Viera v novú módu (1993)

Viera v novú módu (1993)

Byť v Depeche Mode, to znamená nikdy sa neospravedlňovať za odmietanie kompromisov... promo interview pre americký Billboard

Zatiaľ čo iné kapely by sa mohli cítiť pod tlakom vytvoriť ďalšie pokračovanie multiplatinového albumu, akým bol album "Violator", z roku 1990, Depeche Mode rozhodne vedenie svojho vydavateľstva nepočúvli a pred vydaním novinky "Songs Of Faith And Devotion" si doprial takmer dva roky voľna.

"Dosiahli sme bodu, kedy by sme už ani nemuseli počúvať predstavy vydavateľstva o tom, čo by od nás očakávali," prehlási Alan Wilder. "To môže samozrejme vyznievať, že nevieme, čo od šťastia robiť, ale realita je taká, že jednoducho hudba musí prísť na svet sama. Nemôžete sa nútiť do kreativity a takisto sa nemôžete ospravedlňovať za to, že potrebujete dostatok času, aby mal album správnu formu."

Časť toho kreatívneho procesu zahŕňala dlhý a pôžitkársky pobyť kapely v štúdiách v Madride a v Hamburgu, ako aj likvidáciu už nahratého materiálu pripraveného s ko-producentom Floodom, ktorý sa ešte stále vyhrieva na výslní za vydarený album U2, "Achtung Baby". Výsledkom je však prvotriedna kolekcia 10-tich piesní, v ktorých sa zmiešava tradičný úzkostlivý synthy pop kapely s doposiaľ neobjavenými prvkami gospelu, baroka a heavy metalu.
23.marca sa tak na trhu objaví spletitý album plný živých textúr, s aramžmánmi dotvorenými inými nástrojmi, než syntezátormi.

K smrti oddaní fanúšikovia kapely si nájdu to svoje v typických depešáckych záležitostiach, ako "Walking In My Shoes", či "In Your Room", hoci aj tieto sú obohatené prvkami vytvorenými 28-členným sláčikovým orchestrom, ktorý sa naplno prejavil v skladbe "One Caress", ako aj prudkými gitarovými partami, ktoré boli predstavené už na pilotnom singly, "I Feel You". Tak ako vždy, dvorný skladateľ Martin Gore opäť predstavil svoju náklonnosť ku komplexným melódiam a temným textom, ktoré sú základom každej skladby.

"Chceli sme jednoducho zmenu a zároveň ľudí prekvapiť," dodá WIlder. "No nikdy nejde o zmenu len pre pocit zmeny. Jediným spôsobom, ako môže táto kapela obstáť, je permanentne čeliť novým výzvam. Inak by sa naša hudba premenila na rutinu a nudu."

Ďalšia z metód Depeche Mode, ako pravidelne zaujať, je participácia na iných projektoch. V období medzi novým albumom a albumom "Violator", vydal Alan Wilder vlastný, kritikou veľmi dobre oceňovaný, sólový album pod hlavičkou Recoil ("Bloodline"), a zároveň produkoval nahrávky Nitzer Ebb. Gore so spevákom Gahanom sa stiahli do úzadia, zatiaľčo si Andy Fletcher založil rodinu a v Londýne otvoril reštauráciu.

"Ten čas nás rozdelil," prizná Fletcher. "Dať to znova všetko dokopy dalo tentoraz zabrať, hlavne na začiatku. Ale bolo príjemné zistiť, že to stále spolu vieme a že nás názov Depeche Mode vie ešte stále inšpirovať."

Časť tej inšpirácie spočíva v definovaní jednotlivých rolí členov kapely a stavaní na ich silných stránkach. "Stala sa z nás malá, izolovaná komunita," vysvetľuje Wilder. "Martin píše skladby, David k tomu pridá vlastné kreatívne nápasy a spev. Andy si vzal na starosť manažérske záležitosti a ja sa sústreďujem hlavne na produkciu. Zapojenie Flooda do projektu bolo spočiatku zložité, ale nakoniec to malo svoje čaro. Bolo to ako keď plníte krabicu, ktorú nemôžete preplniť."

Album "Songs Of Faith And Devotion" teda vyráža na predajné pulty, kolesá propagácie už voviedli kapelu do sveta tlače a prezentácií, čiže do sveta, ku ktorému prináleží aj akási obava.

"Vydaním albumu uvediete do života všetko iné a držíte to na výslní niečo viac ako rok," prehlási Fletcher. "Urobíte všetko preto, aby ste hudbu doručili ľuďom a to trochu závaňa strachom."

Wilder s týmto tvrdením súhlasí, no zároveň sa teší na "jedinečnú energiu, ktorú ponúka živé hranie a pobyt na pódiu. Mali sme dosť dlhú pauzu na to, aby nám to už riadne chýbalo."

Aj keď by kapela mala vyraziť na cesty až koncom jari, či začiatkom leta, singel "I Feel You" sa teší zdravému životu ako v éteri, tak aj na klubovej scéne. Hoci vo Warner Bros plánovali pracovať so singlom len na úrovni alternatívnych a tanečných rebríčkov, odovza v Top40-tke bola natoľko silná, aby mohli so singlom pracovať aj ako s popovou nahrávkou. Skutočnosť je nakoniec taká, že sa singel štverá aj po rebríčku Hot 100.

Singel "I Feel You" je takisto podporovaný čierno-bielym videoklipom, o ktorý sa postaral fotograf/režisér Anton Corbijn, a pod remixy sa podpísali zasa Brian Eno, Mark Stent a Renegade Soundwave. Iné kapely sa strasú pri predstave, že by ich finálny produkt prekopal nakoniec niekto iný, no Depeche Mode majú aj na toto zdá sa iný pohľad.

"Pre nás je to oslobodzujúca skúsenosť," povie Wilder. "Permanentne som komfrontovaný tým, ako iní ľudia interpretujú našu hudbu. Takisto si myslím, vlastne dúfam, že ľudia privítajú toto osvieženie, kedy si budú môcť naše skladby vypočuť tak, ako ich vnímajú iní ľudia, ktorí tomu dajú inú náladu. Nám to pomáha uvedomiť si, že naša finálna produkcia skladby ešte neznamená, že sme tým povedali všetko. Udržuje nás to v staní na špičkách."

zdroj: Billboard, 03/1993, dmtvarchives.com

Názory Devotees (28)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa