Music for the masses
“B-side - a strange hybrid cover of the classic ‘Route 66’ which included the middle 8 from the A-side.”
Takže Route 66 obsahuje “middle 8” z Behind the Wheel… tento pojem minule spomínal aj Andy v súvislosti s Wrong, čiže to znamená... nejakú medzihru, asi.
Edit: A že Route 66 použili lebo Martin nemal žiadne ďalšie svoje piesne, zaujímavé.
Edit2: A že Martin počas CELEJ piesne (Behind the Wheel), úplne od začiatku spieva to čo Dave, ale o oktávu vyššie?? Je toto možné, že som to nikdy nepočul???
Budem editovať tento príspevok, nie pridávať ďalšie…
Little 15 - táto pieseň nie len že nemala byť na singli, ona sa ledva dostala na platňu. A napriek tomu, že Francúzi si vyžiadali jej singel, v UK hitparádach bodovala - znak že fanúšikovia sledovali DM veľmi pozorne a oddane.
Toto je perfektné, už som to niekedy čítal ale stojí to za to, asi píše Alan, prekladám len voľne: “Fanúšikovia sú takí oddaní, že bežia a kúpia si singel/platňu hneď v prvý týždeň, čím zabezpečia vysoké pozície v rebríčkoch. Potom však už album majú a tak predaj rýchlo padá a album sa dostatočne neuchytí v povedomí verejnosti. Akonáhle singel v predajnosti prepadá, rádiá ho prestávajú hrať a po troch, štyroch týždňoch je po všetkom. Ako protiklad, Just cant get enough bol v rebríčkoch 18 týždňov.” (pozn. ja - to ešte DM nemali takých fanúšikov ako teraz)
O koncertovaní: “Niekedy sa mi stalo že som bol mysľou úplne niekde inde a moje telo bolo prepnuté na autopilota.”
Violator
Policajt v LA po premiére Violatora: “Toto bola naša najväčšia policajná operácia od návštevy prezidenta USA.”
Alan: “Violator obsahuje veľa živých bicích vo forme slučiek, aj celý arzenál akustických nástrojov tak ako aj elektronických. Myslím, že tento album demonštroval aká rovnováha medzi hranými a programovanými nástrojmi sa dá dosiahnuť.”
V USA si vyžiadali odstránenie časti klipu Personal Jesus s konským zadkom a Martinovym “o-ooh ooh”. 
“Štúdio môže byť neuveriteľne klaustrofobické miesto - a ešte viac pre tých, ktorí možno v ňom nehrajú veľkú úlohu. Znudenosť je obvzlášť silná a deštruktívna sila. Napríklad, jedna z najotravnejších vecí je keď pracujem na komplikovanom sampli, proces je veľmi komplexný a kým nie je hotový, znie pre hocikoho chaoticky a nezmyselne. Keď niekto kto nie celkom rozumie tejto procedúre v nedokončenom štádiu sa vyjadruje negatívne, vie to byť veľmi iritujúce.” Asi vieme koho tým myslel. 
V PUK studios boli potom bez Fletchera (išiel domov z osobných dôvodov) a bolo to veľmi produktívne a užívali si to.
(Btw - ja neútočím na Andyho Fletchera, považujem ho za dôležitú časť bez ktorej by DM asi už dávno neboli.)
Mali skoro hotovú pieseň “Mother Me” (je to niekde?) ale ju nedokončili, a dlhý čas mala “Happiest Girl” byť na albume.
V singloch bola dlho vo výbere aj Halo (inak fakt super vec - pozn. ja, pamätám ako som išiel na bicykli a v hlave som mal Halo a vtedy ešte všetko bolo také jasné a súčasne zasnené, škoda), nahrali aspoň video plus Clean aby vyplnili Strange Too - len na vyplnenie? Hmm.
Američan Francois Kevorkian prišiel aby mixoval Personal Jesus a doniesol so sebou aj “ťažko s ním spolupracovať” osobnosť, ale nakoniec to napätie dodalo trackom extra dotyk a veľmi potrebný nový uhol pohľadu.
Enjoy the Silence - “Martinove demá boli niekedy veľmi detailné a niekedy veľmi jednoduché. Cítil som, že zobrať túto pieseň ako jednoduchú baladu by bolo priam zločinné prehliadnutie jej komerčného potenciálu. Bola to bohovská skladba kričiaca po tom aby sa s ňou pracovalo tak ako sa to potom stalo. Keď sa výsledok začal objavovať, myslím že aj Martinovi došlo, že máme v rukách hit.”
Pozor - 7” verzia mixovaná Millerom vyhrala britský “singel roka” Radia 1, a DM bojkotovali jej odovzdanie! (toto som nevedel) “My všetci máme rovnaký názor na odovzdávanie cien založených na priemysle. Radšej ich necháme Stingovi a Eltonovi.” (Hmm, čo dodať?)
“Policy of Truth” prešla v PUK mnohými verziami, a nakoniec ju skoro celú nahrali úplne znovu v The Church. Nevedeli nájsť správny zvuk, nakoniec vyhrala “slide” gitara.
“World in my eyes” bola nahraná ako jedna z prvých, takže na nej vidieť prepojenie s predchádzajúcim albumom. Kúrnik, v druhom tabe mám teraz tú stránku z recoil webu a tento záber na ten krásny pohľad a pod tým tie klávesy ma furt berie. Asi som za ňu hlasoval tu na fóre o najkrajšiu slečnu DM klipov.
World Violation bude na DVD kedy? 
Songs
“Pri všetkých albumoch sme sa snažili ísť vpred, a po niekoľkých debatách medzi mnou, Floodom a ostatnými (kým? pozn. ja), súhlasili sme že náš prístup bude viac k živému hraniu pričom sa budeme tlačiť do zón ktoré sme nepreskúmali.”
“Nesúhlasím, že SOFAD je temný album, je to jediný DM album ktorý vo vás nechá pocit povznesenia. I feel you, Higher love, Rush majú prenikavý pocit optimizmu.”
“Prirodzene, celková atmosféra albumu odzrkadľuje stav v akom boli jednotlivci, a v tomto prípade, Daveho drogy boli určujúcim faktorom. Bolo to očividne sklamaním, nie pre nejaké morálne zásady, ale pretože to ovplyvňovalo jeho osobnosť, konkrétne jeho najlepšiu vlastnosť - zmysel pre humor.”
“Zvýšila sa jeho všeobecná apatickosť a vzdialenosť, čo bolo smutné keď vieme aká entuziastická a živá osobnosť v skutočnosti je. Je tiež pravda, že väčšinou bol mimo a jeho aktívna účasť bola dosť obmedzená - bol vo svojej izbe a občas sa vynoril, aby povedal povzbudzujúce slová.”
(ako klikám stránkou, tie fotky z tohto obdobia sú ale aj tak super)
“V Madride sme mali niektoré z tých najťažších momentov (a nahrali len 2 veci). Mám prísnu politiku - keď pracujem, pracujem. Len tak dokážem dokončiť projekt a viem že som spravil to najlepšie čo som mohol. S Floodom sme zistili že je stále ťažšie sa sústrediť, keď vás niektoré veci vyrušujú.”
Po tomto sa Andy vrátil domov z osobných dôvodov. Alan, Flood a ktokoľvek koho potrebovali v ďalšej session nahrali 8 (!!) vecí.
(btw, všímam, že často je prvý singel vonku vo februári, a potom na jar to začne žiť)
Alan: “Myslím, že som tú vec (I feel you) dokončoval na Silvestra.”
Január a február potom s Steve Lyonom pracovali na tom že skladby pre turné vlastne nahrali znovu, keďže boli modifikované a niekedy úplne prerobené pre živé vystúpenia. Necítili by ste sa trošku unavení a nedocenení? (pozn. ja)
Táto pasáž je super:
“Je ľahké zabudnúť, aké komplikované a časovo náročné je dať dohromady živé vystúpenie. Nie sú to len zmeny v piesňach, čo môže byť veľmi vzrušujúce. Je aj milión ďalších vecí o ktoré sa treba postarať, napríklad rozhodnúť čo pôjde z pásky a čo bude hrané naživo, kto bude hrať ktoré časti a ako to ovplyvní spôsob akým programujem nástroje (čo môže byť samo o sebe logistická nočná mora). Sú tiež otázky poradia piesní a rôznych playlistov - toto mal byť beh na dlhú trať a hrať úplne to isté 15 mesiacov by bolo agóniou. Tiež musíte vziať v úvahu každú krajinu, keďže reagujú rôzne. Takže sme mali štyri rôzne sety - červený, zelený, žltý, modrý - podobné v štruktúre, ale rôzne v baladách a prídavkoch.”
Mysleli aj na to, že v lete ešte bude príliš svetlo na to, aby Higher Love úvod s hrmením a oponou atď pôsobil dobre… koho by toto napadlo?
Z tohto mi ide mdlo:
“Roland sequencer nám stále robil problémy, ale my sme vytrvali a keď už sme mali všetko skoro hotové, prístroj nedokázal zvládnuť všetko čo sme od neho chceli a kompletne sa zrútil - stratili sme všetko. Tri a pol mesiaca práce. Našťastie sme zálohovali všetku hudbu na multitrack, ale edity boli preč.”
(Z tohto by som sa asi zbláznil alebo sa išiel zabiť - tri a pol mesiaca??? Ja som stratil asi dva dni práce a bol som na mŕtvicu… tri a pol mesiaca??? Keď turné klope na dvere a vy ste Depeche Mode??? Zabite ma.)
“Našli sme sa v pozícii všetko vytvoriť znovu za dva týždne, pracovali sme dňom nocou. Ale niečomu ma to naučilo - nedotýkajte sa najnovších technológií ani palicou. Nie je zábavné byť testovacím zajacom pre kúsok techniky ktorá nebola otestovaná profesionálmi, len aby ste objavili nedostatky jej návrhu.”
“My Joy” mala byť na albume, ale necítili že je dosť silná.
Počas turné pauzy bol oddych… okrem Alana, ktorý robil na Songs of faith and devotion LIVE, tiež pripravoval zvuk pre Devotional video.
Kým mala skupina na pár dní voľno, na mixe Condemnation pracoval… kto? Alan a Steve Lyon.
Po Vianociach Alan strávil so Stevem 3 týždne v štúdiu na zmenách - na úvod Rush s nadupanou techno sekvenciou, trip-hop verzia I want you now k tomu. (pls, máte toto niekto?? - pozn. ja, nikdy som to nepočul)
Štvrtý singel z albumu - In your room. Pamätám si, ako som túto vec počúvajúc LP spieval, neuveriteľne to preciťoval, koncertoval, venoval škvrne na stene ktorá bola mojou neexistujúcou priateľkou… a mal to byť posledný singel a klip Depeche Mode. Koniec.
Naštastie nie. Ale bolo to tesne.