Vzdaj to až zajtra!

Vzdaj to až zajtra!

Martin Gore v exkluzívnom rozhovore pre webzin Inquirer nielen o kampani "Free Paco Now", ale prekvapivo aj o aktuálnom politickom dianí vo svete.

Martin sa pred pár mesiacmi aktívne zapojil do kampane za prepustenie Paca Larrañagu, ktorý si v Španielsku odpykáva trest za znásilnenie a vraždu sestier Chiongových, Jacqueline a Marijoy, vo filipínskej provincii Cebu, v roku 1997. Režisér Marty Syjuco natočil o tomto prípade a súdnom procese dokument s názvom "Give Up Tomorrow", a práve tento stojí za Martinovým rozhodnutím pripojiť sa ku kampani "Free Paco Now". Ponúkame Vám teda časť rozhovoru, ktorý v polovici marca poskytol Martin v Los Angeles.

Ako si sa vlastne dostal k dokumentu "Give Up Tomorrow"?
Videl som ho v Spojených štátoch na PBS, kde bol nejakú dobu dostupný. Bol som tým justičným systémom doslova zdesený. Pobúrenie verejnosti, súvisiace so súdnym pojednávaním, bolo v tom čase oprávnené, rovnako aj šialenstvo rozpútané v médiách.

Vnútorne som nebol presvedčený o Pacovej nevine, ale vedel som to. Ani zo samotného filmu nie je úplne jasné pozadie jeho obžaloby, ani jeho aliby, ale viem si predstaviť, že tí ľudia sú do určitej miery nevinní, prípadne si zaslúžia skutočne spravodlivý proces.

Ktorá časť toho dokumentu v tebe zarezonovala najviac?
Predstava, že niekto značnú časť života strávi vo väzení pre niečo, čo neurobil, vo mne vyvoláva pocit vzbury, a nielen u mňa. Amnesty International, Fair Trials International, dokonca The United Nations Human Rights Committee... všetky ich pokusy skončili bez výsledku. Jediný, kto môže teraz pomôcť je prezident Aquino. Dúfam, že si toto prečíta a postará sa o ďalší súdny proces, bez mediálneho ošiaľu.

Podľa mňa musíš byť doslova bombardovaný požiadavkami o podporu v podobných prípadoch. Prečo si si vybral práve kampaň "Free Paco Now"?
Som si viac než istý, že na svete sú tisíce, ak nie desiatky tisíc, nespravodlivo väznených ľudí. Mal som pocit, že by som pre to mal niečo urobiť, aspoň upriamiť pozornosť, v nádeji, že by sa pre to niečo mohlo urobiť.

A ako si sa dopracoval k tomu tričku "Free Paco Now", ktoré si si obliekal na koncertoch? Ako na ne reagovalo publikum, obzvlášť na koncertoch v Madride a v Barcelone?
Moja priateľka si všimla môj zápal pre túto vec, takže pre mňa, ako Vianočný darček, nechala vyrobiť stovky takýchto tričiek. Všetky som ich rozdal nášmu štábu (samozrejme som ich nenútil ich nosiť), priateľom a známym. Zopár mi ich zostalo, takže ešte ich stále rozdávam. Prvý krát som si ich obliekol na koncertoch v Barcelone a v Madride, to boli naše prvé koncerty po Vianociach.
Po koncertoch sa ma veľa fanúšikov pýtalo na to tričko a čo vlastne prezentuje. Keď som im začal rozprávať príbeh, okamžite ma stopli a začali si spomínať na akúsi výmenu väzňa a domnievali sa, že je už dávno na slobode! To len dokazuje, ako ľahko sa zabúda a práve preto mám pocit, že to musím ľuďom pripomenúť.

Takže, aký je tvoj odkaz Pacovi, ako aj iným v podobnej situácii po celom svete?
Nemám pocit, že by som bol v pozícii dávať rady niekomu, kto je v podobnej situácii ako Paco. Pacove slová (ako aj názov filmu) sú stoické, dôstojné a povedia viac, než môžem povedať ja: "Vzdaj to až zajtra".

A aký odkaz máš pre ľudí na Ukrajine, kde kvôli občianskym nepokojom musela vaša kapela zrušiť koncert, či pre ľudí vo Venezuele, kde sú opäť protesty proti utlačovaniu?
Fakt, že sme museli zrušiť koncert v Kyjeve, bol pre nás veľmi nešťastný. Dôvodom bola skutočnosť, že pár dní predtým vládni ostrelovači zabili niekoľko protestujúcich a krátko po tom prezident Janukovič opustil hlavné mesto. Vtedy nik netušil, ako sa situácia vyvinie. Fakt je ten, že to nevieme ani dnes. Rusko dnes anektovalo Krym a môže sa stať, že bude okupovať väčšiu časť Ukrajiny. Ide o komplikovanú situáciu, pretože hoci je na jednej strane množstvo proeurópsky orientovaných ľudí, tak na druhej strane je rovnako veľká skupina orientovaná prorusky, obzvlášť na Kryme.
Nie som politický analytik, skutočne neviem, ako sa situácie vyvinie. Dúfajme, že Putin sa o zvyšok Ukrajiny zaujímať nebude. Drží v rukách omnoho viac kariet, ako Západ, takže som si nie istý, ako sa uvalené sankcie Ruska v konečnom dôsledku dotknú.

Situácia vo Venezuele je desivá. Pripomína mi to situáciu v Myanmare z pred pár rokov, rovnako ako v Egypte... v tom zozname by som mohol pokračovať. Ak raz diktátor, či vláda, otočí svoje zbrane na vlastných ľudí, ktorí protestujú v pokojnom duchu, tak to signalizuje strach a slabosť. V ideálnom svete je každá vláda zvolená demokraticky a tá sa stará po potreby svojich ľudí. Síce to chce čas, ale masy nakoniec musia vyhrať.

Nedávno ste v Moskve ukončili turné. Máte v pláne pridať ďalšie koncerty? Aké bolo vlastne Delta Machine Tour?
Posledný koncert bol práve v Moskve, aké ironické. Bolo to vcelku dlhé turné a aktuálne nemáme žiadne plány v ňom pokračovať. Máme neuveriteľné šťastie, že máme takých bláznivých, lojálnych fanúšikov! Každý koncert bola čistá radosť, skutočná oslava našej hudby. Naše publikum miluje spev a vždy sa k nám pridá! Niekedy môžete jednoducho ustúpiť, sledovať to, počúvať a smiať sa!

Čo teda stojí za skutočnosťou, že napriek 35. výročiu vzniku kapely, ktorý oslávite budúci rok, ešte stále fungujete a hodláte pokračovať?
Často sa pýtame, v čom je to tajomstvo nášho úspechu. Odpoveď je proste taká, že to sami nevieme! Ak by som mal na toto nejaký úspešný vzorec alebo recept, tak by som mohol manažovať niekoľko kapiel!

A najpozoruhodnejšie veci, ktoré súvisia s vašou kapelou?
Viete, to, že sme spolu ako kapela tak dlho a tvoríme hudbu, ku ktorej cítim vášeň, to je pre mňa stále dostatočná odmena! To sú pre mňa tie najpozoruhodnejšie veci!

Elektronická hudba nikdy nebola populárnejšia. Ako sa na vývoj hudby Depeche Mode pozeráš dnes?
Nikdy sme nemali žiaden plán, hlavne nie ten, čo by súvisel s dlhoročným fungovaním. Rád si myslím, že sa to všetko udialo prirodzene. Práve sme dokončili turné a doprajeme si náležitý oddych. Ak to budeme cítiť, tak sa zídeme a porozprávame sa o budúcnosti. Snažíme sa držať krok s modernými technológiami, takže v našej hudbe budú vždy prvky elektroniky, ale spôsob, akým sa hudba tvorí, je u piesne sekundárny. Na to nesmieme zabúdať! Na nástrojové vybavenie sa myslí až na záver!

Názory Devotees (4)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa