Vždy sme boli dobrí priatelia

Vždy sme boli dobrí priatelia

Bývalý člen Depeche Mode, klávesák Alan Wilder, je so svojim projektom Recoil pripravený na svoj prvý výlet po Spojených štátoch od roku 1986, kedy svoj, vtedy vedľajší projekt, založil.

"S projektom Recoil som nikdy predtým na turné nebol," prezradí Wilder v telefonickom rozhovore zo svojho anglického domova. "Dosť dlho mi trvalo, kým som sa vyrovnal so všetkým, čo obnášalo cestovanie počas 15-tich rokov s Depeche Mode. Tvrdo som totiž zastával názor, 'Toto už viac nechcem', aj napriek tomu, že tie veľké turné som si z časti užíval."

"Lenže tým, že som kapelu opustil, som chcel uskutočniť veľkú zmenu. Chcel som si založiť rodinu. Chcel som sa venovať inej hudbe. Chcel som dať svojmu životu iný smer. Trvalo mi dosť dlho, kým som si všetko usporiadal a dokázal sa opäť vrátiť na cesty."

Alan Wilder sa v roku 1994 zosobášil s Hepzibah Sessa, bývalou členkou zoskupenia Miranda Sex Garder, s ktorou má dvoch potomkov, syna Stanleyho Duka a dcéru Paris.

"V Štátoch už mám za sebou dve vystúpenia," povie Wilder. "Boli vlastne akýmsi testom tamojšieho prostredia. V prvej polovici tohto roka sme odohrali vystúpenia v Austine a v New Yorku. Ale v Štátoch som naposledy skutočne koncertoval s Depeche Mode, v rokoch 1993-1994, čo bolo vtedy obrovské turné."

Organizačne sa turné Recoil vydarilo, hoci ako Alan povedal, obnášalo to veľa práce. No vďaka "dobrým agentom" sa mohol projekt Recoil so svojou "eklektickou prezentáciou" dostať do veľmi pekných priestorov.

"My nie sme rock´n´rollová kapela," vyhlási Wilder. "Snažíme sa nájsť ten správny priestor, kde sme schopní umiestniť aj veľkú obrazovku, ktorú používame a zopár ďalších vecí. Musím však priznať, že nájsť v Štátoch ten správny priestor, vybrať dokonca ten správny deň... to je veľmi ťažké, omnoho ťažšie než v Európe. Myslím však, že sa nám nakoniec podarilo zorganizovať veľmi pekné turné. Takže sme to vyriešili, hoci v dnešnej dobe a mojom veku, to už dá zabrať. V Amerike sa v dnešnej dobe koncerty predávajú veľmi ťažko."

Turné slúži vlastne na podporu 2-cd kolekcie "Selected", ktorá v sebe zahŕňa aj nové a exkluzívne remixy.

"Album "Selected" je vlastne kompiláciou mojim obľúbených skladieb, ktoré spolu fungujú, no nejde o žiadnu zbierku hitov," povie Wilder. "Nemám žiadne hity. Je to neprerušovaný tok hudby, ktorý som zostavil z tých najlepších kúskov mojej produkcie a snažil sa tak vybudovať niečo nové."

Wilder prezradil, že turné je vlastne len doplnkom albumu. Jednotlivé mixy prispôsobil tak, aby zapadli do kontextu živej prezentácie.

"Ide viac o minimalistickejšie záležitosti, viac orientované smerom k ľuďom, aby ich to stavalo na nohy a nie počúvali doma," pokračuje. "My k tomu na pódiu pridávame ďalšie veci. Príležitostne sa tam objaví aj čosi z Depeche Mode a všetko je to spojené do jedného dlhého hudobného celku. Najal som štyroch filmárov, ktorí spolu vytvorili filmové dielo pre túto hudbu a toto je premietané počas celého vystúpenia. V porovnaní s vizuálnou stránkou veci je to, čo robíme pomerne decentné. Celé to máme postavené na našich laptopoch, nie je s nami žiadna kapela."

To vlastne reflektuje na začiatky projektu Recoil, ktorý Alan vytvoril ako niečo, čím zabíjal čas medzi albumami Depeche Mode.

"Jednoducho som nechcel zabíjať čas ničnerobením a som si povedal, že budem robiť nejakú vlastnú hudbu," spomína Wilder. "Prvotná nahrávka, "1+2", to boli vlastne len demá, ktoré som prehral Danovi Millerovi z Mute. Povedal mi, "prečo to nevydáš? Veď to až tak zle neznie. Trochu to prerob." Povedal som mu, že to nejde, pretože to bolo celé robené na tom podivnom samplovacom zariadení s dosť nezvyčajnými slučkami. V podstate jednorázová záležitosť. "Choď a urob tomu master," povedal. "Trochu to uprav a vydáme to." Je fakt, že to malo svoje čaro. A tak sa zrodil tento projekt. No a keď som Depeche Mode opustil, povedal som si, "nemá zmysel to celé zahodiť, mal by som v tom pokračovať."

S ostatnými z Depeche Mode je Wilder ešte stále v kontakte. Dôkazom je aj fakt, že multiinštrumentalista/vokalista Martin Gore bude hosťovať ako DJ na vystúpení Recoil v Santa Ane, 24.októbra.

"Nikdy sme k sebe nemali super blízko," povie Wilder o svojich muzikantských priateľoch z Depeche Mode. "Ale v poslednej dobe komunikujeme spolu viac. Nedávno som sa rozprával s Martinom, ktorý sa ako hosťujúci DJ objaví na jednom z našich vystúpení, v Kalifornii, v Santa Ane. Fanúšikov tento fakt veľmi nadchol. Vcelku pravidelne komunikujem aj s Davidom. Je odborník na trojriadkové textovky. V tom je vážne dobrý. Nebombarduje svet e-mailom každých päť minút ako my ostatní. Má od takých vecí značný odstup. Ale sms-skou sa dá vždy zastihnúť. Sme veľmi dobrí priatelia. Vždy sme boli."

Názory Devotees (2)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa