Pomalý, no istý úspech (1988)

Pomalý, no istý úspech (1988)

Telefonický rozhovor s Andym Fletcherom, ktorý poskytol pred vystúpením v americkom East Rutherforde, z Nashville. Depeche Mode vtedy finišovali s megaúspešným "Music For The Masses" turné.

Rockeri sa tešia reputácii nezodpovedných ľudí, to však neplatí pre Depeche Mode.

Chcelo to tri single v britskom rebríčku, kým sa členovia tejto anglickej popovej kapely vzdali bezpečia svojho zamestnania.

"Šli sme na to opatrne," zaspomína klávesák Andrew Fletcher a zároveň s úsmevom dodá: "No aj tak sme nemali veľmi na výber, nakoľko sme zo strany nášho vydavateľstva neboli nejak extra finančne podporovaní."

Depeche Mode debutovali singlom "Dreaming Of Me", vydanom v malom anglickom vydavateľstve, no s ďalším singlom, "New Life", už naplno vstúpili do britských rebríčkov. Medzi najlepších desať singlov sa však prebojovali až so skladbou "Just Can´t Get Enough" a vďaka nej sa vymanili z područia neistej finančnej existencie.

No kapela, ktorá v stredu večer (1.6.1988) vystúpi v Meadownlands Aréne, v East Rutherforde, zostala žiť v realite.

"Nikdy sme si nestanovovali nejaké veľké ciele," prehlásil Fletcher počas telefonického rozhovoru z Nashville. "Vždy sme si všetko manažovali sami, a hlavne sme všetko plánovali opatrne, maximálne na rok vopred."

"Tento prístup nám celkom pekne fungoval. Podľa mňa, ak by sme masívny, svetový úspech dosiahli prakticky okamžite, tak by sme určite neboli schopní sa s ním vyrovnať."

Depeche Mode, ktorí v tomto roku oslavujú 10-te výročie svojho pôsobenia, majú svoje korene v britskom punkovom hnutí.

"Punk nás naučil jednej veci - na to, aby ste fungovali v kapele, nemusíte byť excelentným hudobníkom," povedal Fletcher. "V 1970-tych rokoch bolo v Anglicku úplne bežné mať kapelu, prípadne v nejakej fungovať."

No a tak sa Fletcher, Martin Gore a Vince Clarke, ktorí navštevovali spoločnú školu, dali dohromady a založili kapelu. Veľmi skoro sa trio rozrástlo na kvarteto, keďže k sebe prizvali speváka Davida Gahana.

Ako Fletcher poznamenal, názov Depeche Mode má svoj pôvod v jednom z časopisov, ktorými disponoval Gahan v časoch, keď študoval módne návrhárstvo. No a s novým názvom prišiel aj nový zvuk, s ktorým sa kapela zbavila bassgitary, ako aj rytmických gitár.

"V tej dobe sme už počúvali množstvo elektronickej hudby a ten zvuk sa nám páčil," zaspomínal Fletcher, ktorý sa nedávno presťahoval do Londýna. "A na druhej strane, klávesy sa ukázali ako veľmi praktické nástroje."

"V tých časoch sme nemali žiadne auto, takže sme museli na koncerty cestovať vlakom. Keďže sme všetci hrali na syntezátoroch, tak sme ich len jednoducho zbalili a mali ich so sebou ako batožinu. S gitarami by sme museli vláčiť zosilňovače a podobné veci."

Svoje prvé demo nahrávky rozposielali po všetkých známych britských vydavateľstvách. Odpovede sa však nikdy nedočkali. Počas jedného z ich mnohých klubových vystúpení sa stretli s majiteľom Mute Records, malého nezávislého vydavateľstva, ktorému sa ich produkcia veľmi páčila a prakticky okamžite s nimi podpísal zmluvu.

"Mali sme naozaj šťastie," dodá Fletcher. "Veď si len zoberte, že ani nie dva roky po založení kapely sme mali prvý hit."

Krátko po vydaní debutového albumu "Speak&Spell" (31.10.1981) opúšťa kapelu Vince Clarke. Na jeho miesto nastúpil Alan Wilder. Odvtedy je zostava Depeche Mode nemenná, popularita kapely neustále rastie, rovnako ako predajnosť albumov podporovaná koncertnými turné.

"Aj keď si stále nerobíme žiadne veľké plány, sme veľmi ambiciózna kapela," prehlási Fletcher. "A samozrejme sme vždy verili ľuďom, ktorí si kupujú naše nahrávky. My im takto dávame možnosť vidieť a počuť nás aj naživo"

Fletcher zároveň dodal, že tvrdá práca tvorí len časť úspechu Depeche Mode. Kapela, ktorá aktuálne podpísala zmluvu so Sire Records, by sa nikdy nedostala tam, kde je dnes, bez dobrých skladieb z ich siedmych štúdiových albumov.

"V štúdiu strávime prácami na jednej skladbe aj päť, či šesť týždňov," dodá Fletcher. "No za ten čas sa skompletizuje. Každá naša skladba je osobitá."

"V Spojených štátoch sa popovej hudbe veľmi nedarí, no vždy tomu tak nebolo. Myslím, že sa tejto hudbe snažíme našou prácou vrátiť jej niekdajšiu kredibilitu."

V Spojených štátoch sú považovaní za kultovú kapelu, ktorej úspech rástol od debutového vystúpenia v Ritz, na Manhattane, v roku 1982, a vyvrcholil minuloročným vypredaným koncertom v Madison Square Garden (18.12.1987). Svoje aktuálne americké turné ukončia Depeche Mode 18.júna v pasadenskej Rose Bowl, pred zrakmi 75 000 divákov.

"Myslím, že po tom koncerte si doprajeme menšiu pauzu," predpovedá Fletcher. "Ale, ako sa poznám, už po pár dňoch nebudem vedieť, čo so sebou a opäť sa budem chcieť vrátiť do práce."

Koncert Meadownlands Aréne otvoria o 20:00 svojim vystúpením OMD.

zdroj: The Record (USA, 31/05/1988), dmtvarchives.com

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa