktorom nasledovalo rozsiahle turné po Severoamerickej a Europskej Unii. Ako dodal, o niekolko tyzdnov sa chysta odohrat so svojou skupinou niekolko koncertov v Indii, Cine a Japonsku a v plane ma vydat EP s piesnami, ktore nahral vo svojom mobilnom studiu pocas posledneho turne. Detaily zatial prezradit nechcel, ale uz teraz sa tesi na vsetko, co s tymto novym materialom bude suvisiet.
Depeche Mode vydali svoj posledny studiovy album v roku 2017, no tento uz odmietli podporit akoukolvek koncertnou aktivitou. Z poslednych slov hovorcu skupiny bolo zrejme, ze absolutnou bodkou za karierou skupiny bude vydanie kompilacie vsetkych b-stran singlov.
Hudobne neeeews….Prachom zapadnute duo Gahan a Gore, pamatnikom este zname ako Depeche Mode ci neskor Who Will Survive sa rozpadlo. Obaja stari pani, ktorych este pred par rokmi po ostrej vymene nazorov na turne po blizkom vychode opustil najstabilnejsi clen a neskor objaveny bubenik reinkarnovanej kapely Bad Boys Blue Andy Fletcher, prehodnotili svoje dalsie ucinkovanie a po vzore Modern Talking ktorych v poradi piaty comeback taktiez nezaznamenal vacsi uspech, rozhodli zatvorit za svojou uspesnou karierou dvere. Dohoda specatena na dalsej z novo vybudovanych zakladni na Marse priniesla nevolu v radoch dochodcov najma vo vychodnej Ameurope. Ich dva posledne pociny “White Funeral” ci “Calling Mr. Emo” nepriniesli viditelnejsie pozitivne ohlasy, preto je tento ich krok viac menej ocakavany. Frontman D. Gahan, venujuci sa svojej oblubenej cinnosti - rybarceniu - odkazal svojim neprajnikom ze jeho osmy solovy projekt uzrie svetlo sveta aj napriek jeho rozvinutej klaustrofobii a taktiez ze chce tvorit na svojom ranci blizko Budapesti. M. Gore chce rozpredat svoju celu zbierku gitar a kozenych gati v aukcnej sieny Sotheby’s a splatit tak dlh svojmu sokovi v laske Boy Georgovi, ktoremu vysi sekeru za prehranu stavku o najvystrednejsiu suknu. Vdova po zosnulom exclenovi DM Alanovi Wilderovi oznamila: “Moj manzel bude mat konecne pokoj a snaha o vzkriesenie a zaradenie do povodnej zostavy zostane len zboznym prianim narusenych jedincov”, nuz nech mu je zem lahka.
Andy Fletcher: “Neviem, hm….co na to povedat, hm….hehe….at zije Chelsea.”
.
Keith Richard: “Som sokovany, pamatam si ked chlapci este len zacinali, ja som s tym vtedy prave skoncoval.”
.
Bon Jovi: “Depeche Mode?! Wtf??”
.
50Cent: “Jou dooog, do you wanna see my scars???!!!”
...
Po tridsiatich piatich rokoch sa rozhodli zobliecť si svoje dokonale prepracované hudobnícke plášte. Vďaka ich originálite a nadčasovosti môžu tisíce z nás siahnuť do šatníka v akejkoľvek sezóne, aby si s pôžitkom pripomenuli skvosty depešáckej tvorby.
Včera o pätnástej hodine si trojica dala schôdzku nevedno kde. Účelom stretnutia bolo, ako obyčajne, vydiskutovať nasledujúce kroky kapely. Za bežných okolností by sme sa mohli tešiť napríklad na nový album. Dnes nie. Nechytajme sa za hlavy – môžme si za to prevažne sami! Pýtate sa, ako je to možné? Nuž, mimoriadne o šiestej večer sa zišla tlačová konferencia, na ktorej urobil oficiálne vyhlásenie otec Mute Records Daniel Miller. V zápätí dostali priestor novinári, no predovšetkým členovia skupiny.
Mohli by ste nám vysvetliť, na základe čoho ste dospeli k takémuto ZÁVERU?
DAVE: “Asi pred mesiacom a pol som si nechal vybudovať pod foyer budovy, kde sa nachádza môj apartmán, tajnú chodbu, čo by ma dokázala vyslobodiť zo života medzi štyrmi stenami, podlahou a stropom. Tipnite si, akú dlhú dobu mi táto stratégia vydržala. Tri dni. Na štvrtý deň som chcel otvoriť poklop, lenže hneď ako som zvonku začul reči typu: ‘Si si stopercentne istý, že chodieva kupovať cigarety o tomto čase?’ alebo ‘Akonáhle ho zočím, prebodnite ma, prosím, týmto nožom! Chcem totiž umrieť s pocitom maximálnej blaženosti!’ zistil som, že s kariérou musím okamžite skoncovať. A nešlo iba (bolo takmer nemožné prehliadnuť ironický podtón v slovku “iba”) o fyzickú prítomnosť fanúšikov, nadviazať kontakt sa pokúšali aj cez poštu. Dostával som zásielky so ženským spodným prádlom, niekoľkokrát dokonca s pánskym, čo už bol vrchol. Ani si neviete predstaviť, aké som mal obrovské problémy doraziť sem.”
Povráva sa, že momentálne sídli buď v Azerbajdžane alebo v Malawi. Tam či tam, jediným jeho východiskom je pôsobiť v poľnohospodárstve. Takto sa zblázni i bez fanatických prenasledovateľov. Taký Martin Lee Gore ani nepotrebuje, aby mu práca prinášala nejaké plody. Svoju tvorivosť začal realizovať na inom poli:
MARTIN: “S priateľkou (Adele) sa nám to za posledné roky akosi vymklo z rúk (po celej miestnosti sa rozoznel zvučný smiech). Viva sa síce nedávno osamostatnila, preto sa často vídam len s Avou a Calom, no naše tri najčerstvejšie prírastky (Zion, Amber a Nica) ma zamestnávajú na plný úväzok.”
Do tretice sa k slovu dostal Andrew “Fletch” Fletcher:
ANDY: “Ráno som sa zobudil s vedomím, že opäť budem musieť znášať Davidove a Martove žartíky a posmešky. Táto skutočnosť ma priviedla do depresívneho stavu. Nanešťastie ich zákernosť práve nepozná medze. Tvrdohlavo sa spikli, poštvali na mňa celý Depeche Mode Staff vrátane tuto “pána hlavného” (ukazujúc na Daniela), no a teraz rovnako nahuckali vás… Ja si normálne začínam myslieť, že to všetci myslíte vážne a za okamih upadnem do letargie.”
Toľko vyjadrenia riadnych členov legendárneho hudobného zoskupenia z Veľkej Británie, ktoré vystupovalo pod značkou DEPECHE MODE vyše tretinu storočia. Na koniec pár vlažných slov od Daniela Millera:
DANIEL: ”Ďakujeme všetkým, najmä Daveovým, fanúšikom. Vaša hudba, chlapci, bude existovať, pokiaľ na ňu ľudia nezabudnú. Lenže my sme si ju uložili do sŕdc, a tie si pamätajú. To znamená, že máte pred sebou veľkolepú budúcnosť!”
Najväčšia kapela rokov osemdesiatych, ktorá si však neustále získavala nových priaznivcov, s najväčšou pravdepodobnosťou v deň 40.výročia koncertu 101 skončila!!!
Podľa posledných správ spevák David Gahan, dlhoročný fajčiar, včera ráno, keď si chcel ráno zaspievať v sprche, zistil, že jediné, čo dokáže so svojím hlasom dokázať je akuraá chrapčanie. Toto zistenie pre neho znamenala obrovský psychický šok a tak si posledný krát zafajčil a dal si dvojitú dávku Red Rumu. Bol okamžite prevezený do nemocnive, ale jeho pľúca boli také spráchniveté, že sa všetci čudovali, že nezomrel už pred 10 rokmi.
Hlavný skladateľ Martin Lee Gore po rozchode so svojou priateľkou začal opäť piť a po posledných pár rokoch, keď nerobil nič iné, ako vysedávanie v krčmách, musel ísť na operáciu pečene. Lekári však zistili, že jeho pečeň je taká tvrdá, že sa do nej nedá rýpať ani diamantom a že mu zostáva týždeň života. Martin si teda povedal, že keď už má zomrieť, tak nech zomrie poriadne a tak sa opil, že to stihol za tri dni.
Posledný člen, Andy Fletcher, ktorý až doteraz pokračoval vo svojej kariére DJ-a mal stále sa zhoršujúce problémy so zrakom. Tie vyústili až do veľkého škandálu, keď si pri predvádzaní svojho DJ-setu myslel, že tancuje otočený smerom k publiku, ale potom zistil, že mu ukazuje akurát svoj zadok. Toto ho tak šokovalo, že koncert ihneď ukončil. No to najhoršie ešte len malo prísť. Pri zostupovaní z pódia mu opäť zlyhal orientačný zmysel a zrútil sa z neho dolu. Táto nehoda mala tragické následky. Privolaní lekári konštatovali, že to nebola veľmi veľká výška, ale zadusilo ho jeho sadlo.
Len dúfajme, že sa im teraz Boh nevysmieva tak, ako o tom spievali v začiatkoch svojej kariéry…
11.11.2010
Andrew Fletcher, zakládající člen Depeche Mode, před několika málo minutami, oznámil na tiskové konferenci v Londýně, že skupina nebude bez Dave Gahana dále pokračovat.
Dave Gahan, který spáchal před 14 dny sebevraždu, v době kdy skupina zakončila své turné k albu nazvaném “Lost Hope” podle titulní skladby, kterou napsali Gore s Gahanem a která byla první No.1 hitem skupiny v UK i v USA, a přestože byla velmi ponurá, přesně zasáhla nerv doby.
Dave Gahan trpěl v poslední době těžkými depresemi, které ještě více zesílili po jeho třetím rozvodu, to vše zpěvák řešil vysokými dávkami prášků a následně i drog, s kterými měl Gahan problémy již v polovině 90. let. Po posledním koncertě na vyprodaném Wembley Stadium, byl frontman Depeche Mode nalezen mrtev ve svém hotelovém pokoji. Podle policie spáchal sebevraždu, ale další okolnosti nejsou známy, a tak se množí spekulace, že zpěvák kterého nedávno Mick Jagger označil za posledního rockového boha, žije a jen se ukryl někde na neznámém místě, aby utekl šílenství, které se kolem skupiny v tomto roce rozpoutalo.
Na jeho náhrobku je přesto vytesána parafráze Nietzschova výroku: “Gahan je mrtev”