Cesta do pekla (1995)

Cesta do pekla (1995)

Krátko po Alanovom odchode začal zbytok kapely, spolu s Danielom Milerom, plánovať nahrávanie nového materiálu. Plány im však začal komplivovať David.

Rok 1995 nemožno považovať v histórii Depeche Mode za šťastný. Práve naopak. Odchodom Alana Wildera sa začal kolotoč útrap a to aj napriek tomu, že zvyšok skupiny sa pustil do nahrávania nového albumu. Ešte predtým však Martin znovuoživil svoje hudobné schopnosti prácou na remixoch pre Spirit Feel ("Rejoice", 1994) a Garbage ("Queer", 1995), a Daniel otvoril diskusiu o producentovi nového albumu. Tým sa nakoniec stal Tim Simenon (Bomb The Bass) a jeho produkčný tím. Pohroma, ktorá však prišla v polovici augusta roztočila kolotoč udalostí, po ktorých mnohí prestali veriť aj na obyčajný zázrak.

Ale poďme pekne po poriadku. Všetko sa začalo 1.augusta, kedy sa v kanadskom denníku The Globe objavil krátky článok, ktorého ústrednou postavou sa stal spevák Dave Gahan z Depeche Mode. Či šlo o pravdivú udalosť, alebo sa niekto potreboval zviditeľniť, je už dnes bezvýznamné. V každom prípade, ako hovorí klasik, "noviny sú večné".

Šialenec z Depeche Mode ma zmlátil (The Globe, Toronto, 01/08/1995)

Ranený obchodník s umením tvrdí, že spevák z Depeche Mode, Dave Gahan, ho napadol v žiarlivom amoku - tzv. hlavičkou mu na hlave spôsobil zranenie, ktoré si vyžiadalo lekárske ošetrenie v podobe siedmych štichov.

Expert na umenie z Arizóny, Roy Anderson, tvrdí, že na svojho, dnes už niekdajšieho, priateľa Davida čakal pred hotelom v Hollywoode, keď sa naňho zrazu spevák vrhol.

"Zrazu ma udrel hlavou, priamo do oblasti ľavého spánku. Pustila sa mi krv ako z vodovodu," trvá na svojom Roy a dodáva, že sa s 33-ročným rockerom spoznal iba pred pár mesiacmi. Polícia krátko na to prepravila arizonského obchodníka do nemocnice, kde mu lekár zastavil krvácanie siedmymi štichmi. Zároveň začala polícia vyšetrovanie a Roy hovorí o súdnom procese.

Domnieva sa, že David ho napadol pre skutočnosť, že sa deň predtým stretol so spevákovou 35-ročnou manželkou Teresou, s ktorou rozoberali ich problémy v manželstve. Roy dodal, že neskôr zo žartu Davidovi povedal: "Spal som s tvojou ženou."

"Doslova zúril," prezradil Roy. "No v podstate bol úplne neškodný."

Autor: Jack Carter
zdroj: dmtvarchives.com

Hoci to vyznieva ako originálna správa z bulváru, je to nič v porovnaní s tým, na čo si svet bulváru o dva týždne neskôr poriadne zgustol a priživoval sa na tom ďalších pár rokov. David urobil 17. augusta niečo, čo nik nečakal.

Spevák z Depeche Mode sa po pokuse o samovraždu už zotavuje doma (LA Times, USA, 23/08/1995)

Na verejnosť prenikla správa o tom, že sa spevák Depeche Mode, Dave Gahan, pokúsil vo štvrtok 17.augusta o samovraždu, až v nasledujúci pondelok. Kým sa to svet dozvedel, David mal za sebou pobyt v Cedars-Sinai Medical Center a už sa zotavuje v bezpečí svojho domu vo West Hollywood.

Publicista Davida Gahana, Michael Pagnotta, v utorok médiám poskytol informáciu, že spevák opustil nemocnicu už v sobotu.

V osudný štvrtok reagoval zástupca šerifa na tiesňové volanie a našiel 33-ročného speváka s reznými poraneniami na oboch zápästiach spôsobené žiletkou.

Detektív Joel Brown z policajného oddelenie vo West Hollywood v utorok prehlásil, že spevák bol pri plnom vedomí a po príchode polície komunikoval. Neprejavoval známky užitia drog. "Skôr sa zdalo, že bol len veľmi depresívny," dodal Brown.

Hudba Depeche Mode, z ktorej sa dodnes celosvetovo predalo viac ako 15 miliónov albumov, v sebe mixuje technopopový zvuk s často tienistými, existencialistickými textami o smrti, Bohu a odcudzení. Pagnotta dodal, že fanúšikovia skupiny po celom svete boli už dávnejšie znepokojení spevákovým zdravotným stavom.

"Dostávalo sa mu ohromnej citovej podpory, sympatie a záujmu zo strany fanúšikov vo forme dopisov a pohľadníc, rovnako mnohí z nich vyjadrovali svoje pocity prostredníctvom Internetu."

Ohľadne okolností, ktoré mohli doviesť speváka k pokusu o samovraždu dodal: "To boli skutočne osobné dôvody a ja rešpektujem Davidove právo na súkromie. Ako som povedal, momentálne je na tom dobre."

Publicista zároveň dodal, že Depeche Mode sú posledných pár mesiacov, po tom, čo ukončili 18 mesačné turné na podporu albumu "Songs Of Faith And Devotion", "nečinní". Klávesák Martin Gore, aktuálne pracuje v rodnom anglicku na novom materiály pre kapelu.

Hovorca vydavateľstva Reprise Records sa nechal počuť, že nový album Depeche Mode sa očakáva na budúci rok.

Detektív Brown dodal, že sa pokúsil Gahana zastihnúť, čo je v prípade pokusu o samovraždu štandardný postup. "Chceli sme sa len uistiť, že je v poriadku a zároveň zistiť, či nepotrebuje nejakú pomoc. Ako som pochopil pravdepodobne sám vyhľadal profesionálnu pomoc, čo je skvelé. Ak budeme ubezpečený, že sa o niečo podobné nepokúsi znova, bude tento prípad pre nás uzavretý."

Pagnotta na záver uviedol, že momentálne nemá informácie o tom, či spevák vyhľadá pomoc psychológa.

autor: Chris Riemenschneider
zdroj: LA Times

David sa po tejto nešťastnej udalosti dal ako tak dokopy, no diabol v podobe drog nad ním úplne prezval moc. To však nebránilo tomu, aby sa presunul na nejaký čas do Londýna, kde Depeche Mode započali prvú fázu nahrávania budúceho albumu. Do Los Angeles sa vrátil v decemebri, kde sa objavil na každoročnej šou Rádia KROQ, "Acoustic Christmas" (17/12/1995). Tam ho neodchytil nik iný, ako známy moderátor Richard Blade a do éteru sa dostal tento krátky rozhovor:

David, si späť v Los Angeles. Ako dlho tu zotrváš?
Nooo, dal som si mesačnú pauzu.

A potom sa vrátiš do Londýna kvôli nahrávaniu, je tak?
No, nie, na nejaký čas sa sťahujeme do New Yorku… mmm… a potom späť do Londýna, a zasa späť do New Yorku. Ale už máme… máme nahraté tri skladby, zatiaľ v neupravenom stave a je to úplne niečo iné, no… Alan od nás odišiel, takže… pritiahli sme k sebe Tima Simenona a on je vážne dobrý, mmm… boli sme…

On je z Living Color, je tak?
Ale nie, to bol Doug Wimbush, hráč na bassu, môj kamoš. Nahral nám nejaké veci, podobne ako Gozer, bubeník zo Soul II Soul… Vždy sme mali radi… hudobníkov z tejto skupiny. Mne s Martinom sa to veľmi pozdávalo, ako aj Fletchovi. Ja … ja chcem poďakovať, že sme dostali túto šancu, každému, kto mi poslal nejaký ten list, po tom všetkom, čo som urobil, čo bola totálna blbosť. No, ale tým, že sme sa vrátili do hudobného biznisu, sa mám darí omnoho lepšie. Dúfame, že to bude všetko hotové do konca októbra, Richard, je to fakt dobré.

Ani si nedokážeš predstaviť koľko telefonátov som mal s otázkou, ako sa ti darí, čo robí skupina, a kedy sa konečne niečo nové od vás na trhu objaví. Myslím, že ľudia vás stále zbožňujú.
No, niečo ti poviem. Jednou z vecí, prečo sme sa pustili do nahrávania, sú fanúšikovia Depeche Mode. Oni totiž Depeche Mode rozumejú, ešte aj v posteli počúvajú cez sluchátka naše skladby, dokážu ich rozplakať...

No predstav si. A kedy myslíš, že by sme sa mohli niečoho od vás dočkať, trebárs aj na CD?
Akonáhle budeme mať čosi zmixované, prídem za tebou do kancelárie.

Vyrazili by ste aj na turné?
To si nemyslím, momentálne nemáme v súvislosti s koncertami žiadne plány, možno nejaké vystúpenia tu a tam, ale turné si od nás všetkých vypýtalo dosť veľkú daň.
No, mmm.. a s touto nahrávkou sme sa rozhodli urobiť niečo úplne odlišné, chcem aby ľudia našu nahrávku aj inak chápali, no ... a všetci máme svoje rodiny a vieš ako to chodí.

Jasné, a čo tieto koncerty, je tu kopec kapiel, neskúsil by si to s niektorou?
No áno, celú minulú noc som bol na záťahu s Oasis, ešte aj dnes. Myslím, že sú skvelí, zbožňujem ich.

A vy by ste takýto koncert neskúsili?
Hej, myslím, že niečo také by bolo celkom super.

Takže v júni sa vidíme na akcii Weenie Roast?
Radšej ti nič nepoviem Richard, musím už ísť.

No dobre, Dave
Ešte s tebou hodím reč.

zdroj: Rádio KROQ, dmtvarchives.com

Názory Devotees (43)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa