Invázia normálnosti (1985)

Invázia normálnosti (1985)

Podivný rozhovor s Depeche Mode pre britský magazín The Hit, v ktorom sa pozornosť sústredila najmä na vzťah kapely ku svetu videoklipov.

Pre toto interview sa Depeche Mode parádne ohodili. Ozdobení ako palacinky, nechýbal rúž, nejaký ten púder a lak - proste chalani z pracujúcej triedy sa vyfintili. Alebo teda nalíčili.
The Deps alebo Modes, alebo akokoľvek ich prezývajú, patria asi k najväčším stáliciam nezávislej scény bodujúcich v regulérnych rebríčkoch. V rodnej krajine však neboli nikdy megaúspešní, no na Starom kontinentne sa tešia obrovskému úspechu, ktorý sa neustále zväčšuje.

Ako sami vravia, je to dôsledok stáleho koncertovania v tých krajinách, hlavne v Nemecku, ako aj neúnavnej podpory ich nahrávacej spoločnosti. Ale samozrejme aj toho, že ich produkcia sa jednoducho v tých krajinách teší obľube. Nakoniec, zvuk Depeche Mode vychádza z tvorby takých veľmajstrov, ako sú Kraftwerk a DAF.

Dnes by sme radi od nich získali vysvetlenie, prípadne demonštráciu ich nutkania byť normálni. Odhliadnúc od ich koženého šatníka, serióznych kozmetických doplnkov, gravitácii vzdorujúcich účesov a všetkého ostatného, však trvajú na tom, že tam hlboko vnútri sú obyčajní chalani.

Takže chlapci, je skutočne pre popové hviezdy také dôležité byť normálnym?
Andrew: "Ja si myslím, že by človek mal v prvom rade stáť nohami pri zemi. Sú decká, čo majú radi všetko to hviezdne čaro, ale vy sa musíte vždy snažiť udržať si nejakú tú úroveň, tak ako aj naše publikum..."

Martin: "Ak ste od prírody výstredný, tak pre vás bude aj v kontexte hudobného biznisu jednoduchšie takým zostať, no predstierať výstrednosť je podľa mňa chybné."

Tak to si potrebujem trochu premyslieť. Je potom popová hudba niečo, v čom môžu "normálni" ľudia urobiť kariéru?
Andrew: "My sme do toho v podstate vhupli. Nič z tohoto sme neplánovali! Zrazu sa z nás stali popové hviezdy a s tým veľa nenarobíte.."

Alan: "Množstvo ľudí s hudbou začína, no s príchodom úspechu sa z nich stanú ľudia nenormálni. A množstvo ľudí sa snaží úspechu aj vyhýbať, nie?"

Martin: "Úspech z Vás urobí výstrednú osobnosť. Hlavne preto, že začnete viesť iný život, má to všetko tendenciu skončiť inak, ako ste si predstavovali."

A ako vnímate ľudí, ktorí si s Vami spájajú slovo "dekadencia"? Hlavne v súvislosti s tebou, Martin, keďže sa s obľubou obliekaš do kožených vecí a podobne. Je niečo, s čím ty osobne v tomto smere nesúhlasíš, napr. že v prípade kožených vecí nejde o skutočný fetiš?
Martin: "No, rozhodne som nie fanúšikom dobrovoľného vyvolávania bolesti a podobne. Dekadencia ako taká zastrešuje množstvo oblastí. Niektorí z nás si turné spríjemňujú večerným popíjaním a viem, že to pre nás, ako kapelu, bude mať nejaké dôsledky, ale na druhej strane, bohužiaľ, je to spôsob, akým človek môže sám seba potešiť.."

Dave: "Ale ty si dekadenciu aktuálne vcelku užívaš, nie?"

Martin: "Mmmm, no áno, to je fakt."

Povrchne alebo ju považuješ za životný štýl?
Martin: "Niekedy... keď niečo robíte, napríklad len kráčate ulicou so svojím dievčaťom, tak sa cítite až príliš normálne, a to až taký príjemný pocit nie je..."

David: "Martin, môžem ťa uistiť, že ty normálny nie si... !"

Alan: "Ja som si myslel, že život bude vzrušujúci, pestrý, ale ak podľahnete syndrómu album - turné - album, tak sa zo života stane rutina. Takže, každý spôsob, ako sa vymaniť z rutiny, považujem za dobrý. Napríklad, nedávno sme vyrazili na cesty a odohrali koncerty v Maďarsku a Poľsku."

A aký ste z tých krajín získali dojem?
Andrew: "Nie je spravodlivé posudzovať krajiny na základe toho, čo sme videli v ich hlavnom meste, ale Budapešť pôsobí ako každé iné veľkomesto, s takým istým typom ľudí, aký môžete stretnúť kdekoľvek inde. Poľsko alebo bolo úplne iné. Pre mňa osobne to bol dosť veľký kultúrny šok, hlavne... viete... ženy, ako pôsobili a tak. Nemali na sebe mejkap a ich šaty pôsobili trochu staromódne. Ako tie, ktoré si Vaša mama obliekala pred 20-timi rokmi, všetky tie kvietkované šaty a veci..."

Ja som si myslel, že také veci nosili britské ženy počas celého leta, ale nechajme to tak. Mne tie ženy prídu normálne. Pre popové hviezdy... ale dobre, prejdime na videoklipy...
David: "Nedávno som bol v rádiu a tam nám zavolalo jedno dievča s otázkou, prečo majú Depeche Mode také príšerné videoklipy! Bol som šokovaný! Ani som na to riadne neodpovedal, ale asi to bude tým, že sa snažíme klásť dôraz na single. O videoklipoch sme nikdy riadne neuvažovali..."

Alan: "To teraz vyznelo, akoby sme boli s našimi klipmi spokojní, čo nie je celkom pravda. Samozrejme, že sa nám väčšina našich klipov páči! Hlavne z tých ranných čias boli niektoré dosť pofidérne, ale s tými poslednými, tak šesť - sedem klipov, sme spokojní.. faktom ale je, že nám nedávno jeden televízny producent povedal, že hoci sú niektoré tie klipy neprezentovateľné, neznamená to hneď, že nie sú dobré..."

David: "No vieš, dnes už kupujúca verejnosť kladie na videoklipy dosť veľký dôraz, omnoho viac sa nadchnú dobrým videom, než počúvaním hudby. Ak vidia dobrý film, v ktorom vyzerajú popové hviezdy fakt dobre, tak si jednoducho idú album, či singel, kúpiť!"

Alan: "Je tu mnoho pravidiel, ktorým musíte vyhovieť, ak chcete, aby bolo vaše video prezentované. Musíte v ňom mať napr. dostatočné množstvo záberov na pery speváka a samozrejme, ak je záznam kvalitný a v ňom všetko nablýskané, môžete si byť istý, že bude klip rotovať."

Martin: "Je to naozaj smiešne, nakoľko my točíme videoklipy iba preto, že chceme, aby sa naše nahrávky predávali, nie preto, aby sme ich predali čo najviac. Museli sme jednoducho nájsť kompromis medzi tým, aké videá po nás ľudia chcú a ... netočiť ich vôbec!"

Nemyslíte, že to vyznie čudne, ak popové hviezdy vyhlásia, že nebudú točiť klipy, dokiaľ skutočne nebudú musieť?
David: "Nám to čudné nepríde, pretože my nie sme herci. Fungujeme v hudobnom biznise, venujeme sa hudbe a film nás nezaujíma. Veď filmovanie je spojené s množstvom nudných vecí, pri ktorých väčšinou len posedávate a nič nerobíte. Jasné, pre režisérov je to skvelé, pretože oni to milujú..."

Alan: "Väčšina videoklipov aj tak skončí ako cvičisko filmových techník, kde režisér v podstate úplne kašle na kapelu - dnes sa samozrejme razí trend tzv. koncertných klipov, ale ani v týchto nemienime účinkovať. Snažíme sa ponúkať videá, v ktorých sa spracováva príbeh. Už sme zopár takých natočili, ale zároveň sme zistili, že s tým jednoducho nemáme šancu..."

Asi si musím niektoré tie videá pozrieť. Môžeme sa ale presunúť k voľbe? Sú Depeche Mode normálni? Popové hviezdy, ktoré neradi točia videoklipy! Popové hviezdy, ktoré očakávajú, že ich videá budú odrážať ich osobnú realitu! Popové hviezdy, ktoré považujú konzumáciu alkoholu za dekadentnú, no aj tak v nej pokračujú! Zdvorilí, zhovorčiví a láskaví, takí naozaj sú, ale normálni???

Pokiaľ ide o mňa, Depeche Mode sú vyslovene divní.

zdroj: The Hit, UK, 28/09/1985
dmtvarchives.com

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa