Monghi - 06 november 2007 06:44 PM
a nemate pocit, ze je to len nalepka na to vsetko, co tu uz bolo? 80-te roky minuleho storocia boli vrcholom vsetkeho v kulture (tu patri aj hudba), nic vynimocne a prevratne sa tu odvtedy neobjavilo a uz ani neobjavi. Vsetko odvtedy je len to stare v novom sate. To, na co sa tu hraju vyznavaci EMO-stylu, to v podstate zacali uz The Beatles v neskorsej tvorbe, The Doors, Joy Division z toho urobili doslova chramovu kulturu, v elektronike to rozpracovali Neubauten, Das Ich, Depeche Mode a The Cure to posunuli doslova sirokym masam, The Mission, Fields Of The Nephelim, The Sisters Of Mercy, prakticky cela goth scena, v 90-tych rokoch to rozpracovali Radiohead, Nine Inch Nails, ale aj taki Ministry, ci Marilyn Manson… a vsetky tieto EMO kapely sa verejne k vyssie spomenutym kapelam hlasia.
Takze, opat nic nove, “depkarenie” tu bolo vzdy, presli sme tym vsetci, aj ked si to nechceme priznat… spomente si, aki ste byvali depesaci, kjuraci, niektori doslova sutazili, kto bude vyzerat ponurejsie… nic nove a hlavne nic take, co by stalo za pozornost. do roka je po emo style a bude zasa cosi nove, co bude len to stare, ale s novym plastom.
byt clenom nejakej z kapiel co spominas (okrem Mansona), tak sa urazim.
ale vazne, hudobne korene ma emo v americkej “punkovej” produkcii poslednej dekady. takze ani spominany I AM X sem nezapada, aj ked mna osobne by velmi zaujimalo, co sa odohrava v hlavach dobre znamej prvej rady na ich koncertoch… alebo radsej ani nie, aj tak ma drviva vacsina z nich dorezane paprce (vsimnite si niekedy tie fusakle na predlaktiach).
skratka a dobre: dnes je sice in byt emo, pre seriozne info sa radsej obratte trebars sem.
nie je to nic ine ako to, co sme tu uz mali milion krat. sami ste to mnohi zazili v 80tych rokoch, nie? depesaci/metalisti…
emo do roka urcite nezmizne, ono tu uz vlastne je celkom dlho. akurat si ho pomocou zopar mainstreamovych hudobnych skupin (ako to uz byva, tak tie s hudbou emo nemusia mat vobec nic spolocne tak, ako NIN nema nic spolocne s oznacenim industrial, priznajte sa kto si to este dnes mysli? ) privlastnili aj decka na zaciatku puberty, ktore zufalo potrebuju niekam zapadnut.
takze do roka sa mozno vytrati z ulic a zakladnych skol, urcite ale nezmizne. tak, ako dodnes nezmizli pankaci, depesaci a dokonca ani fanusikovia Backstreet Boys.
mal som na strednej spoluziaka, ktory by podla zovnajsku spadal do tejto subkultury. bolo to davno predtym, nez sa o emo zacalo hovorit a nez som ja vobec vedel, co emo je. ale chalan mal prehlad v hudbe, ktoru ja nepocuvam, takze iba predpokladam ze jeho (v tej dobe v nasich koncinach ojedinely) styl obliekania s tym suvisel. neviem o tom, ze by sa niekedy rezal, za pionierov tohoto sportu som vzdy povazoval fanusikov trochu inych skupin.
a ako vravi DevotoM, tie decka fakt nevedia co hovoria, ked sa takto zahravaju s depresiami a sebedestrukciou. nikdy som sa v depkach nejako nevyzival, ani v dobach, ked mi este oslovenie depesak neprislo smiesne.
tesit sa zo zivota je, a vzdy bolo pre mna dolezite. aj ked chodim v ciernom a na vsetko picujem.
napriek tomu, alebo skor prave preto hudba, ktoru vyhladavam je ponura. sam mavam svoje stavy a kontakt s tvorbou, ktora vyjadruje podobne, je cista terapia.
pochybujem, ze decko, ktore pocuva emo na zaklade ucesu/zadku/kukucu oblubeneho spevaka sa bude citit “emo” aj o 2-3 roky. pravdepodobne potom zvoli cestu radikalnej zmeny image a celeho zivota (bracho uz jeden takyto prerod vo svojom okoli registroval - predsa len je mladsi…). vlastne pre takeho cloveka je to cele len o image.
cely moj prispevok mi ale evokuje len jednu vec. neviem to asi spravne vyjadrit, ale urcite sa tu mnohi stretli s javom, ked sa decko (ale kludne aj starsia entita) namota na interpreta na zaklade klipu zachyteneho na MTV/Vive/etc.
“mne sa z albumu Violator najviac paci Personal Jesus, Gahan ma v tom klipe take sexi telo!!!”
je to sprosty biznis a asi o tomto je cely vztah “emo” vs. puberta.
ja som len sam zvedavy, co pride zajtra a dufam, ze moj lifestyle ostane navzdy underground. zatial sa mi asi dari, zaroven vsak dufam v dlhy zivot…