Q: Obnova kreatívnych chúťok v Depeche Mode

Vydaním sólového albumu Davida Gahana, "Paper Monster" (2003), vzniklo v tábore Depeche Mode určité napätie. Spevák ostro kritizoval fakt, že jeho úloha v skupine sa zmenila len na "nástroj, ktorým narábali iní", čím dal tento veterán z Essexu jasne najavo, že budúcnosť bude na hony vzdialená súčasnosti.

Dva roky potom sa však jeho nálada neporovnateľne zlepšila. Dave sa spolu s ostatnými spoluhráčmi, Martinom Gorem a Andym Fletcherom, dali v Kalifornií dohromady a nahrávajú svoj 11-ty štúdiový album. Na Gahanovo prekvapenie, išlo o šťastné "znovuzrodenie".
"Najzvláštnejšie na tom všetkom, čo sa stalo, je, že sme všetci úplne v pohode," hovorí. "S posledným albumom ("Exciter", 2001) sa zdalo, že je po všetkom. Teraz ešte silnejšie ťaháme za jeden koniec."

Povedané jasnou rečou, s kreatívnym monopolom, ktorý vytvoril Martin Gore je koniec. Po prvýkrát po 25 rokoch kariéry Depeche Mode, predložil Gahan na stôl svoje vlastné skladby. "V Depeche Mode máme nový hnací motor," poznamená sarkasticky. "Hovorí sa tomu súťaživosť."
Napriek harmonickým vnútroskupinovým vzťahom však Gahan sľubuje, že stále nepomenovaný nový album je temnejší, ako čokoľvek, čo doteraz nahrali, pohybujúci sa medzi štadiónovou elektronikou albumu "Violator" (1990) a gitarovo tvrdým "Song Of Faith And Devotion" (1993).
"S Depeche Mode odjakživa kráča temnota ruka v ruke," dodáva Dave. "No zároveň aj optimizmus. Pretože po zúfalstve prichádza vždy niečo dobré."
Po tom, čo skupina pridala na tempe počas pracovného pobytu v Santa Barbare, sa Gahan teší na nahrávanie v jeho novom domovskom meste, v New Yorku.
"Sme pripravení na sťahovanie," hovorí Dave. "Tu svieti príliš silné slnko na to, aby ste spievali o bolesti a trápení."

Poznámky:
Pracovný názov: nepomenovaný
Vydanie: Október 2005
Dokončené skladby: Pain, Suffer well, Everything, Free, Sinner in me, Macro
Producent: Ben Hillier

Názory Devotees (45)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa