Good evening Amneville

Prvou z troch zastávok Depeche Mode vo Francúzsku počas Exciter Tour bolo utorňajšie vystúpenie v Amneville, malom mestečku na severe Francúzska s len asi desaťtisíc obyvateľmi. Krátko pred šiestou hodinou sa pred vstupnými bránami do spoločenského komplexu Galaxy nachádzala skutočne malá a nehlučná skupinka "fanúšikov". O šiestej sa zahájil predaj lístkov za pôvodnú cenu (230 FF).

O pól siedmej sa otvárajú brány a každý, kto chce vojsť sa musí podrobiť dôkladnej kontrole (žiadne nahrávacie zariadenia, žiadne fľaše), nikto sa netlačí, nikto neskanduje.
Halu s kapacitou odhadom desaťtisíc divákov treba vyzdvihnúť. Pekný moderný stánok, valcového tvaru, takže ani tie najvzdialenejšie miesta od pódia neboli až tak ďaleko. Navyše s dobrou akustikou a vybavená všetkým, čo živé vystúpenie potrebuje. Preto nevidno žiadnu nosnú konštrukciu pre svetlá a projektory, ktorá zrejme dosť prekáľa na boku sediacim divákom, ale všetko je upevnené na zariadení, ktoré hala obsahuje. Hneď po vstupe sa dajú kúpiť tričká a iné maličkosti, pre uspokojenie cenami zhrozených návštevníkov pražského koncertu uvádzam, že sa ceny pohybovali okolo 200FF, čo keď sa prenásobí šiestimi, sme opäť tam kde sme boli, teda pri neuveriteľne drahých suvenýroch.
Okolo ôsmej je hala stále tichá, niektorí ľudia dokonca sedia na zemi v blízkosti pódia bez ujmy na zdraví. Žiadne vlny, tlačenica, hluk. Čierni kontra nečierni sú asi tak jedna k jednej. Za celý večer sa neozvalo jediné hromadné skandovanie "DEPECHE MODE"! O štvrť na deväť prichádza Fad Gadget a možno povedať, že dav si ho vychutnáva, po každej skladbe zatlieska. Tentokrát však nie je žiadna krv či vytrhávanie chlpov. Dokonca keď vojde medzi divákov, títo ho na rukách zanesú takmer do polovice a späť.
Je čosi po deviatej a všetko je pripravené na vystúpenie hlavnej hviezdy večera. Hala je však stále kľudná, s prvým zhasnutím a tónmi Easy Tiger však všetko ožíva a dá sa povedať, že vrie, najmä keď sa objavuje Dave, ktorý opäť vbehol na pódium nažhavený a rozbalil to na plnej čiare. Zatiaľ čo Dave zotrváva pri klasickom oblečení: čierna vesta aj nohavice, Martin trocha pozmenil svoj šatník a prichádza v bielych nohaviciach, s bielym opaskom s nápisom Exciter a čiernom tričku s čiernym perím.

Videoprojekcia počas
Black Celebration
S postupom času však dav v prvej polovici koncertu upadá a Dave, hoci už po skladbe Halo odhodil vestu, tiež trošku spomaľuje. Zrejme keď je dav ozaj oddaný, vybičuje ho to do krajného výkonu. Niekoľkokrát dokonca vynecháva verš, aby nachytal dav, potom sa ironicky usmeje, a povzbudzuje ich typickým "Come On". Po Martinovej už úplne kľudnej pasáži, to opäť ožíva, dav sa dobre chytil na konci Freelove, aj počas Enjoy The Silence a ostatných zvyšných skladieb pred prídavkami. Depeche Mode z už uvedených dôvodov vynechávajú I Feel Loved. Andy opäť nespokojne krúti hlavou počas skandovania "Reach Out And Touch Faith", ale myslím, že dav sa do toho dosť oprel. Andy tradične strávil koncert svojím hraním-nehraním, väčšinou posielal publiku rôzne gestá, typu: " Nič moc, To za veľa nestojí".
Počas prídavkov to vyvrcholí najmä pri posledných dvoch skladbách, ktoré Dave oznámil typickým;" We've got a couple more songs for you", načo publikum nereaguje a tak ironicky dodá: "Yeah". Záver Never Let Me Down Again je tradičný a aspoň raz sa nedali francúzski (doplnení o Nemcov, Belgičanov, Luxemburčanov, Bulharov, Rusov atď.) fanúšikovia zahanbiť a v celej hale sa mávalo rukami.

Zopár zaujímavostí:
- Christian mal na pravej strane bubnov, relatívne veľkého plyšového papagája
- Dave priviedol pred In Your Room obe vokalistky na pódium a ešte v šere ich obe vyobjímal a vybozkával
- Martinovi zrejme pri Personal Jesus praskla struna, pretože sa raz pokúsil o svoje typické brnknutie na strunu s následným zdvihnutím gitary, no miesto toho sa ozval úplne iný krátky zvuk a až do konca piesne Martina nahradil zvuk z klávesov.
Celkovo si však myslím, že diváci sa bavili a koncert si vychutnali, ich reakcie však neboli tak búrlivé ako na inýh vystúpeniach . No ale iný kraj, iný mrav.

Zoznam skladieb:
01 Easy Tiger + Dream On (Instrumental - intro)
02 The Dead Of Night
03 The Sweetest Condition
05 Walking In My Shoes
06 Dream On
07 When The Body Speaks
08 Waiting For The Night
09 Surrender
10 Breathe
11 Freelove
12 Enjoy The Silence
13 I Feel You
14 In Your Room
15 It's No Good
16 Personal Jesus
Prídavky:
17 Home
18 Clean
19 Black Celebration
20 Never Let Me Down Again

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa