Roky Depeche Mode - Martin + Alan (1987)

Roky Depeche Mode - Martin + Alan (1987)

Najlepší autoportrét Depeche Mode? Jednoznačne ich odpovede na hudobné roky 80-te, v ktorých pôsobia ako dokonalá kapela. Basildonská štvorka v rozhovore pre francúzsky magazín Best, ktorý sa uskutočnil v priestoroch PUK štúdia.

Mode3: Martin Gore

Ktorý z filmov z 1980tych rokov Ťa najviac poznačil?
Tým najhlúpejším a najnegatívnejším spôsobom asi Blade Runner, pretože to tak smrdí 80-tymi rokmi, až ich presahuje. Každá dejová línia, každá scéna je tak dokonalá, že Vám dáva neodolateľnú chuť byť za každú cenu moderný. Zakaždým, keď ten film pozerám, cítim sa strašne frajersky. A potom zistím, že moje vlasy nie sú dostatočne odfarbené a chcem vyzerať ako všetky tie postavy, ktoré v tom filme nikdy nezostarnú.

Za predpokladu, že Depeche Mode stelesňujú 80-te roky, boli by ste v rokoch 60-tych drasticky iní?
To ťažko povedať. Pravdepodobne by sme prešli tým istým procesom ako ostatní. Čiže by to bola fáza dlhých vlasov, potom tá fáza "všetci sa milujeme" a podobne ... verím tomu, že vtedy mali ľudia úplne iné potreby. Nepísali tie isté príbehy, aké píšeme dnes. Napr. väčšina skladieb z 1960-tych rokov bola o láske.

Tie z rokov 80-tych o láske nie sú?
Niektoré, rozhodne nie všetky. Čo však nebráni tomu, aby sa do hudby premietli emócie. Väčšina mojich skladieb odráža pocity dezilúzie, rozčarovania, ale zároveň je tam neustála snaha o nevinnosť. Pre mňa je to jediný spôsob, ako prežiť. Viem, že mnohí považujú moje piesne za depresívne. Pre mňa sú, naopak, plné nádeje.

Piesne k albumu "Music For The Masses" si napísal vo svojom londýnskom príbytku. Zmenila sa táto metropola počas 80-tych rokov nejako citeľne, či významne?
Toto sa veľmi zhodnotiť neviem, keďže som tam dosť dlhú dobu nežil. Síce odtiaľ Basildon veľmi vzdialený nie je, ale Londýn som navštevoval iba pracovne. Nikdy som tam nechodil flámovať, nakoľko cesta späť domov bola nekonečná. Ono, zvládnuť 60 km vlakom, ktoré po polnoci už nejazdia, pokiaľ nešoférujete, to akoby ste cestovali na druhý koniec sveta! V Londýne zostávajú ľudia v podnikoch dlhšie, než v Basildone a tie miestne nariadenia a udeľovanie licencií sa neustále menia. Síce puby budú mocť byť otvorené aj cez deň, ale v noci len do 23:00. To už v dnešnej dobe príde trochu zastarané, ale čo už ...

Problém bude asi v tom, že Anglicko v skutočnosti veľmi 80-tkové nie je. V Londýne som sa usadil iba preto, že moja priateľka nežila predtým nikde, iba v Berlíne, a snívala o Anglicku. Ale mám pocit, že čoskoro dvihnem kotvy a budem sa chcieť nadýchnuť niekde inde v Európe. Neznášam Anglicko. Je na mňa príliš konzervatívne a spiatočnícke. Tie zákony, postoje ... poznám ich až príliš dobre. Páči sa mi vo Francúzsku, ale aj v Nemecku, no bude to asi tým, že im nie veľmi rozumiem. Ale cítim, že tí ľudia tam majú radi život a kultúru.

Pokiaľ ide o umenie a knihy ... napadne ti niečo konkrétne z 80-tych rokov?
To je nemožné. Nezabudnite, že som Angličan. Väčšina Britov číta denne The Sun alebo The Daily Mirror. Je mi jasné, že tieto dva bulvárne denníky majú svoj ekvivalent všade v Európe, ale u nás doma sú rozhodne väčším odpadom. Mne prídu tak neuveriteľné, až sú komincké. A niekedy si predstavujem, že ľudia si ich kupujú iba preto, aby sa dobre pobavili, ako ja. Každý deň je na tretej strane fotografia nejakej pekne zakrivenej modelky. No a počas volieb brnkol The Sun na strunu tak, že namiesto modelky zverejnil na tretej strane text v znení: "ak vyhrá ľavica, toto nájdete každý deň na tretej strane".

Stavím sa, že vďaka tomu Labouristi prehrali! Ale na inú tému ... všetky Vaše 12" single boli nedávno vydané v CD podobe: CD .. ďalšia skvelá vec z 1980-tych rokov!
No áno, nedávno som si aj ja kúpil CD prehrávač. Teda, jeden som už dostal darom pred troma rokmi, ale dodnes som si na jeho rozbalenie nenašiel čas. Ja som fanúšik starého rock´n´rollu a žiaden z mojich obľúbených albumov doteraz na CD nevyšiel. Takisto počúvam nemecký undergroud, ale celý svoj deterajší život som mal k dispozícií len mizerné gramofóny, takže potrebujem čas, aby som si v prvom rade zvykol na kvalitné stereo, nieto ešte na CD!

Tvoj názor na moderné technológie?
Ale áno, mám pocit, že sú mi veľmi blízke, hlavne prostredníctvom našej hudby. Keď sme v roku 1980-tom roku začínali, mohli sme maximálne zapojiť bicí automat do sekvencera. Dnes je to až desivé. V hudbe sa každý týždeň objavujú nejaké novinky. Aj pre nás samotných je náročné to sledovať, ale je veľmi jednoduché tým novinkám podľahnúť. Decká z 1980-tych rokov majú veľké šťastie, že s týmito nástrojmi priamo vyrastajú a inštinktívne im rozumejú. Ak sú popritom aj zbláznené do našej hudby, tak to bude pravdepodobne preto, že vycítili, že naše nástroje a ich nástroje hovoria rovnakým jazykom.

Mode4: Alan Wilder

Myslím, že sme viac 80-tková kapela než väčšina kapiel tejto dekády. Samozrejme, nehovorím o hudbe, to by bolo moc prefíkané, skôr narážam na spôsob nášho fungovania. V úplnej nezávislosti, bez manažéra, sami preberáme zodpovednosť za všetky aspekty kapely, než by sme to prenášali na niekoho iného a zároveň sa pritom tvárili, že sa venujeme výlučne hudbe. Máme teda pod palcom naše videoklipy, dizajn a obaly našich nahrávok, jednoducho celý biznis.
Myslím, že v budúcnosti budú musieť mať kapely členov, ktorí s hudbou nebudú mať nič spoločné. Jeden z nich sa bude venovať imidžu kapely, ďalší obchodnej stránke, ale ako plnohodnotní členovia kapely budú chrániť záujmy ostatných. Myslím, že kapela 1990-tych rokov bude fungovať práve takto. To isté bude platiť pre videoklipy: kapely by sa mali chopiť kamier tak ako kedy gitár.

Symbolizuje 80-te roky, podľa Teba, aj nejaké konkrétne auto?
Som šofér, amatér, nostalgik a nenávidím všetky tie brutálne nové autá. Skôr mám veľmi rád staré autá z 50-60 tych rokov. V súčasnosti jazdím na DS 23. Kompletne som ho dal zrenovovať, je ako nové! Je to doslova tank, hlúpo sa s ním jazdí a na parkovisku je to s ním hotová pohroma. Ale inak je to úžasné auto! Kľudne mohlo byť navrhnuté v 1980tych rokoch, v tomto predbehlo svoju dobu.

Čo na 80-tych rokoch nenávidíš najviac?
Masové nasadenie televízie a jej zhubný vplyv na ľudí.

A napriek tomu točíte videoklipy a niektoré z nich, ako napr. "Strangelove", ktorý režíroval Anton Corbijn, sú veľmi úspešné.
Množstvo ľudí si pri našich klipoch doslova odpľuje, pretože im prídu príliš čudné, intelektuálne a umelecké.

Čo šport? V tejto dekáde sa zrodilo veľa športových disciplín, od windsurfingu po rafting ...
Šport milujem, hlavne futbal. Ale najlepším športom tejto dekády je snooker. Síce sa hrá na biliardovom stole, ale je tam oveľa viac gúľ a aj pravidlá sú iné. V Anglicku už funguje množstvo klubov, kde sa hrá snooker. Pokiaľ ide o futbal, jeho popularita aktuálne klesá kvôli chuligánom a násiliu.

Čo hudobné kluby?
Neznášam ľudí, akých môžete vídať v londýnskych nočných kluboch. Radšej trávim čas doma s priateľkou. Dokonca tu a tam aj navarím.

Ak považujeme Depeche Mode za kapelu 1980-tych rokov, ktorá kapela, podľa Teba, je jednoznačne najlepšou kapelou rokov 1970-tych?
Hneď ma napadnú kapely ako Slade, Sweet, Queen, Genesis, Yes, či Gary Glitter.

Čo teda dodať k 80-tkám?
Rovnako ako móda tejto dekády, je to všetko mozaika pustpunkovej, novoromantickej a modernej mládeže, s jednoznačnou slabosťou pre elektroniku a zvrátenosti technológií.

zdroj: Best, FR, 01/10/1987

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa