Dopozeral som teraz záznam U2 koncertu “Zoo TV” (1994, po Achtung Baby a počas Zooropa) - perfektné. Bono vo vrcholnej
WATCH MORE TV
forme, celá skupina evidentne v pohode a dokonale zohraná, na svoju dobu naozaj monštrózne turné a nie je mi celkom jasné, ako napríklad bez takej výkonnej techniky ako máme dnes synchronizovali
EVERYTHING YOU KNOW IS WRONG
všetky tie obrazovky atď... Vrcholy podľa mňa:
Mysterious Ways (skvelá choreografia, napríklad keď na ňu takmer dočiahol alebo bleskové a presné odovzdanie šatky)
Until The End Of The World (táto vec mi niečím pripomína Mercy In You od DM, možno vášňou a na konci až agresivitou)
Satellite Of Love (že TOTO bude niekedy
beLIEve ME
takto krásne fungovať by som teda nepovedal)
Love Is Blindness (kto to vlastne bol? nezdá sa mi, že by na pódium pustili len tak hocakú náhodnú fanúšičku…).
Teraz som sa vratil z toho 3D koncertu v kine. Nemozem si pomoct, ale ten bono je trocha trapny. Efekty faj, publikum trocha slabsie, ale stale nechapem preco bono nespieva poriadne, preco si stale meni toniny a melodie pri spievani takych hitov. Asi jediny koncert z tych novsich sa mi pacil Boston 2001 z Elevation Tour.
a ja som si vcera pozrel posledne live DVD z Rose Bowl a musim skonstatovat iba to, co viem uz cele roky… na tuto stvorku nebude mat nikdy nikto!!! To, co predviedli s tymto podiom, to nema v historii rocku obdobu a evidentne sa sotva najde niekto, kto to prekona… a samotna kapela… famozne!!! S kazdym albumom a turne su lepsi a lepsi, tu iskru medzi nimi stale citit, na nic sa nehraju, ziadne blbe pozy, cista radost a improvizacia na podiu, su schopni zahrat kedykolvek cokolvek, ziadne zbytocne elektronicke prkotiny, gitara, bassa, bicie a z casu na cas piano… co viac k pocitvej hudbe treba? Nic… a Bonov spev… v pohode, proste je to Bono, jeho uprimnost nedostatky v speve vzdy vyvazi. Jednoducho, uz navzdy najlepsia kapela na svete!!!
A co je na nich najlepsie… ci uz stoja na magalomanskom podiu niekde v Rose Bowl alebo na obycajnom podiu pod mostom v Cannes… ta magickost z nich vyraza tak ci tak… uz len v tom su neprekonatelni!
Ako to vidíte s Achtung Baby? Každý deň mám v košíku (virtuálnom) box s veľa CD a DVD (nie ten najdrahší), ale potom sa premôžem a hovorím si že nie, to je moc… a na druhý deň zase… jedného dňa to ale nevydržím.
ja ti to poviem takto… spomen si na ten “uzasny” SOTU box, spomen si na jeho obsah, potom na cenu a nasledne si pozri fotografie boxu “Achtung Baby”, precitaj si niekolkokrat jeho obsah, spomen si na to magicke obdobie 1991 - 1993 a vsetky tie nenormalne genialne skladby a nakoniec si pozri cenu… este stale vahas?
V čakaní na Achtung Baby (objednané) pozerám DVD a neviem sa rozhodnúť, či najlepšía koncertná pieseň všetkých čias je Satellite of Love, alebo In This Twilight od NIN… Bono tam je neskutočný. A diváci, ktorí pred internetom asi nevedeli že Lou Reed sa objaví... zážitok.
Ak ma niečo zaujme v knihe tak to updatnem do tohto istého príspevku.
20111106: DVD “From the Sky Down - a documentary” - perfektný vyše hodinový dokument s niekoľkými peknými animáciami ktorým väčšinou sprevádza Bonov hlas, začína už Joshua Tree, úspech, nie veľmi dobre prijaté turné v USA, pauza keď sa nevideli, prvé skúšky v Dubline, odchod do Hansa studios v Berlíne kde to medzi nimi nefungovalo, Larry nevedel čo vlastne Edge a Bono chcú a podobne, až sa z jedného prechodu v Sick Puppy stal základ pre One, začali to skúšať a vtedy sa v Hansa studios stalo niečo magické...