Všetko zrátané vo veľkých sumách

Keď v roku 1990 vydali Led Zeppelin 4-diskový box, bolo toho skutočne dosť. Od toho času bol boxset chápaný ako úspech hudobných umelcov. Dnes je boxset čímsi normálnym, a je až divné, že Britney Spears doposiaľ žiaden nevydala. Ale ak ste nikto, a vydali ste boxset, čo už potom povedať o Depeche Mode, ktorí minulý týždeň vydali naraz boxov šesť?

Ide o neslýchanú namyslenosť reprezentovanou zmyslom pre samoľúbosť? Alebo je dôkaz o historickom postavení britskej synthy-popovej skupiny - čoho dôkazom je fakt, že aj po dvoch hudobných dekádach toho fanúšikovia skupiny nemajú stále dosť?

Šesť boxsetov, o ktorých vydanie sa v utorok postarala Rhino Records, zahŕňa dokopy 36 diskov. Ide o zbierku všetkých singlov, vrátane b-strán, rozšírených verzii a remixov, ktoré kedy Depeche Mode vydali. Ide o mamutiu zbierku, ktorá je raritou medzi najpopulárnejšími kapelami. Ale ak má nejaká kapela zástupy fanúšikov, ktorí za hudbu vyhodia 270 dolárov, tak je jasné, že sú to práve Depeche Mode. Napokon, evolúcia elektronickej hudby by mohla viesť práve cez tieto melódie.

Samozrejme, že Depeche Mode elektronickú hudbu neobjavili, napriek tomu sú títo chalani jej inovátormi. Boli priekopníci - priniesli to, čo bolo zabudnuté, urobili si to po svojom a ponúkli to širokému publiku. (Týmto ich nezhadzujeme. To isté sa dá povedať o Elvisovi, Davidovi Bowiem, Run DMC a ďalších kráľoch rocku). Depeche Mode, ktorí sú hlavne elektornickou kapelou, po ceste, kedy sa stali najslávnejšou elektronickou kapelou na tejto planéte, vyšlapali chodník celej generácii synthi-popových kapiel.

Depeche Mode, ktorí vzišli z 80-tych rokov, temná a izolovaná elektronika, temer odhmotnené vokály, vytvorili zvukovú stopu svojich tínedžerských rokov. Hovoríme o adolescentoch, ktorí si roky predtým, ako vstúpili do obrovského hudobného sveta, získali rešpekt s "Blasphemous Rumours", najsmutnejšou skladbou, aká kedy bola skomponovaná (a aby som nezabudol, spomeňte si na kritiku aristokracie v "Master And Servant").

Ale späť k box setom: Vzhľadom k cene, prvé dva box sety (kreatívne nazvané "Single1-6" a "Single 7-12") za veľa nestoja. Tieto skladby pochádzajú zo začiatku 80-tych rokov, z doby pred objavením kompaktov; a keďže single boli vydávané na vinyloch, prvý box zahŕňa iba 21 skladieb, ktoré by sa všetky vošli na jedno jediné cd. Samozrejme je tu zopár skvostov, ktoré nenájdete na žiadnom z albumov, ako napr. "bossa-nova" predvedená na "Love In Itself". Ale nech ste akýmkoľvek vášnivým depešákom, šetrite si peniaze. No aj tak si ťažko predstaviť, že by Rhino chceli v blízkej dobe vydať z týchto boxov jednodiskovú kompiláciu b-strán.

V ďalších setoch však problém končí. Aj keď prvé disky zahŕňajú len dva či štyri skladby na jedinom cd, tie ďalšie už sú v plnej albumovej dĺžke spolu s niekoľkými remixami každej skladby (aj keď, kto už len potrebuje 8 verzii "Useless"?). A takisto skrývajú pre oddaných fanúšikov niekoľko "pokladov". "Dangerous" (b-strana "Personal Jesus") a Happiest Girl (pridaná k "World In My Eyes") patria k vydarených skladbám kapely, ktoré sa nedostali na žiadnen album a ako individuálne single by sa dlho neudržali. Tiež by sme nemali zabudnúť na inštrumentálky, Depeche Mode ich teda nahrali dostatočné množstvo. Disk s "Enjoy The Silence" obsahuje "Mephisto" a "Sibeling", dve čarovné skladby, ktoré spojili modernú klasiku s elektronickou hudbou.

Nepríde táto vyčerpávajúca retrospektíva tvorby Depeche Mode niekomu komická? Samozrejme, že nie. 45 dolárov za pop, to sa v prvom rade pozdáva zberateľom. Na druhej strane máte možnosť vďaka skladbám Depeche Mode sledovať vývoj elektronickej hudby - od jednoduchého lacného komputerového popu "Dreaming Of Me", cez tanečný hymnus "People Are People", surový nihilizmus "Fly On The Windscreen", temnotu vyplnenú strachom v "A Question Of Lust", gitarovú vydupávačku "Personal Jesus" až po industriálne goth-rockovú "Barrel Of A Gun". Depeche Mode bodujú a ovlyvňujú ďalších hudobníkov od roku 1981; ich skladbu prespieval aj Johny Cash. Takže, asi to nie je žiadne prekvapenie, že sa ich nahrávací label rozhodol dať dokopy všetky ich single a ukázať nám, čo objavili. Nakoniec, všetko je zrátané vo veľkých sumách.

autor: Steve Greenlee

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa