DM: Teraz si to vážne užívame - 1998

DM: Teraz si to vážne užívame - 1998

Rozhovor s Depeche Mode pre nemecké MTV krátko pred vystúpením v Kolíne v rámci Singles Tour.

Vrelá vďaka, že sa s nami môžete krátko pred koncertom porozprávať. Čo vás primälo k rozhodnutiu opäť vyraziť na cesty, 4 roky ste nevystupovali.
Martin:
S našim posledným albumom sme nekoncertovali. V tej dobe sme si hovorili, že to neznamená, že už na turné viac nevyrazíme. Jednoducho, keď budeme mať pocit, že nastal na to čas, tak to zvážime. Tento rok sme v štúdiu nestrávili celý, boli sme tam len pár mesiacov, nahrali tri skladby, takže sme sa cítili dostatočne odpočinutí a pripravení skúsiť turné teraz. Ako hovoril Andy, fakt si to užívame. Publikum bolo všade naozaj skvelé a to nám dosť pomáha. Fanúšikovia nás vždy podporovali, ale tentoraz sú obzvlášť skvelí.

Depeche Mode existujú už 18 rokov. Ako vyberáte skladby na turné? Máte predsa také množstvo skladieb, ktoré by ste mohli zahrať.
David:
Vlastne to bolo dosť jednoduché. Sadli sme si k tomu a prebehol tradičný rituál. Každý z nás pripravil zoznam vlastných skladieb, ktoré by rád na koncerte mal, no a tie zoznamy boli dosť podobné. Nakoniec sme sa museli dohodnúť na ich poradí. Dlho nám to netrvalo. Každá z tých skladieb bola vlastne singlom, no myslím, no odvtedy, čo hráme, som si všimol jednu vec: tie skladby, ktoré sme spolu nahrali, vlastne ani ako single neznejú. Keď ich hráme v rámci koncertného setlistu, tak znejú úplne prirodzene. Mne to nepríde ako dávka hitov, set plynie absolútne prirodzene. Ale zasa, menšie hity majú menšiu odozvu, tie väčšie zožnú väčší potlesk.

Andy: To, čo robíme tentoraz, je veľmi vzrušujúce. Najali sme ďalších hudobníkov, dokonca po prvýkrát máme k dispozícii bubeníka počas celého koncertu. Podľa mňa sme taký dobrý zvuk ešte nikdy nemali.

Posledné turné ste absolvovali v roku 1994, teraz ste po 4 rokoch späť. Boli ste pred vstupom na pódium nervózni?
David:
Určite sme boli nervózni pred spustením predaja vstupeniek, ale album "Ultra" bol pre nás veľmi úspešný. Úspechom bol dokonca už len fakt, že sme ho vôbec spolu nahrali a podarilo sa nám vydať ďalší album, to by si nik z nás pred pár rokmi ani nepomyslel. Ale množstvu ľudí sa album zapáčil, kúpili si ho, no stále tu bola tá dlhá pauza v koncertovaní, čo je dobrý dôvod na nervozitu.

Ako zvládate ten tlak, že ste po rokoch opäť na turné?
Andy:
Problémom nie sú ani tak koncerty, ako skôr to všetko ostatné okolo nich. Rozhovory, cestovanie, hotely, asi to je najhoršie. Takisto David mal trochu problémy s hlasom na zopár koncertoch, ale v Nemecku si tu už užívame.

David: Po fyzickej stránke to už dá trochu zabrať, už to nie je ako kedysi. Kedysi som podával doslova atletické výkony, dnes sa už musím trochu šetriť. Už to dosť cítim, niekedy odchádzam z pódia skutočne unavený.

Keď sme sa naposledy stretli, tak ste si neboli istí, či prizvete k prípravám pódia opäť Antona Corbijna. Takže ako ste poňali túto stránku turné tentoraz?
Martin:
Tentoraz sme sa stretli s viacerými návrhármi, no zistili sme, že Anton aj tak nemá konkurenciu. Pri všetkom, čo sme videli, sme si ihneď vybavili Spinal Tap, no Antonov návrh bol jednoducho iný, jednoduchší.

David: Videl som posledné turné U2, ale pokiaľ ide o celkový pohľad, tak pódium nerobí koncert lepším, či väčším. Úprimne, pokiaľ ide o to pódium, tak je to na hony vzdialené myšlienke štyroch chalanov, ktorí spolu hrajú. A práve z toho faktu predsa vychádza celá tá energia a radosť z toho, čo robíš. Nad tým zrejme stratili kontrolu. Anton podľa mňa premýšľal rovnako a prišiel s jednoduchým nápadom. Podľa môjho názoru ide o jednu z najelektrizujúcejších šou, akú sme kedy ponúkli, práve vďaka tej jednoduchosti a väčšina tej šou vychádza priamo zo skupiny.

zdroj: MTV



Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa