Grill párty s Depeche Mode, 4.júl 2005

Krátko po skončení londýnskej "listening party" k novému albumu "Playing The Angel" sa skupina spolu s pozvanými premiestnila do záhradných priestorov na malé posedenie pri grille. Hoci každý z členov skupiny bol ochotný poskytnúť krátky rozhovor, nových informácií si novinári veľa neodniesli. Tu je krátky report.

Poznámka na úvod: Vopred upozorňujeme, že ani jeden z autorov článku neovláda nemecký jazyk. Využili sme možnosti internetu a zdrojový text strojovo preložili do angličtiny. Už tým samozrejme vznikli nepresnosti, ktoré pokračovali prekladom do rodnej reči nášho kmeňa. Vopred sa preto všetkým nespokojným a nepokojným dušiam ospravedlňujeme.

Nový album Depeche Mode, očividne rockovejší ako jeho predchodca "Exciter" ponesie názov "Playing The Angel" a na trhu sa objaví 14. októbra 2005. Ešte jedna poznámka, ktorú potvrdil o pár minút aj David, bude aj o čosi hlučnejší. Ak svojho času trávila skupina v štúdiách 90ern väčšinu času oddelene (Gahan sa vlastne dostavil len na nahrávanie vokálov), po kope ich udržiaval len "sprostredkovateľ" Andy Fletcher, tak v prípade aktuálneho albumu, nielen z už existujúceho "Exciter", z ktorého mohli vychádzať, jasne počuť a cítiť nový "hnací motor". Gahan v tomto prípade prínáša jednoznačné sebavedomie prameniace z úspešného vydania vlastného sólového albumu ("Paper Monsters", 2003). Album je teda mix pozostávajúci z rocku a elektroniky - z dvoch hudobných svetov dvoch členom skupiny, ktorí spolu modelujú súčasný zvuk formácie.

Nahrávacia spoločnosť Mute zorganizovala skvelú akciu, vďaka ktorej sa naskytla príležitosť nielen si vypočuť horúce skladby zo štúdia, ale aj prehodiť pár slov s každým zo zúčastnených. Samozrejme, že túto príležitosť chcel využiť každý, všetko však muselo byť maximálne stručné a k veci, nakoniec ako pri bežnom interview, v ktorom sa má album prezentovať ako hotové dielo. A stane sa tak už čoskoro, pretože, ako naznačujú chýry, všetko je prakticky dokončené (finálnym dňom v štúdiu by mal byť 8.júl), nie však natoľko, aby sa veci mohli prezentovať aj naživo.

V úvode večera sa všetci kvôli dažďu a studenému počasiu (už to vyzeralo, že večer prekazí aj kriketový zápas) stiahli, aj s pitím, do krytých priestorov, postupne sa však počasie stalo znesiteľným. S jedlom to už bolo horšie. Nakoľko mäsové jedlá sa pripravovali priamo na mieste, bolo potrebné si vopred všetko objednať, tak netrpezlivosť urobila z mnohých prítomných vegetariánov. Takže tak.

Ilustračný obrázok

Ako prvý poskytol krátky rozhovor Dave Gahan. Aj keď cez vchod prešiel už asi 20 krát, vždy však s väčšou energiou, než by ktokoľvek očakával, a to aj napriek stresu z nahrávania a prezentácie, ktorý by sa mohol kľudne prejaviť. To poukazuje na spätnú väzbu prvých poslucháčov jeho piesní, prvými reakciami je polichotený a zároveň prekvapený, naviac keď je zodpovedný nielen za text, ale aj hudbu.

Andy Fletcher prispel na album po autorskej stránke menej. Zodpovedný hlavne za obchodné záležitosti skupiny sa nechal počuť, že jednu zo skladieb (tú, ktorú nasadia do rádií) musia mať včas pripravenú. Inak to ani nepôjde, hoci je ešte čas na experimentovanie. Dôvod na spokojnosť však má: Singel "Precious" spĺňa všetky požiadavky, obsahuje v sebe čosi výrazné a nákazlivé.
Fletch spomenul aj záležitosti týkajúce sa prípravy koncertného setlistu. Každý si na papier napíše svojich "favoritov" a prijme sa akási dohoda v podobe prvého návrhu, v ktorom sa zostaví väčšie množstvo skladieb a z neho sa vykryštalizujú tie najvýraznejšie. Na margo výchovy svojich detí pripomenul, že to zďaleka nie je ľahký proces, pretože sa neustále musí učiť rozumieť novým veciam, a niekedy má o svojho hyperaktívneho syna, ktorý sa chce stať DJ-om a naučiť sa scratcheovať, dosť veľké obavy, aby naň okolie nevhodne nevplývalo.

Martin Lee Gore pôsobí ako vždy zmätene, a to aj v spoločnosti svojej 14-ročnej dcéry. Dosť dobrý dôvod ho upozorniť na nebezpečenstvá tohto sveta, nakoniec, priamo v lietadle čítal, aký problém mal hlučný a kontraverzný Sir Bob Geldof so svojou 16-ročnou dcérou počas koncertu Live8, keď mladá slečna, namiesto toho, aby šla späť o 0:30 hod., ušla a stíhala tak jednu afterpárty za druhou. Zdá sa, že takéto čosi Martinovi nehrozí - vyzerá na uvoľneného a pohodového otca. Teda, len čo sa týka dnešného večera. Skupina má pred sebou totiž ešte niekoľko záväzkov - na konci júna v Londýne nahrávali videoklip s nemeckým režisérom Uwe Fladeom (predtým spolupracoval s Gahanom na klipe k "Bottle Living", ale aj s Depeche Mode na single "Enjoy The Silence 2004"). Kvôli záverečnému strihu sa uvoľniť nemôžu, nakoniec, všetci s Gorem mali na nahrávanie v Bluebox Window Blind Rum len jediný deň.
Aktuálny videoklip ma pred sebou dlhú štúdiovú post-produkciu, bude futuristický, uberať sa úplne novým smerom a stále nie je prijaté definitívne rozhodnutie o jeho konečnej podobe. Skupina však Fladeovi verí v plnej miere.

Ilustračný obrázok

preklad: Aries101
úprava: monghi

Názory Devotees (12)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa