Gareth Jones exkluzívne

17.marca uplynulo 20 rokov od vydania jedného z najlepších a najzlomovejších albumov v histórií Depeche Mode, "Black Celebration". Autorom servera Empty World 3 sa podaril husársky kúsok a zlákali na rozhovor jedného z producentov tohto diela, Garetha Jonesa. Vráťme sa teda v čase späť a užime si opäť atmosféru magických 1980-tych rokov.

Tento rok je rokom 20-teho výročia vydania albumu "Black Celebration". Vybavia sa ti nejaké konkrétne momenty pri spomienkach na jeho nahrávanie?
Boli to vzrušujúce chvíle - pamätám si nahrávanie ohňostrojov pre skladbu "Stripped", ako aj mixovanie albumu v štúdiách Hansa - bolo to veľmi intenzívne!

Zúčastnil si sa nahrávania albumu, ktorý je považovaný za jeden z najlepších albumov Depeche Mode a takisto pomohol definovať kariéru skupiny. Je niečo, týkajúce sa tohto albumu, na čo si naozaj pyšný?
Je toho viac -som veľmi rád a som pyšný na to, že som mohol byť toho súčasťou...

Ovplyvnila pri tomto albume tvoju úlohu v štúdiu tvoja účasť na koprodukcií albumu "Some Great Reward"?
Ani nie - snažil som sa zhostiť svojej úlohy ako som najlepšie mohol.

Alan Wilder sa vyjadril, že Daniel Miller sa o nahrávanie veľmi zaujímal a v podstate kontroloval vývoj vecí v štúdiu. Ako boli z jeho strany, ako aj zo strany skupiny, prijímané tvoje nápady?
Každý, kto sa zúčastnil projektu, prezentoval svoje nápady veľmi otvorene a každého nápady boli rešpektované a brané so všetkou vážnosťou.

Práca v štúdiu so skupinou, ktorá sa tak živo zaujímala o experimentovanie, teda nesmela postrádať kreativitu.
To rozhodne!

Spomenieš si na moment, kedy tieto experimenty drasticky zmenili odklon skladby od jej pôvodnej demo podoby?
Ani nie, vždy sme sa snažili pristupovať ku skladbe najlepšie, ako sme vedeli.

V súvislosti s nahrávaním tohto albumu sa povráva o mnohých rozporoch a napätí v štúdiu, ktoré takmer viedlo k ukončeniu spolupráce skupiny s Danielom Millerom. Pamätáš sa na nahrávanie ako na napäté obdobie alebo to boli všetko rozpory bežné pri takejto práci?
Bolo to veľmi intenzívne - rozhodli sme sa celý album nahrať bez jediného voľného dňa (teda okrem presunu v Londýna do Berlína) a toto rozhodnutie jednoznačne zvýšilo napätie a ovplyvnilo aj atmosféru v štúdiu.

Bol si spokojný s výberom skladieb na single?
Áno!

Nevnímal si to ako porušenie celistvosti nahrávky, keď bola na americkú verziu albumu zaradená skladba "But Not Tonight"?
Samozrejme, že preferujem pôvodnú verziu albumu, no som rád, že tá americká bola tak úspešná.

Jednou zo zaujímavostí albumu "Black Celebration" je skutočnosť, že prvé tri skladby tvoria prakticky jeden celok. Čo stojí za pozadím tohto nápadu?
Neviem si spomenúť, aký bol úmysel - jednoducho sa nám to zdalo správne... spájať skladby sme začali už na albume "Construction Time Again", takže toto bolo akési pokračovanie...

Obdobie "Black Celebration" bolo posledným, kedy si spolupracoval s Alanom Wilderom ako členom skupiny, vybavia sa ti v mysli nejaké pocity, keď si spomenieš na vašu spoluprácu a jeho prínos na tento album?
Alan je veľmi talentovaný hudobník a pracovník v štúdiu - vždy mi bolo potešením s ním pracovať.

Teraz sa často rozpráva o remasterovaní a znovuvydaní celého katalógu skupiny. Bol by si rád, kedy si bol prizvaný k remasteringu albumov, na ktorých si spolupracoval?
To by som bol naozaj veľmi rád.

A teda je niečo konkrétne, čo by si na albume "Black Celebration" zmenil, prípadne doplnil?
Vždy sa nájde niečo, čo by som zmenil, ale je to také, aké to je a to rešpektujem.

Vyzerá to tak, že ako vždy si pracovne zaneprázdnený. Máš rozpracované nejaké nové projekty, z ktorých máš naozaj radosť?
Momentálne pracujem na albume s novou skupinou s názvom Battle. Sú veľmi kreatívni a talentovaní.

Názory Devotees (11)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa