Pink Floyd: The Wall (csfd)
Ak ma byt film, ktory je pocinom hudobnej skupiny, vseobecne kvalitny (t.j. nie len pre fanusika skupiny), tak by mal pritiahnut aj oci ludi, ktore hudbu tej skupiny vobec nemusia. Osobne som sa s hudbou Pink Floyd doteraz velmi nestretol, nemal som proti nej nic a tak ma vsetky recenzie na tento film prinutili si najst cas a pozriet ho. Nepredpokladal som vsak, ze budem az tak sklamany.
Kedze ide o film, cakal som dej… kde bol? Ak aj nejaky bol, tak bol ako tenka sklenna tabula.
Cele mi to prislo ako kolac z 2 casti.. cesto (1.) a plnka (2.):
1. Hodinu a pol dlhy videoklip k albumu Pink Floyd, ktory zaujme skor ich fanusikov nez obycajne obecenstvo. Po prvej polhodine zacne nudit a clovek hlada vo filme nieco zaujimave. Neskor sice pride nejake to ozivenie, ked sa dostavi konecne nejaka piesen, ktora pohne aj s nefanusikom skupiny, no potom to zaklincuje opat nuda. A dotycna osoba je stastna, ze film uz konecne skoncil a uz v zivote ho nechce vidiet.
2. Autor snimku sa pokusi zobrazit vsetky oblasti zivota, na ktorych mu nieco prekaza a chce to skritizovat. Snazi sa to nejak skombinovat, aby to malo hlbku a odovzdavalo “posolstvo” s nadejou, ze nieco na tomto svete svojim prelomovym dielom zmeni. Vyjadruje svoje osobne problemy, s ktorymi sa stretol v detstve a vytvara si obraz, v ktorom podla neho kazdy prezil to co on. Tak dufa, ze s nim bude kazdy suhlasit. K tomu prida hudobny podmaz, za ktory sa snazi opat nieco skryt. Vsetko to da do jedneho hrnca, zamiesa varechou a na konci by to malo vseto do seba zapadnut ako tehla do muru.
Koniec analyzy.. teraz moj postoj k filmu:
Ak by som mal tento film pozerat kvoli hudbe, ktorej nie som fanusik, na druhu stranu nou ale neopovrhujem, dal som jej priestor, tak by ma mal snimok zaujat viac nez ako sa stalo. Bod 1 vyssie to uplne vystihuje.
Cital som mnozstvo komentarov k filmu, z ktorych som vydedukoval bod 2, preto som sa snazil zatnut zuby a cely film dopozerat.. “Ved to nakoniec moze vyborne skoncit”. Zial nestalo sa. Beznadejne som na konci hladal nejaku tu spojitost medzi rozlicnymi temami. Cele mi to prislo len ako neorganizovany mix vsetkeho mozneho. Aby som suhlasil s nazormi a myslienkami, ktore autor vyjadruje, musel by som mat rovnaky nazor ako on.. nemam a kedze som nevyrastal v podobnej situacii ako on, s mnozstvom jeho vyjadreni sa nestotoznujem.
Zaverecny verdikt: Cakal som film, dockal som sa vsak len dlheho, nekonecneho videoklipu. Ak je videoklip dlhy a hudba velmi nezaujima, bleskovou rychlostou zacne taky klip nudit - moj pripad. Jediny svetly moment na celom filme je pre mna skladba “Another Brick in the Wall” (co je pre mna nieco ako ETS od DM pre nefanusika DM). A navyse, ak by mal byt toto film, tak dialogy hercov by mohli byt vyraznejsie (vid. ked v niektorych scenach bolo hercov ledva pocut (zvuk som mal dost hlasno, v tom problem nebol)). Dufam, ze moj nos uz nikdy nenarazi na mur….
Moje hodnotenie: 1/5 (aj to len kvoli tomu, ze som to dopozeral a vdaka jednej skladbe)