Budúcnosť neznáma (1994)

Budúcnosť neznáma (1994)

Nazvime toto turné "Piesne bitiek a uväznení" ... takýto úvod zvolil autor krátkeho rozhovoru s Davidom Gahanom, ktorý poskytol v máji 1994 pre L.A. Daily News.

V prvom rade, spevák Depeche Mode, Dave Gahan, sa dostal do väzenskej cely v Quebecu po tom, čo napadol zamestnanca hotela. Neskôr zasa speváka/skladateľa Martina Gorea vyviedli z denverského hotela v putách po tom, čo o štvtej ráno odmietol štíšiť hudbu a spolupracovať s príslušnými orgánmi.

Dave: "Dá sa to vysvetliť celkom jednoducho. V Quebecu sa k nám personál hotela správal veľmi hrubo a žiadal nás, aby sme hotel opustili. A to sme sa im naozaj snažili vysvetliť, že sme v hoteli ubytovaní. Martin sa zasa dostal do problémov preto, že poriadal na izbe párty a mal pustenú hudbu. Ľudia sa na to neustále sťažovali, nakoniec prišla polícia a zatkla ho."

Výsledok? Obvinenie v prípade Davida Gahan bolo zamietnúté, no v prípade Martina Gorea to skončilo obvinením z výtržníctva, pokutou 50 dolárov a titulkami v miestnych periodikách ako "Rockový spevák po koncerte uväznený"-

"Nejde o nič nezvyčajné," komentuje David. "Len nás tentokrát náhodou zatkli. V konečnom dôsledku nedošlo k žiadnym zranenia."

Problémy na verejnosti však môžu byť len dôsledkom napätia v kapele, ktorá, podľa slova Davida, nebola na vratkejšej pôde od odchodu Vince Clarkea, v roku 1981. Kapelu na čas opustil klávesák Andrew Fletch, no rozhodne nie z dôvodov, aké sme si mohli prečítať v oficiálnej tlačovej správe. A po skončení aktuálneho turné zostáva nad budúcnosťou kapely visieť otáznik.

Kapela prinesie svoj high-techový zvuk na juh Kalifornie už dnes večer, kedy odohrá koncert v Devore, vo Glen Helen Blockbuster Pavilion. Aktuálnymi koncertami kapela ešte stále prezentuje svoj posledný štúdiový album, "Songs Of Faith And Devotion", pri nahrávaní ktorého Dave Gahan odmietal zopakovať vzorec, ktorý prinášal úspech už od debutového albumu "Speak And Spell", spred trinástich rokov.

Dave Gahan mal totiž pocit, že kapela, ktorej súčasťou je aj klávesák Alan Wilder, je až príliš zacyklená vo svojej syntetizovanej, sekvenčnej minulosti. Revolucia na alternatívnej hudobnej scéne v ňom vyvolala túžbu po tvrdšom rocku, na rozdiel od Goreho klasických a elektronických sklonov.

A tak sa spustila transformácia zo sterilných euro-čudákov, skrývajúcich sa za klávesmi, na ošarpanú, gitarovo znejúcu kapelu, ktorá v novembri minulého roka odohrala hneď 5 vypredaných koncerov v Inglewood (Forum).

"Na to, že sa kapela vydala týmto smerom, mám svoj podiel," povie Dave. "Naozaj som mal pocit, že ma až neuveriteľne nudí sedieť v štúdiu a čakať na počítač, ktorý Vám povie, čo máte robiť. Tlačil som na to, aby sme spolu viac hrali."

Podľa Davida hrozilo, že vzniknuté napätie kapelu vykoľají, až kým to samotní členovia nevyskúšali a nezistili, že to funguje. A hoci výsledný formát bol trochu iný, Goreho piesne zostali rovnaké. "Stále sú to v podstate tri témy - sex, láska a žúr. A následný pocit viny."

Po úspešnom albume a turné v novom štýle, "je dnes všetka voda pod mostom". Dave je nadšený, pretože dnes sú Depeche Mode ... "no, v podstate dnes sme skutočne živá kapela".

"A je to absolútne iný pocit. Alan hrá viac na živé bicie, na pódiu je za mnou, doslova ho cítim a počujem. Hneď vedľa mňa hrá Martin na gitare. Chceli sme klásť väčší dôraz na to, aby sme hrali a komponovali piesne s energiou vychádzajúcou priamo z kapely, než z osvetlenia a divadla, ktoré ponúka moderná rocková šou. Je to takto oveľa svižnejšie, živšie a hlavne viac zábavnejšie."

Nie však pre každého. Keď prišlo oznámenie, že Fletcher nebude pokračovať s kapelou na turné, v oficiálnej časti sa uvádzalo, že má v pláne sa sústrediť viac na obchodnú stránku Depeche Mode. Pár mesiacov na to Dave priznáva, že bolo za tým niečo viac.

"V podstate si Fletch vzal nejaké voľno, aby si vyriešil svoje osobné problémy. A rovnako s manželkou očakávajú ďalší prírastok do rodiny. Byť príliš dlho odlúčení od ľudí, s ktorými chcete byť, to s Fletchovými pocitmi riadne zamávalo."

Dave síce odmietol uviesť viac, no priznal, že "Fletchov odchod kapelou otriasol a prinátil nás všetkých k zamysleniu". Napriek tomu však v tempe nepoľavili. S turné navštívili po prvýkrát Južnu Afriku, ale zavítali aj do Austrálie, Južnej Ameriky a na ďalšie miesta. "Chceli sme jednoducho navštíviť miesta, ktoré sme vždy ignorovali. Teda nie doslovne, ale boli sme vždy príliš unavení, aby sme takú cestu podnikli."

V Johannesburgu sa ocitli tesne pred voľbami a vzniknutá situácia otvorila Davidovi oči. "Bolo to ako keď v LA vypukli výtržnosti (1990). Dodnes si spomínam na tie pocity, na ulici, s políciou ... pôsobilo to tam rovnako. Doslova sa to napätie dalo krájať. Mne je politika ukradnutá, ja len hrám v kapele. Ale bola to zaujímavá skúsenosť, byť tam a každý deň čítať noviny."

Aktuálne turné končí v júli v Milwaukee. "Potom si dáme zbohom ... každý pôjde svojou cestou, strávi nejaký čas doma, s rodinou, bude sa venovať normálnym veciam. Opät sa zídeme na konci roka a porozprávame sa ako ďalej. Takto sa to deje po každom turné. Ak by sme sa pustili do nahrávania ďalšieho spoločného albumu, budeme na to musieť byť pripravení. Ak pripravení nebudeme, tak z toho nič nebude."

zdroj: L.A.Daily News, 21/05/1994

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa