Depešáci prišli. Unavení a chladní

Ekonomický denník Hospodárske noviny priniesol po koncerte Depeche Mode v Bratislave vlastnú recenziu uverejnenú aj na ich webových stránkach. Článok vyvolal naozaj búrlivé a nesúhlasné reakcie ľudí, ktorí si koncert a hudobnú udalosť roka možno vychutnali aj s pocitom "prvý a posledný krát". Nenechajte sa však odradiť novinárskymi perlami typu "Little 16", či pocitom, že recenzentka Kristina Vulgan, bola na inom koncerte ako zvyšných 32 tisíc ľudí.

13. 6. 2006: Futbalový štadión bratislavského Interu patril v nedeľu večer britskej hudobnej legende. Aby sme však boli presní, stačilo im na to pol druha hodiny.

Česká kapela Sunshine, ktorá dobyla americkú televíziu MTV a má širokú základňu fanúšikov na celom svete, mala smolu, že hrala ako prvá. Pretože ak sú novinári bežne siedma veľmoc, tak na nedeľňajšom koncerte Depeche Mode v Bratislave sme boli skôr bezmoc.
Aj preto sa o výkone predkapiel nedá písať – o Sunshine vôbec nič a o hudobnej legende "gothic rocku" The Sisters of Mercy len málo. Vďaka organizácii sa totiž "médiá" dostali do haly až počas hrania posledných pesničiek The Sisters of Mercy. Stihli sme však ich hit Temple of Love, a to bolo podstatné. Asi nám to malo stačiť, a tak to musí stačiť aj vám. Zahrali jeho päťminútovú verziu a skončili presne o pol deviatej, akoby sa pozerali na hodinky.

Jeden hit, jedna novinka
Dav potom ticho stál pod pódiom; po polhodine čakania si Poliaci, Česi aj Slováci začali krátiť čas tlieskaním, mexickými vlnami a pivom. O pol desiatej, keď "sa zotmelo", ako znela požiadavka kapely na začiatok ich koncertu, sa dav čiernych tričiek, kúpených aj vlastnoručne vyrobených, rozkričal: prišli dlhoroční hrdinovia "depešákov".
Hneď prvá pesnička dav schladila – akoby sa kapela potrebovala zorientovať na pódiu, málokto ju poznal, fanúšikovia nereagovali, rozpačito postávali. Už druhou pesničkou, Question of Time, sa však začal skutočný koncert. Hity ako Stripped, Walking in my Shoes, I Feel You, Little 16, Personal Jesus, Enjoy the Silence si každý fanúšik poctivo odspieval. Stratégia kapely bola počas koncertu jednoduchá – jeden hit (niekedy dva hity) a jedna novinka, stále dokola. Hity sú dôležité, škoda len, že všetky sú staré.
Z nového albumu Playing the Angel zaujala iba pesnička John the Revelator, ktorej klip a video z nahrávania pesničky je možné vidieť na stránke depechemode.com. Nie je to však melódia, ktorú si zapamätáte a budete spievať. Je to „len“ hudba.

Sólo pre čierneho anjela
Zvuk bol dobrý, samotná šou však akoby nemala srdce. Nepomohlo ani to, že "gitarista" Gore zvliekol zo seba "masku čierneho anjela" a spevák David Gahan sa pesničku za pesničkou vyzliekal z vesty aj košele a ukázal nám tetovanie na chrbte. Ak ste niekde čítali, že Depeche Mode sa vracajú ku gitarovej hudbe, potom vedzte, že po gitarách nebolo takmer ani stopy. Preto tie úvodzovky pri slove "gitarista" Gore. V úvode koncertu držal v ruke basu, krátko nato ju vymenil za gitaru a predvádzal tie najjednoduchšie sóla a gitarové riffy.
Pravda je taká, že ak skúsite pretaviť syntetizátor do gitary, veľa z toho nevytrieskate: ak, samozrejme, nie ste skladateľ a zároveň skvelý interpret. V každom prípade, s gitarou na pódiu má divák aspoň pocit, že je na koncerte a nepúšťa si hudbu sám cez obrovské zosilňovače. Dave Gahan, Andrew Fletcher a Martin Gore sa snažili, ich "živý" bubeník tiež, škoda len, že bol zastrčený tak vzadu, pridal by koncertu viac energie.

Bolesť a utrpenie s pokračovaním
Šťavu do 30-tisícového hľadiska určite dodávali dve obrovské obrazovky, ktoré prenášali dianie z pódia, zostrihané majstrom režisérom do zaujímavých živých klipov, každá pesnička v inej atmosfére. "V podstate by sa dalo povedať, že je to Bolesť a Utrpenie v rôznom tempe," povedal na adresu nového albumu Depeche Mode Playing the Angel Martin Gore. Nápis "Pain and Suffering in various tempo" malo v ten večer na tričkách veľa fanúšikov.
Ale zdalo sa, že s tým, že Depeche Mode hrajú v Bratislave, je spokojný každý – dostali sme dávku hitov a atmosféru megakoncertu. A o to predsa išlo. Po hodine a pol ešte niekoľko prídavkov, na koniec krásny hit Never Let Me Down Again. Bolesť a Utrpenie v rôznych krajinách Európy pokračuje do konca augusta. Každý koncert je iný, možno boli v Bratislave len trocha unavení. Ak máte chuť, zájdite na koncert Depeche Mode aj do iného mesta, po novú dávku bolesti: tie hity za to stoja...

Autor: Kristina Vulgan


Poznámka redakcie depechemode.sk
Toto je prvotná verzia recenzie. Redakcia HN článok upravila a jeho editovanú verziu nájdete spoločne s diskusiou na adrese hnonline.sk.

Názory Devotees (64)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa