Módna záležitosť (1980 - 1981)

Módna záležitosť (1980 - 1981)

Návraty v čase sa tešia záujmu fanúšikov a tak opäť raz začnime púť viac ako troma dekádami, v ktorých sa formovala nielen hudba, ale aj životné osudy členov Depeche Mode.

Tentoraz sa teda pozrieme do čias, kedy boli chalani už ostrieľanými harcovníkmi v The Bridgehouse a v klube Croc´s, no a v druhej časti sa nám Depeche Mode predstavia ako nováčikovia na hudobnej scéne, ktorí sa už môžu pochváliť svojim debutovým singlom.

Basildon Evening Echo, 01/12/1980

Electro-popová kapela Depeche Mode, z Basildonu, uzatvorila dnešný večer v The Bridgehouse, v Canning Towne. Ich koncert je však viac, než šancou podieľať sa na splátkach, ktorými uhradia svoje syntezátory.

Táto mladá štvorica, po tom, čo počas minulého víkendu predskakovala na koncertoch vysoko hodnoteného Fada Gadgeta, bude isto v zornom poli agentov nahrávacích spoločností. Depeche Mode, to sú Vincent Martin, Andrew Fletcher, Martin Gore a David Gahan - všetci z Basildonu.

Ako uviedol Vincent pred koncertom, "Ľudia sem cestovali z Juhu, aby nás videli aj s Fadom Gadgetom a dúfame, že zopár fanúšikov dorazí aj dnes večer. Dnes je to pre nás možno ešte dôležitejšie." Kapela je už stabilnou súčasťou sobotných elektronicko-rockových večerov v Croc´s, v Rayleigh.

Autor: Mick Walsh

Dodatok: Nie, čítali ste správne. Skutočné priezvisko Vince Clarka je Martin. To si zmenil krátko po tom, ako sa Depeche Mode dostali do širšieho povedomia. V tom čase totiž oficiálne poberal podporu v nezamestnanosti a chcel sa tak vyhnúť problémom so zákonom.

Smash Hits, 30/04/1981

"Jednoducho sa nám páčilo, ako to spojenie "Depeche Mode" znie, iný význam za tým nehľadajte." Tak takýmto spôsobom kapela opísala, ako si prisvojila svoj názov podľa vzoru francúzskeho časopisu, no svojim spôsobom názov dokonale vystihuje celú ich podstatu.

Depeche Mode majú za sebou takmer rok svojej existencie a v pôvodnej zostave ju tvorili kamaráti zo školy, Martin Gore a Andrew Fletcher, spolu so skladateľom a niekdajším folkerom! Vince Clarkem. Vokalista Dave Gahan sa k nim pridal neskôr, po konkurze, a uzavrel tak súčasnú zostavu.

Spočiatku používali bežné hudobné nástroje, no neskôr, podľa vyjadrenia Vince Clarka, tieto zanechali, pretože kapela "bola presýtená ich zvukom, či neschopnosťou vytvoriť skutočne zaujímavé zvuky." Fascinovaní syntezátorom, ktorý si zaobstaral Martin, si teda zvolili cestu kompletne syntezátorovej výbavy.

Aj vďaka tomu si ich všimol Daniel Miller, šéf Mute Records, inak najvýznamnejšieho labelu v UK, pokiaľ ide o elektronickú hudbu, a ktorý je v súčasnosti domovom zoskupení The SIlicon Teens a Fad Gadget. Výsledkom Danielovho záujmu bol excelentný singel "Dreaming Of Me", ktorý niekoľko posledných týždňov atakoval hranicu Top 40 predajnosti singlov.

Okrem spomenutého singla sa kapela prezentovala aj skladbou "Photographic" na nedávnej futuristickej kompilácii "Some Bizzare", k čomu im dopomohol aj fakt, že Dave bol kedysi pravidelným návštevníkom klubu Blitz a kapela po tomto spojení doslova prahla. Mejkap im nebol cudzí, no pokiaľ ide o výstredné kostýmy, v tomto trochu zmiernili. Futurizmus vnímajú len ako vyumelkovanú záležitosť a nepokladajú ho za imidž, ktorý by si mali osvojiť.

"Je to len módna záležitosť," prehlási Vince. "V podstate je to len slovo, ktoré sa uchytilo."
"Len preto, že používame syntezátory," ozve sa Dave, "nás pokladajú za futuristickú kapelu. Naša hudba však futuristická nie je. Vince predsa komponuje popové skladby."

V skutočnosti Depeche Mode veľmi radi označujú svoju ľahkú, nekomplikovanú a melodickú produkciu ako "POP" a zároveň je to niečo, čím môžu pokryť niekoľko oblastí. "Milá" a "šťastná"... to sú slová, ktoré používajú, keď rozprávajú o svojej hudbe.

"Nejde o nič závažné," súhlasí Vince. "Je to samo o sebe v pohode." Dokonca ani v ich textoch netreba hľadať nejaké odkazy. Andrew zastáva názor, že hudba samotná je omnoho dôležitejšia než texty, zatiaľ čo Vince priznáva, že pokiaľ ide o texty, viac sa zameriava "na to, ako slová melodicky znejú, než na to, aký majú význam."

A práve na to my kladieme dôraz, či nie?

Autor: Ian Cranna

zdroj: dmtvarchives

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa