Zaplatil som si za to…

Voľný prepis rozhovoru s Davidom Gahanom, rádio WLIR, New York, 6.marec, 2002. - "Jasné, budem to pozerať, zaplatil som si za to. Neviem ako ma to napadlo. Zavolal som niekoľkým kamarátom, že som si zaplatil za vlastné predstavenie. Občas ťa napadnú také pochybné veci, tak prečo ich neurobiť".

Úvod - rádio intro
DJ: Dámy a páni pridajte sa aj vy, počúvate Davida Gahana so skupiny Depeche Mode, ktorá je na hudobnej scéne od roku 1980.
Dave: Ahojte, čo sa deje? Vďaka, za kolosálne privítanie.
DJ: Čo si robil a kde si dnes bol?
Dave: Som v meste, v NY, v budove rádio stanice a práve sa s tebou rozprávam (smiech).
DJ: Povedz nám niečo o "Pay Per View" (poznámka)....
Dave: Bude to tento piatok, nie som si istý, o ktorej, pravdepodobne o deviatej. Jedná sa o "Exciter" koncert, z "Exciter Tour", odohraného minulého roka v Paríži.
DJ: Je to parížsky koncert?
Dave: áno, inak povedané tie koncerty sú si veľmi podobné, česť výnimkám, mení sa len niekoľko skladieb ako napr.: "Condemnation" Sám som sa odhodlal zahrať ju na piáne pred predstavením. Bol to čisto spontánny nápad. Show sa volá "One Night in Paris".

DJ: Je Paríž vaše obľúbené miesto, kde hráte?
Dave: Áno, hráme tu dobrých 20 rokov. Bolo to prvé miesto v Európe, kde sme na začiatku našej kariéry začali s našimi väčšími koncertmi. Ĺudia sú tu veľmi priateľskí, to isté môžem povedať aj o Nemecku. Stále sa vraciame na tieto miesta.
DJ: Kedy presne to bolo nahrávané?
Dave: V novembri minulého roku
DJ: Takže volá sa to "One Night in Paris"?
Dave: Aha, áno.
DJ: Je to po prvý krát čo si si objednal "Pay Per View"?
Dave: A vieš že áno. Jasné, budem to pozerať, zaplatil som si za to. Neviem ako ma to napadlo. Zavolal som niekoľkým kamarátom, že som si zaplatil za vlastné predstavenie. Občas ťa napadnú také pochybné veci, tak prečo ich neurobiť...?
DJ: Oplatilo sa ti to?
Dave: Myslím že áno. Prišiel som na to, že je to jediná šanca, ako si pozrieť vlastné predstavenie, ktoré by som si ináč ani nepozrel.

DJ: Je tu niekoľko mailových otázok....
Dave: Poďme na to...
DJ: (e-mailová otázka) "čau Dave, Hovorí sa , že ideš vydávať sólový album, ak áno, tak kedy ho môžeme očakávať?"
Dave: Áno, je to pravda, zatiaľ mám hotových 15 demo nahrávok a s veľkou pravdepodobnosťou začnem nahrávať v máji.
DJ: Je to naozaj pravda?
Dave: Áno, pracoval som na tom niekoľko rokov. Ak s Depeche Mode nenahrávame, nechcem len tak nečinne sedieť. Ale nie je to len preto, jednoducho to chcem urobiť. Túto myšlienku som mal už niekoľko rokov, prišla sama od seba. Dlho som o tom rozprával, takže tentoraz to zrealizujem. Pravdu povediac som z toho celého ešte mimo...
DJ: (e-mailová otázka) Majú tvoje deti radi hudbu depeche?
Dave: To je dobrá otázka... Myslím, že môj syn Jack má rád niekoľko skladieb.
DJ: Koľko má rokov?
Dave: Bude mať 15 a hudobne sa pohybuje vo sfére Limp Bizkit, U2 a podobne. Začína hrať na saxafóne, aj hudobne ho zaujal tento štýl. V tomto období hľadá, čo mu sekne. Iné je to u Jimmyho, je to veľký U2 fanúšik, taktiež si vypočuje Mavine Gaye no a blázon je do PlayStation. Momentálne čo u neho letí mimo hudby je hra Track & Ball.

DJ: Čo to je?
Dave: Človeče, ty si o tom nepočul, kde to žiješ?
DJ: Naozaj, neviem, čo to je...
Dave: Tak to ti povie aj 9 ročné decko. Je to niečo ako pokemon pre 9 ročné deti.
DJ: Nemýlim sa, hovoril si o Jackovi a Jimiovi?
Dave: Áno, okrem toho mám aj Stellu Rose, batoľa. Ale otázka bola o hudbe, však? Myslím, že Jimmy mi povedal: "páči sa mi "Personal Jesus" a "Dream On", ale aj tak sa mi skôr páčia tvoje demo skladby". Počul totiž niekoľko mojich nahrávok...
DJ: (e-mailová otázka) Aká je tvoja obľúbená skladba od Depeche Mode?
Dave: Z posledného albumu je to bezpodmienečne "When the Body Speaks", ale celkovo najobľúbenejšia je "Condemnation" zo Songs Of Faith And Devotion. Stále rád spievam túto pieseň, je veľmi dojímavá.
DJ: Pamätáš sa, kedy si ju nahral?
Dave: Pieseň bola nahrávaná v Madride v dome, kde sme bývali a mali štúdio, ale najlepšie je aj tak, ak ju môžem spievať naživo.
DJ: Čo je také zvláštne na tejto piesni, že si z nej "na větvy" ?
Dave: Ja neviem, ak ju spievam, sama o sebe ma dojíma. Pôsobí na mňa stále inak. Neviem..., nedá sa to opísať slovami. Je to jedna z výnimočných skladieb.

DJ: (e-mailová otázka) Komunikuješ s Alanom Wilderom, je nejaká nádej opätovnej spolupráce?
Dave: Uuuf, dobrá otázka. Bolo by to skvelé. Nevídame sa často, naposledy som ho videl počas "Exciter Tour". Nachádza sa v NY, kde robí promo reklamu k vlastnému "Recoil" albumu. Videli sme sa, ale nie na dlho... Veľa sme toho nenarozprávali. Komunikujeme cez e-maily. Rozprával som sa bývalým členom skupiny The Cure, s Alanom sa vída často, a povedal, že sa má dobre. Nedávno sa mu narodilo dieťa.
DJ: (e-mailová otázka) V ktorej časti Manhattanu žiješ?
Dave: No, je to také, som niečo medzi mestským a vidieckym chlapcom - jedným slovom mimo- mestský, uprednostňujem vidiek.
DJ: OK, ďalšia e-mailová otázka: "Chystá sa DM spolupracovať s inými hudobníkmi na ďalšom albume?"
Dave: Uvažujem o tom. Na sólový projekt som si prizval Knoxa Chendlera pre basgitaru a čelo. Kamarát z Los Angeles mi doplní bicie. Pre producenta som sa ešte nerozhodol. Čo sa týka Depeche Mode, tak ostáva Peter a Christian, ktorí nás sprevádzali aj pri "Exciter Tour".

DJ: Perfektné, OK, tento piatok budú Depeche Mode na "Pay Per View", ide to o deviatej, nemýlim sa?
Dave: Áno, tak nejako, o deviatej na PPV - na staniciach ako napr. RCN...
DJ: ... iN DEMAND, DirecTV, TVN, EchoStar... Volá sa to "One Night in Paris - The Exciter Tour", je to celý koncert, správne?
Dave: Áno, nie je to jedno minútová show, ale verím že dvojhodinová (smiech).
DJ: Vďaka za rozhovor a "drž sa v hudbe".

Poznámka: Pay Per View (PPV) - zaplať a pozeraj - systém platenej TV v USA, kde si je možné predplatiť iba určitý program alebo reláciu na určitú dobu. Programy distribuju rôzne spoločnosti ako iN DEMAND, DirecTV, TVN, EchoStar...

Audio podobu rozhovoru môžete počuť na oficiálnej stránke.

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa