Depeche Mode v Martinových očiach - 1997

15.máj 1997, Los Angeles. Krátko pred vystúpením vo večernej šou Jaya Lena odchytil Martina reportér novín Press-Telegraph, a bleskovo sa porozprávali o kapele, fanúšikoch, internete a o viere.

Nervózny z dnešného večera?
Tak trochu. Asi nepoznám nič horšie, ako vystupovať v TV s obrovským publikom. Rád píšem skladby, som rád súčasťou kapely, ale vystupovať v telke s publikom - takto si zrovna zábavu nepredstavujem.

Takže, ak by si dnes večer mohol v LA robiť čokoľvek iné, čo by to bolo?
Bol by som práve na pláži. Pobudli sme dnes trocha v Santa Monice na pláži a bol by som práve tam.

Vyrazíte s chalanmi počas vášho pobytu v LA aj do klubov?
Nie, večer by sme mali oddychovať, máme za sebou kopec práce. V pondelok sme mali fotografovanie, v utorok rozhovory cez internet, včera sme celý deň točili video, teraz máme pred sebou "Večernú šou", zajtra "launch party" a potom dúfam skončíme. To je všetko, čo sme na tento rok plánovali.

Prečo práve "Večerná šou" a nie nejaká iná v Štátoch?
Oni sú jediní, ktorí si nás žiadali. Údajne sme mali vystúpiť v "Saturday Night Live" a na poslednú chvíľu to zrušili, nakoniec tam vystúpil Henry Rollins. Majú radšej Rollinsa ako nás.

Už si videl publikum v štúdiu?
Vždy sa mi zdá, že je to ten druh, u ktorého máme dobrú odozvu. Je to v celku skvelé. Zdá sa, že Internet postupne láme rekordy, ten fanatizmus je celkom príjemný. V tomto sme nikdy neboli zdatní, na rozdiel od našich fanúšikov, ktorí sú ním priam posadnutí. V hudobnom priemysle sa stávame skupinou s najposadnutejšími fanúšikmi.

Vo svojich textoch sa dotýkaš tém, ktoré sú týmto ľuďom blízke, kde čerpáš inšpiráciu?
Vždy zdôrazňujem, že píšem o veciach, ktoré ma zaujímajú a dojímajú. Myslím, že v ľudoch to vytvára nejaký spoločný menovateľ. A tiež si myslím, že tie skladby sú dosť zmyselné na to, aby sa spojili s vlastnými životmi tých ľudí.

Ešte stále ťa rovnako fascinuje viera, ako v dobe, keď si o nej začal písať?
Vždy hovorím, že verím v Boha, ale nikdy som sa za ten bod nedostal ďalej, takže ma to stále fascinuje možno aj preto, že rád za tento zachádzam, hoci toho nikdy nie som schopný.

Kedy si naposledy navštívil chrám boží?
Pozrite, mňa kostoly nijak zvlášť nezaujímajú, Viera je omnoho dôležitejšia ako kostoly.

Hlásil si sa doma k nejakej cirkvy?
Nie, k nijakej konkétnej. Rodičia mi tvrdili, že boli v Cirkvi Anglickej, ale nezdá sa, že by v nej zotrvali. V Anglicku v podstate ľudia do cirkví nevstupujú, nie je to totiž žiadna výhra. Myslím, že vyhlásenie "Ja som Cirkev Anglicka" je iba obyčajný slogan. Ale ak sa nimi necháte strhnúť, nemyslím si, že by ste sa dočkali výroku "Verím v Ježiša Krista". Vlastne ani neviem, či niečo také hovoria.

Je to pravda, že Vince Clarke (Erasure) vám chcel produkovať album?
Vlastne nám zopárkrát navrhol, že chce nahradiť Alana a obnoviť pôvodnú zostavu, no 15 krát sme sa na to fakt bavili. Lenže on o tom hovoril zakaždým, čo sme ho stretli, a tak sme začali uvažovať, či to nemyslí vážne.

A myslel?
Neviem. Nespýtal som sa ho: "Nemáš chuť skúsiť s nami jednu nahrávku?", neviem, možno by sa na to dal. Ale myslím, že naše hudbné produkcie sa uberajú inými smermi. Nemyslím si, že by mohli byť niekedy kompatibilné.

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa