Depeche Mode vs. Grinderman

Depeche Mode vs. Grinderman

Nick Cave takmer vystúpil spoločne s Davidom na festivale Mute a takisto bola šanca na jeho remix DM. O tom všetko, ako aj o budúcnosti kapely, s Davidom a Martinom v rozhovore pre magazín Mojo.

"Remixy sme robili ešte predtým, než sa stala z toho módna záležitosť," prehlási vokalista Depeche Mode, Dave Gahan, o aktuálnej kompilácii "Remixes2: 81-11". Skladateľ Martin Gore sa o kompilácii, ktorá obsahuje nové, ako aj dávnejšie vydané verzie skladieb z celej histórie kapely, vyjadruje takisto optimisticky. "Myslím, že Alex Metrix odviedol s "Personal Jesus" skvelú prácu. Zachytil v remixe podstatu originálu, no celé to zabalil do súčasných trendov."

Zachovávať originalitu a pritom byť aktuálni, to je osvedčený spôsob práce Depeche Mode, čo zrejme ukáže aj nadchádzajúce vydanie spoločného albumu Martina Goreho so zakladateľom kapely, Vincem Clarkem. "V podstate pôjde o niečo na spôsob inštrumentálneho techno albumu," prezradí Gore. "V tomto momente ešte ani nevieme, pod akým názvom to celé pôjde von. Ono to celé vzniklo dosť zvláštnym spôsobom. Poslal mi e-mail v znení, "Premýšľam o nahratí techno albumu, máš záujem sa pripojiť? Žiaden konkrétny termín, žiaden nátlak." Tak som povedal, prečo nie a tak to začalo. Neskôr sme mali konferenčný hovor, no ešte predtým sme si nápady a súbory poposielali e-mailom. Všetky skladby sú aktuálne pripravené pre finálny mix."

Gore a jeho spoluhráč Andy Fletcher sa takisto vrátili ku svojim koreňom, keď sa ako dj-i prezentovali na nedávnej oslave 30-výročia Mute Records v Roundhouse, v Camdene. "Chvíľu sme debatili o možnosti spoločného vystúpenia s Nickom Caveom," povie Gahan, ktorý pripúšťa, že do klubov viac nevkročí. "Premýšľali sme o tom spoločne, keďže obaja sme už predtým naspievali cover verzie Johnyho Casha. Takže sme premýšľali o niečom v tomto smere, lenže nakoniec sa Nick akcie zúčastniť nemohol."

Nick takmer prispel aj na remixový album, dodal Gahan, ktorý aktuálne pracuje na vlastnom projekte s Richim Machinom zo Soulsavers: "Snažili sme sa presvedčiť Grinderman (projekt Nicka Cavea), aby nahrali vlastnú verziu skladby "Hole To Feed", no boli veľmi vyťažení. Mne sa totiž myšlienka prepracovania našich skladieb inými kapelami veľmi páči, nie na štýl coverov, ale vlastných reinterpretácii."

Gore sa opatrne vyjadruje o nových veciach kapely, ktoré by mali nasledovať zatiaľ posledný album "Sounds Of The Universe". "Každý z nás má ale kdesi v pozadí mysle jasnú predstavu, že k tomu dôjde."
Vie si však Gore predstaviť, že Depeche Mode, ktorých popularita je v Európe stále omnoho väčšia, než v ich domovskej krajine, budú koncertovať o 10-15 rokov a budú vlastne Stones-sami elektronickej scény? "Nemyslím si, že sa budem môcť vôbec niekedy k takejto téme vyjadriť," zareaguje Gore. "Ale koncertovanie milujem! Bohužiaľ, takéto niečo som po väčšinu našej kariéry povedať nemohol... Vždy to bola samozrejme zábava, lenže ja som býval veľký pijan a tak som sa po väčšinu času na turné cítil príšerne. Dnes si viem tieto veci užiť omnoho viac. Ak by sme nahrali ďalší album, budem veľmi šťastný a z toho budeme vychádzať. To už príde logicky, raz začas nahráme album a s ním vyrazíme na turné."

Mojo, 06/2011

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa