Na ostrie noža (02/1997) - 1/3

Na ostrie noža (02/1997) - 1/3

1.februára 1997 odvysielalo juhoafrické rádio 5FM, v rámci relácie "The Cutting Edge", tri samostatné krátke rozhovory s Depeche Mode. Začneme s Martinom.

Posledné tri roky kapela fungovala akoby v štýle "urob a choď" ... keď dnes človek číta médiá, čo všetko sa s Depeche Mode udialo ... ako sa Vám podarilo udržať kapelu pohromade? Obzvlášť pokiaľ šlo o Davida ... myslím, z Tvojho pohľadu.
Martin: Skutočne boli obdobia, kedy to u nás fungovalo v tom "urob a choď" štýle, no David sa dal chvalabohu dohromady. 8 mesiacov je už čistý ... a keď poviem, že je čistý, myslím tým naozaj, že neberie žiadne drogy a je triezvy, dokonca sa už vzdal aj alkoholu ... po tom, čo dospel k takémuto rozhodnutiu, tak to mnoho vecí uľahčilo a teraz je to pre nás omnoho príjemnejšie.

Ovplyvnilo to prerušenie zostavovania nového materiálu nejak Tvoje písanie, ako aj samotné znovuzoskupenie kapely?
Ani nie ... teda, je mi jasné, že od posledného albumu uplynuli už 4 roky, ktoré ubehli veľmi rýchlo, ale 14 mesiacov z toho sme strávili na turné, ktoré si samozrejme vyžiadalo svoju daň, čiže sme nutne potrebovali pauzu. Keď sa však nad tým zamyslím, tak skutočnú pauzu som si užíval tak 5-6 mesiacov, potom som už opäť začal s komponovaním. Čiže, nemám pocit, že by som mal celý rok voľno ... ono, dnes nám vo všeobecnosti dlhšie trvá, než nahráme niečo nové :) Možno je to aj tým, že si chceme byť istí, že je všetko v poriadku. Čiže opäť sme boli nejaký čas v štúdiu a vtipné na tom bolo, že si to vyžiadalo ďalších 14 mesiacov ... do toho samozrejme rátam niekoľko prestávok, počas ktorých som takisto písal, ale za tých spomenutých 14 mesiacov sme boli v štúdiu veľmi často.

S koľkými skladbami si vlastne nastupoval do štúdia?
Tak, na aktuálnom albume je deväť spievaných skladieb a dva inštrumentálne kúsky. K dispozícií máme ešte nejaké extra skladby, ktoré sa dostanú na budúce nahrávky ... a keďže na prvom singly ("Barrel Of A Gun") sa nachádza aj skladba "Painkiller", tak pre ďalší singel sme nahrali ešte jednu skladbu a som si istý, že v priebehu roka ešte nejaké skladby nahráme ... mám ich totiž v zásobe ešte niekoľko.

A k tomu ste využili služby niekoľkých zaujímavých ľudí, napr. Underworld, či One Inch Punch ... to Vás oslovili oni, či by nemohli pre Vás urobiť nejaký ten remix alebo ste ich oslovili priamo vy?
Ono je to skôr tak, že radi využívame ľudí, ktorí nám prídu zaujímaví, aby sme cez nich získali nový pohľad na to, čo sme nahrali v štúdiu ... so všetkými remixami som naozaj spokojný, myslím, že každý z nich je niečim výnimočný ...

Sú medzi tými novými remixami aj také, ktoré ste museli odmietnúť?
No áno, máme jeden od DJ Shadow-a, ktorý je síce vydarený, no použil v ňom až príliš veľa samplov, hlavne tých vokálnych ... v remixe skladby "Painkiller" použil vokálnu stopu nejakej starej R&B nahrávky, z čoho sme nemali dobrý pocit a nechceli sme to vydať aj pre obavy, že by nás kvôli tomu niekto mohol zažalovať :) Myslím však, že aktuálne sa snažia všetky tie vokálne vzorky vyčistiť a spomenutý remix skladby "Painkiller" bude vydaný v budúcom roku, nakoľko je skutočne vydarený.

Späť teda k novému materiálu. Reflektuje na obdobie medzi novým a predošlým albumom?
Istým spôsobom zrejme áno, pretože si myslím, že ak už píšete, tak skôr o veciach, ktoré sa okolo Vás v danom období dejú ... Veľa ľudí si však zrejme myslí, že množstvo svojej skladateľskej energie vkladám do toho, že si predstavujem, čo sa asi deje v Davidovej hlave ...

Heh!
Takto to však rozhodne nie je ... samozrejme, že máme množstvo "referenčných bodov", keďže v kapele spolu fungujeme už veľmi dlho, a boli sme vychovávaní v rovnakom prostredí ... som si však istý, že David prežíva skladby vášnivo aj preto, že on vie, čo sa odohráva v mojej hlave, na rozdiel odo mňa, keďže ja len hádam, čo sa asi deje v tej jeho ...

Zmenilo sa teda niečo v spôsobe komponovania, či práce na samotnom albume? Mali ste pocit, že chcete skúsiť niečo nové ... niečo trochu iné, napr. po textovej stránke?
Samozrejme, došlo u nás k veľkej zmene, nakoľko sme počas toho štvoročného obdobia prišli o jedného člena a mali sme obavy, či v kapele nevznikne veľké prázdne miesto. Myslím si však, že túto medzeru sa nám podarilo vyplniť spoluprácou s Timom Simenonom, ktorý si do štúdia priviedol aj svoj pracovný tím ... klávesáka a programátora. Hlavne ten hráč na klávesové nástroje sa ukázal ako veľmi dôležitý, myslím po hudobnej stránke, pretože Alan bol vždy ten tzv. hudobník, keďže mal v tomto smere klasické vzdelanie, kdežto ja som v tomto smere skôr samouk. Čiže, s Timovým tímom to bola úplne iná pracovná skúsenosť.

To preto, že na poslednom albume ste pracovali s Floodom?
S ním sme nahrávali posledné dva albumy, takže bolo pre nás veľmi dôležité sa posunúť ďalej a skúsiť niečo iné, získať úplne inú skúsenosť.

V oblasti fotografie a videa však stále pracujete s Antonom Corbijnom ... čím aktuálne prispel v oblasti grafiky albumu a videoklipov?
No, po prvýkrát, mimo toho, že samozrejme navrhol obal albumu a režíruje videoklipy, si s nami dokonca zabubnoval :)

To ako vážne?
No áno. Viete, on bol doteraz nielen fotograf, ale aj skrytý frustrovaný hudobník :) Keďže aktuálne máme pred sebou iba playbackové vystúpenia v TV, tak s touto pozíciou súhlasil. Je to inak celkom vtipné mať so sebou Antona za bicími a dokonca Tima, ktorý hrá na klávesy. Aktuálne je z nás na pódiu taká milá šťastná rodina.

Vie vôbec Anton nejak, aspoň obstojne bubnovať?
Hmm ... celkom mu to ide ... no neviem, či ho niekdy využijeme pri živom hraní :) Pre playback sú jeho schopnosti však postačujúce :)

Som si istý, že si to musel užívať, pretože to pre neho bola zrejme veľký zmena :)
No, Antonovi sa týmto splnil sen ... teda, aspoň takto nám to povedal! :) Ako som uviedol, bol to doteraz taký frustrovaný hudobník, takže fungovať s nami na pódiu bolo pre neho niečo celkom iné ... aktuálne je ako malý chlapec, absolútne to miluje! :)

A možno Ťa bude prehovárať v momente, ako sa rozhodnete vyraziť na turné :)
To ma skôr znepokojuje iná vec. V prípade ďalšieho videa padol z jeho strany návrh, aby 99% záberov bolo sústredených práve na bubeníka! :)

zdroj: dmremix.pro

Názory Devotees (3)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa