Objavovanie Depeche Mode

Americký denník Baltimore Sun zverejnil prepis telefonického rozhovoru s Martinom Gorem zo San Francisca, v ktorom nám priblížil nielen svoj úžas nad mládežou, ktorá vo veľkom začala navštevovať ich koncerty, ale aj svoju nie veľkú chuť hrať open air koncerty.

Nezáleží na tom, ako veľmi rád si spevák Dave Gahan zoblieka tričko, Depeche Mode sú známi hlave pre svoje čierne oslavy, rúhavé klebety a osobných Ježišov, no čo je hlavné, podľa skupiny to nie sú práve najvhodnejšie veci na prezentovanie pod holým nebom.

Martin Gore, vokalista, multi-inštrumentalista a skladateľ skupiny, s týmto len súhlasí: "Radšej vystupujem v uzavretých priestoroch," hovorí v telefonickom rozhovore zo San Francisca. "v takýchto priestoroch je vždy lepší zvuk. Lepšie sa dá celý koncert prežiť a jednoducho to celé lepšie funguje. Vystupovať vonku, to je niečo úplne odlišné, hlavne pre nás. Nuž, ale je leto a vonku je predsalen príjemnejšie."

Slnko, čerstvý vzduch, ktoré si užívajú na amfiteátroch po štvorročnej prestávke v koncertovaní, nie je to jediné, čo sa snažia títo electro-popoví veteráni vyskúšať. Ich posledný album, "Playing The Angel", obsahuje totiž po prvýkrát skladby, ktorých autorom je aj Dave Gahan. Na turné odznejú všetky, dve z nich dokonca aj na nedeľnom koncerte v Bristowe, v Nissan Pavilione, ktorý bude takisto, ako aj predošlé koncerty, nahratý a vydaný v limitovanej 2CD edícií.

Pre Goreho je však najzvláštnejšou "novinkou" na tomto turné návrat mládeže do radov publika.

"Je to absolútne šokujúce," dodal. "Pozriete sa do publika a vidíte 16, 18-ročnú mládež, je to veľmi divný pocit. Možno je to len dočasná záležitosť. Opäť nás hrajú v rádiách a myslím, že vďaka tomu je nám venovaná náležitá pozornosť. Dokonca mnoho skupín novej elektronickej scény nás uvádza ako zdroj inšpirácií."

Už celých 26 rokov si Depeche Mode udržiavajú vedúce postavenie na scéne electro-popu, new wave, dance, industrial a electronica. "Mám taký pocit, že mnohí z tej mladej generácie si prešli celý náš katalóg, aby sami pochopili, o čom to všetci vlastne hovoria," skonštatoval Gore.

Samozrejme, že sa nevyhli ani novej tvorbe skupiny. Láskyplný singel "Precious", sa uchytil až prekvapujúco dobre, rovnako ako agresívne rocková "A Pain That I´m Used To" a tanečnejší, viacmenej skľučujúci, aktuálny singel "Suffer Well".

Tento mix nálad podľa sa Goreho odrazil aj na samotných členoch skupiny, ktorí albumu dali podtitul "Bolesť a utrpenie v rôznych tempách", aj ked samotný album "Playing The Angel" je viac v rýchlejšom tempe, ak sa doslova o ňom nedá povedať, že je optimistický.

"Myslím, že veci, o ktorých na albume pojednávame, sú pre ľudí prijateľnejšie, ak je hudba práve v tom spomenutom rýchlejšom tempe," zasmeje sa Gore.

V podobných náladách sa nesú aj koncerty skupiny, Gahan sa pasuje s obtiažnymi tanečnými kúskami ako "Enjoy The Silence" a "Personal Jesus", zatiaľ čo sa Gore oddáva krehkým baladám ako "Home" a "Goodnight Lovers".

"Je to ako hra svetla a tieňa," dodáva Gore. "Vzájomne sa priťahujú."

A to isté sa dá povedať aj na adresu Goreho a Gahana, ktorí obaja vydali svoje sólové albumy v roku 2003 a rozpútali špekulácie a ukončení kariéry skupiny. Nech už to bolo akokoľvek, Gore uviedol, že tentoraz bol scenár jasný, "už nikdy viac nič podobné tomu, čo sme zažili."

"Sme spolu aj preto, že si uvedomujeme, že tvoríme niečo výnimočné," uzatvára telefonát. "Ako celok je to čosi viac, ako sumár jednotlivých častí."

autor: Glenn Gamboa
zdroj: baltimoresun.com

Názory Devotees (13)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa