Radio 1’s Residency: Martin Gore

Radio 1’s Residency: Martin Gore

Martin bol nedávno hosťom moderátorky relácie Residency, britského BBC Rádia 1, a okrem svojho hudobného mixu poskytol aj krátky rozhovor.

Heidi Vanden Amstel: Ahoj Martin, máš sa?
Martin: Ahoj, som v pohode, ďakujem.

Tak na úvod, rada by som sa ti veľmi poďakovala za to, že si súhlasil s pozvaním do mojej, trochu starej, relácie na BBC a porozprával nám niečo o tvojom novom albume.
Ale jasné, nech sa páči.

Myslím to vážne... ten tvoj nový album doslova zbožňujem.
Ono to nie je môj úplne prvý album. V minulosti som už zopár vlastných vecí vydal. V roku 1989 to bola EP "Counterfeit", po nej prišla dlhá odmlka ...

Áno, vznikol tam veľký časový priestor.
Správne, takže prišla dlhá odmlka a myslím, že v roku 2003 to bol album "Counterfeit 2".

Čo tak "Counterfeit 3"?
Snáď každý sa ma pýta, "Kedy to vydáš?". Na to však potrebujem možno ďalších päť rokov.

Pekne si to predĺž, dopraj si času koľko len chceš a nechaj ich, nech tipujú.
(smiech) Áno. Z posledného tvorivého procesu, súvisiaceho s albumom Depeche Mode, mi zostalo niekoľko inštrumentálok. Nevedel som, ako s nimi naložiť, tak ma napadlo skompletizovať inštrumentálny album. A čím viac som o tom premýšľal, tým viac sa mi ten nápad pozdával.

Viem, že si sa raz priznal, že ťa to úplne pohlcuje, je to tvoj život a nahrávaš prakticky denne. Koľko toho máš asi spracovaného? Zrejme to musí byť obrovský katalóg. Ako si potom vyberal skladby na tento album? Tej hudby musí byť strašne veľa.
Myslím, že ľudia to nie veľmi dobre chápu, pretože aj keď som v štúdiu prakticky každý deň, nie som veľmi produktívny skladateľ a hlavne, veľmi veľa editujem. Takže, niekedy sa stane, že kým stihnem vykríknuť "mám to", a pracujem na tom dva, či tri týždne, tak si uvedomím, že to nie je veľmi vydarené a potom ...

No, myslím, že si plodný skladateľ. Ale v tom sa asi nezhodneme, no povedať som to musela.
Ale dnes, ako kapela, vydávame album raz za štyri roky. Ťažko tu hovoriť o plodnosti.

To je pravda. Na druhej strane, ľudia produkujú dnes hudbu neustále, no nie vždy ide o kvalitné záležitosti.
Je to tak. A myslím, že ak ste spolu, ako kapela, 35 rokov, tak na udržanie kreativity, vynaliezavosti, a hlavne udržanie záujmu o vašu produkciu, potrebujete viac času. Ak by sme vydávali nové albumy rok, čo rok, nemyslím si, že by ich kvalita mala stúpajúcu tendenciu.

Pochopiteľne. Chcela som sa ťa spýtať, akým spôsobom nadväzuješ kontakt s najmladšou generáciou milovníkov elektronickej hudby? Pre viaceré generácie si uznávaným producentom. A konkrétne táto relácia je určená skutočne mladému publiku. Akým spôsobom oslovuješ "pubertiakov"?
Stále som veľmi zapálený pre elektronickú hudbu, neustále prehľadávam internet, pátram po rôznych veciach. DJingu sa veľmi často nevenujem, skôr z času na čas, no permanentne som na Beatport-e, sústredím sa hlavne na techno. A ako DJ sa na techno špecializujem takisto.

Prevádzkujem obchod s názvom Phonica Records.
Fíha, Phonicu poznám!

Viem, už si u nás niekoľkokrát bol a dokonca som ťa obsluhovala. To bol pred rokmi, keď som tam aj obsluhovala. Tvoje návštevy si pamätám, pretože som bola tebou ohromená. Kúpil si si nejaké veci od James Holden Border Community, tak dobre si to pamätám! Je milé vidieť ľudí, ktorí stále snoria po nových veciach a prehrabávajú sa medzi nahrávkami, v porovnaní s tými, ktorí výkladmi len preletia.
Áno, spomínam si, vždy snorím po zaujímavej hudbe. To možno pochopíš aj pri pohľade na setlist, ktorý som ti poslal. Nie je veľmi elektronický.

Áno ďakujem. Je skvelý!
Vďaka. Ono, aj keď som bol posledný rok zamestnaný tvorbou inštrumentálneho albumu, neznamená to, že som nič iné za ten čas nepočúval. Nepočúvam len techno. Hudbu jednoducho milujem, vždy to tak bolo, už od mojich desiatich rokov.

Som na tom takisto. Určite musia byť ľudia, pre ktorých máš momentálne slabosť.
Myslím, že hneď prvá skladba z playlistu od Andyho Scotta je skutočne úžasná a dokonca milujem celý ten album, "Faith In Strangers".

Viem, že si totálne závislý na nástrojoch, software, syntezátoroch a kadejakých nových mašinkách. Doslova bažíš po nových znalostiach a veciach. Ak by v tvojom štúdiu vypukol požiar, čo by si schytil ako prvé? A po čo by si bol schopný skočiť do plameňov?
(smiech) No to je dosť drsná otázka. Väčšina zvukov na tomto albume bola vytvorená na mojom Eurorack modulárnom systéme, s ktorým som začal ako s malou zostavou modulov a postupne zabral polovicu štúdia. Takže v prípade požiaru by som bol rád, aby som ho vyniesol skôr, než ...

Tak na to budeme potrebovať asi niekoľko ľudí.
Asi by zhorel ešte skôr, než by sa oheň stihol riadne rozšíriť.

Rada by som sa ťa spýtala, či sa oddávaš aj iným kreatívnym záležitostiam, napr. jedlo, či víno? Si dobrý tanečník? Vieš upliesť sveter? Alebo niečo podobné? Vieš, keď chceš na chvíľu hudbu nechať bokom...
Dokumentárne filmy. Sledujem ich takmer každý večer.

To vážne? Takisto som im v poslednej dobre prepadla. Ktorému teraz holduješ?
Je jeden, volá sa "Alive Inside". Je o ľuďoch trpiacich Alzheimerom a demenciou, ako aj o ľuďoch z domovov dôchodcov. Vystupuje tam chlapík, ktorý sa s iPodom a hudbou snaží dostať do tých domovov, ku starým ľuďom, pretože je v nich množstvo takých, ktorí si už nevedia spomenúť na nič. On mi dá k ušiam sluchátka, pustí im pieseň, ktorú kedysi poznali, a zrazu si spomenú. Spomenú si na svoje detstvo, spoločne začnú spievať piesne, spomenú si na celé texty. Jednoducho im tá hudba v mozgu oživí spomienky.

To je úžasné. Tak to si určite pozriem. No a mám tu nejaké otázky, ktoré sa hudby prakticky ani netýkajú: Ak by si mal len na jediný deň nejakú super schopnosť, čo by to bolo?
Chcel by som mať schopnosť konečnej spravodlivosti. A rozsievať ju po celom svete.

No to je dobré, také urputné. Páči sa mi tá predstava. A... ak by si sa mohol vrátiť do nejakého obdobia v minulosti, ktoré by to bolo? Alebo presun do budúcnosti, nechám to na teba.
Páči sa mi teória Raya Kurzweila, že v roku 2029 dosiahneme bod, kedy budeme schopní vyliečiť všetky choroby, budeme môcť žiť večne a budeme sa schopní zálohovať do počítačov. Takže, asi by som šiel do budúcnosti, kde budeme môcť žiť večne.

Myslela som si, že si vyberieš "budúcnosť". Dobre. Táto otázka sa mi páči: Ak by si mal svoju hudbu prirovnať k zvieraťu, ktoré by si si vybral?
Vybral by som si vlka. Vlci sú osamelé zvieratá. Teda, putujú vo svorkách, ale pôsobia dosť zádumčivo.

Krásne. Aj plánuješ k albumu nejaké koncerty? Vyberieš sa na cesty?
Nie, nemyslím si, že ide o záležitosť vhodnú na koncertovanie. Aktuálne sa teším, že sa mi to podarilo dokončiť a pripraviť to na vydanie. Nahrávanie som ukončil v novembri minulého roka. No a odvtedy sa už neviem dočkať vydania.

Mne sa ten album skutočne páči. je nádherný. Po tvojom mixe sa chystám pustiť skladbu "Islet", ktorú mám z albumu najradšej. Je prekrásna. Čiže, prichystal si nám 30-minútový mix a ja by som bola rada, kedy si nám prezradil, prečo práve tieto skladby a skús ich pre poslucháčov Rádia 1 odprezentovať.
Takže, dal som dohromady nejaké veci, ktoré som počúval počas predošlého roka a vlastne ich počúvam aj dnes. Nechcel som, aby to boli čisto elektronické záležitosti a takisto som nechcel, aby boli všetky inštrumentálne. Chcel som, aby obsiahli celé spektrum, pretože reprezentujú to, čo počúvam.

Čiže chceš, aby sme precítili to, čo ty?
Presne.

Tak teda vďaka, že si to pre nás prichystal. Je to skutočne výnimočné. Som veľmi dlho tvojim fanúšikom a musím sa ti priznať, ako pubertiačka som absolvovala svoj prvý "slaďák" so spolužiakom pri skladbe "Somebody". A to je presne jedna z tých skladieb, ktoré keď kedykoľvek počujem, tak sa vrátim späť v čase a samozrejme, jej text si pamätám od slova do slova. Takže, možno keď raz budem stará a senilná, niekto mi ju pustí do uší a ja si spomeniem!
(smiech) Vydala si sa za toho chalana?

Nie, ale nikdy na tú chvíľu nezabudnem. Za to ti patrí vďaka!
Ďakujem, Heidi.

Interview + mix: soundcloud.com/homemode

Názory Devotees (15)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa