Depeche Mode (party) v Košiciach 26.01.2002 - recenzia

Ťažko nájsť kapelu, ktorá by dokázala pri svojej relatívne dlhej kariére zostať tak nedotknutou k trendom, k móde a k štýlom ako Depeche Mode. Na prvý pohľad bežný deň - 26 január, pre depešákov, znamená "Black Celebration". Jánošíkom tradične a vyslúžene hýrila čierňava.

Jednalo sa o udalosť s veľkým U, už len kvôli faktu a skutočnosti, že toto depešácke stretnutie, sa v tomto klube odohralo po posledný krát.

Miesto konania: KD Jánošík, Košice
Dátum: 26.01.2002
Vstupné: 70,-

"Minulosť sa zmeniť nedá, ale budúcnosť áno. Človek má tendenciu pamätať si to zlé. Môžem povedať, že každý má nádej dostať sa zo všetkého, ale musí to chcieť sám." (Dave Gahan)

Čo dodať? Zo subjektívneho pohľadu nemám slov. Párty, ktorá naozaj nemala obdoby. Všetko gradovalo ako malo. Party začala púšťaním skladieb z tributu Symphonic Music Of Depeche Mode keď už bol klub plný, zábava mohla začať s Dream On (Acoustic instrumental) za doprovodu tlieskajúcej postavičky známej z projekcie posledného turné. Po dlhom čase teda uzrela svetlo sveta aj videoprojekcia. Bolo sa naozaj na čo pozerať, dokonca v niektorých okamihoch si poniektorí depešáci neboli istí, či sa viac oplatí sledovať alebo tancovať. Zostrih bol tvorený z pestrého (aj neoficiálneho) materiálu: The Videos 86>98/ Devotional/ koncert Kolín 98/ animácie a projekcie z Exciter Tour / fotografie / všetky klipy z albumu Exciter, ale aj unikátny projekt - DJ Martin Gore set s videokreáciami VJ Stilice. V tomto prípade kvantita nepresahovala kvalitu, aj keď projekcia fungovala počas celej party až do rána.
Presne o polnoci bolo obdarovaných 5 šťastlivcov, ktrorí vyhrali hodnotné ceny v tombole. Nad ránom boli pre vytrvalcov odpremiérované skladby z nastávajúceho singla Goodnight Lovers. Dominantná bola zvukovosť. Nebol najmenší problém dostať sa do hysterickej fazóny, identifikovať sa to dalo zreteľne, bavilo sa množstvo ľudí. Pravdu povediac, kto by vydržal sedieť pri "Enjoy the Silence" a "Walking in my Shoes"?

Zaznelo takmer všetko, od singlov, live nahrávok až po neopočúvané tanečné remixy. Najviac možno prekvapilo (kto sa pravidelne zúčastňuje týchto partys) video "But not Tonight" s americkou verziou skladby. Medzi-prestávky, tentoraz len ojedinele, depeche vystriedali U2, Shalom, Rammstein...
Ani jedna skladba nebola odohratá 2x. Výnimku tvorila pravdaže iba "Never Let Me Down Again" (depešáci vedia veľmi dobre, prečo práve táto skladba sa stala ich kultovou hymnou - stačí pochopiť jednoduchý text, ktorý nesie jej posolstvo) ktorá predstavovala najväčšiu silu večera. Možnosť si ju bolo vychutnať priamo z videoprojekcie, odohranej na MTV European Music Awards 2001.
Jediný negatívny dojem bol možno len ten, že v ten deň sa depešácke zrazy konali aj v iných mestách.
Čo dodať? Stačilo prísť, vidieť, nechať sa napumpovať skladbami a odísť s nevysloviteľným pocitom. O to horším, kde a kedy najbližšie stretnutie bude.
S čistým svedomím môžem povedať, že toto vybláznenie sa, dalo dosť zadosťučinenia tím, ktorí budú abstinenčné príznaky riešiť po svojom.
K záveru, párty končila o 5:30 live hymnou "Never Let Me Down Again" Kto vydržal, všetka česť. Thanks za nádherný večer, ďakujem organizátorom za vybojovaný priestor a osobne ďakujem aj Gabovi Schwardymu za kvalitnú videoprojekciu a "My joy".

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa