Reach out, and touch Dave…

Tretí, štvrtý a piaty septembrový deň poctila svojou návštevou historickú metropolu českej republiky skupina Depeche Mode. V rámci Exciter Tour vystúpila 4. septembra v pražskej Paegas Aréne pred takmer vypredaným hľadiskom. David strávil deň voľna pred koncertom prechádzku po centre Prahy a prešiel sa tiež po Karlovom moste.


Fanúšikovia pred Paegas Arénou

Počasie opäť neprialo, čo len povrchne znalým o súčasnom image tejto britskej kapely potvrdilo, že táto hudba je černejšia ako Jackson's Five, aj keď fanúšikovia stále nevedia opustiť čiernu farbu. Už okolo obeda bolo vidieť pred arénou členov poľského fanclubu, predávajúcich tričká s motívmi posledného albumu Exciter. Mohli ste tiež dostať aj pár ponúk od priekupníkov lístkov, ktorí ich množstvo vôbec neskrývali a ich cena sa pohybovala na hranici 3.000 až 3.500Kč. Kto lístok nemal, urobil lepšie, keď si na neho počkal do poslednej chvíle. Informácie o otvorení oficiálneho predaja vstupeniek za pôvodnú cenu v pokladniach Paegas Arény boli potvrdené a stalo sa tak presne o tretej hodine popoludní. Cena okamžite u niektorých priekupníkov klesla na 700, ale aj na 500Kč. Podaktorí sa od haly vzdialili, aby tak mohli naďalej ponúkať prichádzajúcemu davu fanúšikov vstupenky za 2000Kč.

Predaj tričiek a suvenírov

Okolo 16:00 pri hale pristavil dva svoje automobily štáb Českej Televízie. Kamery však vidieť nebolo. Približne v tomto čase dorazili členovia DM do haly na Mercedese A30 spolu s doprovodnými vozidlami. Celý deň bolo pod mrakom a okolo piatej hodiny poobede sa dokonca aj rozpršalo, čo schladilo nedočkavý dav pred halou. Masa čierno-odetých ľudí čakala pred bránami a z haly sa ozvali tóny skladieb. Technici robili zvukovú skúšku a skúšali aparatúru. Ľudia zareagovali ohromným krikom, keď vonku začuli hudbu aj s Gahanovým spevom.
Pred halou bol stánok s

Predaj tričiek a suvenírov

predajom tričiek, tourbookov, hrnčekov a plagátov skupiny. Ceny boli skutočne prehnané. 900Kč za tričko oproti 600 korunovej položke pred tromi rokmi je príliš. Tourbooky sa predávali najlepšie, takže sa ako prvé vypredali.

Pred siedmou hodinou organizátori vpustili prvých ľudí do priestorov štadiónu. VIP lístky ste mohli zohnať od priekupníkov za 2000Kč, čo nie až tak vysoká cena. Takýto lístok by stál určite viac, keby bol koncert skutočne vypredaný (prekvapuje ma fakt, že VIP vstupenky sú k dostaniu na čiernom trhu).

Presne o 19:00 mali zraz pri bočnom vchode ľudia z MUTE CS s kandidátmi, ktorí sa mali možnosť stretnúť so skupinou (Meet & Greet - stretni a pozdrav). Boli to výhercovia súťaží z rádií a TV, členovia fanclubov a novinári. Celkový počet bol nakoniec 16 ľudí. Vo vstupnom vestibule sme dostali základné pokyny, ktoré sme museli počas stretnutia dodržať. Nesmeli sme im nič dávať, podpisy sme mohli dostať iba na originálne fotografie, ktoré nám dali organizátori a zábery zo stretnutia mohol urobiť iba profesionálny fotograf Tomáš Martínek (www.r2-d2.cz). Ten mal pri sebe približne 30 fotografií, ktoré nafotil deň pred koncertom počas Gahanovej prechádzky po Prahe (niektoré ste mali možnosť vidieť v bulvárnych plátkoch). Bolo tam aj pár fotiek Martina ako vychádza z hotela Four Seasons, kde boli Depeche Mode ubytovaní. Prekrásne zábery podľa jeho slov nebudú nikde uverejnené. Pravdepodobne ich chcel darovať kapele. My sme fotografovať nesmeli, pretože vraj pri poslednom koncerte nedopadlo Meet & Greet najlepšie a skupina vtedy nebola spokojná s jej priebehom.

Podpisy skupiny
z Meet & Greet

Bolo nám oznámené, že budeme musieť vyčkať zhruba hodinu. Počas čakania vo vestibule (TV NOVA robila so skupinou rozhovor), som mal možnosť sa osobne zoznámiť s Marekom Fábrym (webmáster depechemode.cz), s Mirom Kyšom (ako som neskôr zistil, nebol na takomto stretnutí prvý krát) a s Martinom Kociánom (Lunetic), ktorý sa k nám tiež pripojil. Bohužiaľ jeho autogram sa mi získať nepodarilo. "Jó, já ti to kazit nebudu", znela jeho odpoveď na dotaz, či mi nedá podpis na zadnú stranu fotografie DM :)
S nálepkami GUEST sme sa cez chodby štadiónu presunuli do improvizovaného zákutia, kde boli na stenách nalepené plagáty skupiny spolu s obalmi promo vinylov(!) I Feel Loved. Kontrola lístkov, fotoaparátov a záznamovej techniky sa nekonala, takže máte možnosť zhliadnuť aspoň fotografie, ktoré som urobil počas predstavenia (fotografie).
Boli sme rozdelení do dvoch skupín po 8 ľuďoch. Počas čakania na skupinu sa hala otriasala od netrpezlivého kričiaceho davu. Medzitým sa objavil Jez Webb, gitarový technik s Martinovou gitarou a neskôr okolo nás prešiel aj samotný Martin a tour manažér Jonathan Kessler.

Po zhruba piatich minútach čakania sa pred nami objavila skupina. Dave a Martin sa medzi sebou rozprávali a Dave sa stále hral so svojím príveskom *.

* Prívesok D. Gahana

Hneď pristúpili ku každému z nás a po podpísaní pohľadnice nám podali ruky. Fletch s Daveom mali na sebe rovnaké oblečenie, ako sme mali možnosť vidieť na pódiu (Daveove nohavice neboli kožené ako sa mohlo zdať na pódiu). Martin mal na hlave zaujímavú čiernu "čiapku", z ktorej trčali dva chvostíky, takže to vyzeralo ako keby mal čertovské rožky. Spolu s makeupom vyzeral skutočne zaujímavo. Dave pôsobil veľmi sebavedomo, ale vyžarovala z neho sila, ktorú naplno prejavil na pódiu. Fletcherova výška ma veľmi prekvapila, pretože vyzeral oproti ostatným dvom členom skupiny ako obor. Dosť sa pobavil, keď zistil, že Miro Kiša je od neho vyšší a hneď na to utrúsil vtipnú poznámku.
Stretnutie trvalo iba pár minút. Nakoniec skupinou povolené fotografovanie urobil Tomáš Martínek. Následne sa Dave, Martin a Fletch s nami rozlúčili a odišli.
Podanie rúk s organizátormi Meet & Greet ukončilo náš pobyt v backstage pražského koncertu. Boli sme vpustení do davu, ktorý za zvukov predkapely netrpezlivo očakával DM.


Spoločné fotografie z Meet & Greet

Showman a leader skupiny Fad Gadget - Frank Tovey na pódiu skutočne vyvádzal a jeho najextrémnejší kúsok bol, keď vyliezol na bočnú rampu, v približne 8 metrovej výške sa zavesil nohami dole hlavou a v takejto polohe odspieval časť skladby (sorry, táto fotografia sa mi nevydarila). Po 40. minútovom vystúpení Fag Gadget, začal okamžite personál pripravovať pódium pre hviezdu večera. Z reproduktorov znela inštrumentálna hudba (Martin Gore DJ Set) a na projekcii sa objavovali obrazce, ktoré dav utvrdzovali v tom, že sa skutočne čosi pripravuje.

Zhasnuté svetlá, pomalé tóny Easy Tiger, rozbesnený dav tlačiaci na prvé rady pri zábranách, strašné dusno, chlapci vynášajúci odpadnuté dievčatá, pivové poháre v rukách fanúšikov a päť siluet v zábleskoch svetiel a fotoaparátov prichádzajúcich na pódium. David Gahan, Martin Gore, Andy Fletcher, Peter Gordeno a bubeník Christian Eigner prichádzajú a začínajú dlho očakávanú šou. The Dead Of Night možno priviedla mnohých nezasvätených do rozpakov. Skvelá skladba, ktorá ukázala, že zvuk Depeche Mode môže byť opäť o niečo drsnejší. Po ukľudňujúcom výkone Davida na pódiu počas The Singles Tour, znovu ukázal energiu s akou sa vie tešiť zo spievania. Neuveriteľnými grimasami vyjadroval pocity z tejto drsnej skladby. Nasledovali The Sweetest Condition a Halo. Famózna Walking In My Shoes a akusticky ladená Dream On sa nevyhli koncertným úpravám.

Vokalistky Jordan Bailey
a Georgiou Lewis (In Your Room)

Tu po prvý krát prekvapila zručnosť bubeníka Christiana Eignera, ktorý nielen počas tejto skladby ukázal svoje umenie. Vynikajúco Christian! When The Body Speaks je precítená skladba, ktorá za pomoci Davida utíšila publikum (aj keď sa mu to nedarilo, vyžíval sa v utišovaní kričiaceho davu). Pripravil tým pôdu pre ďalšiu pomalú vec - Waiting For The Night. Projekcia v pozadí začala fungovať a doprevádzala skladbu padajúcimi kvapkami do vody. Dave si išiel oddýchnuť a Martin zaspieval Surrender iba za klavírneho doprovodu Petra Gordena. Skladbu skutočne precítil a bol to jeden z vrcholov koncertu v Prahe. Nevidno totiž často, ako si počas spevu búši päsťou do hrude. Po Breathe sa rozsvietili červené svetlá, zo stropu boli spustené "vianočné" svietiace reťaze. V pozadí na projekcii začína plávať malá rybička. Dave a ostatní sú späť na pódiu, aby začali druhú polovicu koncertu s budúcim singlom Freelove. Na svoje si prišlo aj publikum, ktorému bolo dopriate zaspievať si časť refrénu. Megahit Enjoy The Silence bolo počuť v novej koncertnej úprave, kde opäť vynikol bubeník spolu s Martinovou gitarou. David si neodpustil tak ako na predošlom turné vetičku: "Ladies and gentlemen, this is Martin L. Gore".


David Gahan (Praha 4.9.2001)

Pre It's No Good natočil Anton Corbijn krátky čiernobiely príbeh.
David prichádza do bistra, kde ho obsluhuje krásna čašníčka. Tvári sa akoby nič, ale v skutočnosti sa mu páči. Objednáva si jedlo, ktoré začne so skleneným pohľadom do neznáma jesť. V zapätí prichádza do bistra Martin s Andym vo výbornej nálade. Začnú flirtovať s čašníčkou, ktorá sa sem tam uistí, že Dave o ňu neprejavuje záujem. Martin sa nakoniec nakloní ku kráske a čosi jej pošepká. Ona bez váhania s pohľadom na Davida prelezie barový pult a spolu so zvyškom DM odchádza. Dave zronený ukladá svoju hlavu do rúk na stôl.

I Feel You a In Your Room zazneli tiež v mierne zmenených verziách. Vokalistka Jordan Bailey ukončila In Your Room skvelým speváckym výkonom a zaslúžila si tak spolu s Georgiou Lewis Davidove poďakovanie. Tanečný I Feel Loved roztancoval halu rovnako ako vo videoklipe. Personal Jesus zase vnieslo svetlo do publika, aby si Dave vychutnal s namiereným mikrofónom spev fanúšikov. Refrénom skladby dokáže kapela vždy vyburcovať celú arénu, aby nakoniec s poďakovaním rýchlo odišla do zákulisia. Plánovaná prestávka trvala menej ako tri minúty. Technici vymenili držiaky na mikrofóny, čo bol znak, že na scénu sa vráti za mikrofón Martin. Balada Home bola totiž jeho parketa, ktorú zaspieval tiež naplno.
Kapela bola na pódiu opäť kompletná a technici zazmätkovali v úvode Clean. Andy mal začať, avšak obsluha backing tape pustila úplne inú skladbu. Gordeno aj Fletch sa začali obzerať na technikov s otáznikmi v očiach a Gordeno sa dokonca naklonil k technikovi a niečo mu vyčítavo hovoril. Keď Dave začal spievať, Martin odišiel k technikom tiež. Gordeno sa nakoniec posadil na jednu z bední na kraji pódia a pobavene sledoval spievajúci dav.

Home (Praha 4.9.2001)

Predposledná skladba Black Celebration v dosiaľ nevídanej úprave zaznela so živými bicími. Na plátne sa čiernobiele kreslené postavičky snažili masu ľudí roztlieskať. Koniec koncov pekne oživili skladbu. Po tomto kúsku mohla zaznieť už len hymna DM. S Never Let Me Down Again skupina ukončila rovné dve hodiny trvajúcu šou spevom ľudí s mávajúcimi rukami. Očarujúce vokalistky počas skladby imitovali "I'm taking a ride" s neviditeľným volantom v rukách. Depeche Mode takto dopísali po štvrtý krát koncertnú históriu v Prahe. Dve hodiny nikdy neuplynuli tak rýchlo, ale veľké zážitky sa nikdy nestratia. Tento koncert bol z pohľadu výkonu kapely naozaj veľkolepí. Dave sa odvážil vyvádzať rovnako ako na Devotional Tour a práve to dodalo predstaveniu čaro.
Koncert všetkých určite potešil a mnohých svojim výkonom skupina aj prekvapila. Napriek všetkým technickým problémom to bolo skutočne energické vystúpenie. Dave Gahan sa výborne na pódiu bavil a strhol zo sebou aj zvyšok haly. Pre tých, ktorí tam boli iba kvôli DM, sa výborne zabavili, tancovali a spievali. A o to na takýchto koncertoch predsa ide.

Čo nás pobavilo?
Dave zobral jednému z fanúšikov čiapku a predvádzal sa s ňou na pódiu.
Zopakovala sa scéna z video "Devotional". David si vypýtal od divákov v prednom rade vlajku s nápisom "Reach out and touch Dave" a ukázal ju s pobavením celej hale.
Počas jednej skladby si Dave kľakol k vokalistkám. Jedna z nich ho začala hladiť po vlasoch ako malého chlapca.

David si počas jednej zo skladieb vstal na kraj pódia a viditeľne si chytil prirodzenie.
Peter Gordeno pôsobil dosť sebavedomo hlavne počas pasáží, keď nemal čo na práci. Nezakrýval, že nemá čo hrať, ale dokonca nezmyselne a arogantne behal okolo svojich kláves.

Na záver patrí moje najväčšie poďakovanie Frantovi Turekovi za prekvapenie, ktoré pre mňa pripravil a umožnil mi byť jedným z prítomných na stretnutí Meet & Greet. Ďakujem Franto.

SETLIST DEPECHE MODE - Praha 04. 09. 2001:
01 Easy Tiger + Dream On (Dave Clarke Acoustic Instrumental - intro)
02 The Dead Of Night
03 The Sweetest Condition
04 Halo
05 Walking In My Shoes
06 Dream On
07 When The Body Speaks
08 Waiting For The Night
09 Surrender (Akustická verzia, spieva Martin)

Lístky (Praha 4.9.2001)

10 Breathe
11 Freelove
12 Enjoy The Silence
13 I Feel You
14 In Your Room
15 It's No Good
16 I Feel Loved
17 Personal Jesus
Prídavky :
18 Home
19 Clean
20 Black Celebration
21 Never Let Me Down Again

Na pódiu vystúpili
Dave Gahan (spev)
Martin Gore (klávesy, gitara, spev)
Andy Fletcher (klávesy)
Peter Gordeno (klávesy)
Christian Eigner (bicie)
Jordan Bailey, Georgia Lewis (doprovodné vokály)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa