Sláva hrdinom (1981)

Sláva hrdinom (1981)

Reportáž z koncertu Depeche Mode v Basildone (10/11/1981), ktorú napísal reportér Don Stewart a uverejnil v denníku Basildon Evening Echo o dva dni neskôr.

Štyria mladíci z Depeche Mode vyskočili zo svojich postelí, v bristolskom hoteli, už veľmi skoro. V rámci ich turné po UK išlo o nevídanú udalosť, keďže popové hviezdy tak skoro ráno nezvyknú vstávať.

Títo mladíci aktuálne surfujú po chrbte popovej vlny, s novým singlom a albumom, ktoré sa pohybujú na horných priečkach rebríčkov. Toto však nebol obyčajný deň na turné, počas ktorého sa za šesť mesiacov prepracovala kapela do pozície najžiadanejších hviezd popového biznisu.

Vince Clarke, Martin Gore, Andrew Fletcher a Dave Gahan boli najskôr hrdinami pre ľudí vo svojom najbližšom okolí, ľudí z okolitých ulíc ich bydliska, či deciek zo škôl, ktoré kedysi sami navštevovali. John Botting, ich manažér turné, prezradil, že posledná cesta mikrobusom zo západu krajiny do Basildonu bola tentokrát iná, než kedykoľvek predtým. Chalani sa domov náramne tešili a bolo to na nich vidieť. Basildon bol totiž deviatou zastávkou z dvanástich v rámci turné a medzi inými vystúpili aj v Newcastli, Edinburghu, Manchesteri, Birminghame a Nottinghame.

Dnes večer ich čaká vystúpenie v Poole, kde zahrajú pre 2 500 ľudí, v sobotu sa predstavia v Leicesteri a turné zakončia v nedeľu, v londýnskom Lycu. Utorkový večer však patril ich domovskému Basildonu a že bol vskutku výnimočný!
Diskoklub Raquel bol zaplnený do posledného miesta (850). Vstupenky určené na predpredaj "zmizli" už pred niekoľkými týždňami a rada na posledných 100 vstupeniek sa do 19-tej hodiny tiahla okolo celej budovy.
Pre basildonskú kapelu, ktorá vznikla na jeseň minulého roka, sa rok 1981 zatiaľ vyvíja fantasticky. Prvý náznak úspechu prišiel už na jar, kedy sa s debutovým singlom, "Dreaming Of Me", dostali do Top50 rebríčka predajnosti. Ich nasledujúci singel, "New Life", už vystrelil do Top20, no do Top10 sa prebojovať nedokázal. Túto magickú hranicu prekonali Depeche Mode až minulý týždeň, s aktuálnym singlom "Just Can´t Get Enough".

Do Top10 tak má aktuálne nasmerované aj ich debutový album, "Speak And Spell", a zrejme je vylúčené, že by sa to nepodarilo, keďže len predobjednávky prekročili hranicu 80 000 kusov. Úspech však chalanov evidentne nezmenil. Pred vystúpením postávali na parkete klubu a sotva ich bolo rozpoznať v hlúčiku technikov, ktorí dávali dohromady ohromnú batériu zosilňovačov, ktoré neskôr útočili na ušné bubienky fanatických fanúšikov.

Aj dnes, rovnako ako keď som sa s nimi rozprával v máji tohto roka, sa ostýchajú poskytnúť rozhovor pre noviny. Vince (20) sa však nechal počuť, že úspech v ich ponímaní znamená, že pracujú omnoho tvrdšie a vyfajčia viac cigariet. Na tvári mu vyrástlo strnisko svetlých fúzov, ktoré ladilo s jeho svetlými vlasmi a robilo ho to rozhodne starším, ako keď som ho videl naposledy, pred pol rokom. Aké to teda je, žiť život v štýle popovej hviezdy, so šatníkom plným drahého oblečenia, autami a fungovať na "vysokej nohe"?
"V Edinburghu som si kúpil nové kožené topánky," odpovedal. "Stáli ma 10 libier."

Spevák Dave Gahan (19) si úspech všimol vďaka tomu, že sa mohol odhlásiť z podpory v nezamestnanosti, nie, že by sa mal oveľa lepšie. Jeho zmyselná tvár dnes pôsobí ustaranejšie, nakoľko sa musí chovať profesionálnejšie a záleží mu na tom, aby šou mala správny priebeh. Rád pomáha pri nastavovaní pódiovej techniky, hoci dnes majú k dispozícií skutočných profesionálov.

Cirkus Depeche Mode putuje krajinou v troch vozidlách, ktorými sa presúva 15-členný štáb kapely. Nástroje a kompletné technické vybavenie je naložené v nákladnom aute, ktoré nasleduje auto s piatimi technikmi. Za ním nasleduje minibus so štvoricou z Basildonu a dvoma hudobníkmi zo sprievodnej kapely Blancmange, nechýba manažér turné a priateľky Davida a Martina, Jo Fox (19) a Anne Swindell (18). Dievčatá vypomáhajú s propagáciou, vybavujú korešpondenciu s fanúšikmi a predávajú počas koncertu tričká.

Dlháň Andrew Fletcher (20) sa opiera o stenu a sleduje, ako technici na miesto ťahajú káble. Odkedy sa Depeche Mode stali špičkovou kapelou, tak sa podľa neho, v spôsobe života a pocitoch, nič nezmenilo. "Sláva a bohatstvo? To je čo?"
Vedľa stojaci Martin Gore (20) sa pousmial a dodal, "my slávni nie sme."

Depeche Mode práve dokončili zvukovú skúšku, zosilňovače, syntetizátory a všetky ovládacie prvky boli nastavené. Kapela si strihla aj skladbu "Photographic", počas ktorej ich Robin Woosey dokonca filmoval. Nasledovala krátka prestávka, a tak ma Martin pozval do rodičovského domu v Shapeshalle, v Basildone, aby som si s jeho mamou doprial šálku čaju.

Nie ste slávni? Tak prečo stáli pred klubom stovky ľudí, keď nemali žiadnu nádej dostať sa ku vstupenke?
"Fakt nie sme slávni," povie Martin. "A veľa peňazí sme doteraz nezarobili."

To, čo kapela zarobí, opätovne investuje do svojho podniku. Martin si tento týždeň plánuje vyzdvihnúť nový objednaný syntetizátor. Jeho mama, Pamela, je na neho veľmi hrdá a dodá, že hudobnú kariéru mu pomohla naštartovať keď mal 12, či 13 rokov a kúpila mu prvú gitaru. Dve Martinove sestry, Karen (14) a Jackie (13) sa takisto chystajú na večerný koncert. "V škole si nás kvôli nemu doberajú," povie Jackie, ktorá Martina zbožňuje.

Je večer, krátko pred desiatou, predskokani už majú svoje za sebou a na pódium vstupujú Depeche Mode. Nastáva okamžité uvoľnenie zadržiavanej hystérie, keďže publikum, prevažne zložené z mladých dievčat, víta kapelu hlasným krikom. Pred pár rokmi by takýto krik hudobníkov úplne prehlušil, no dnešné zosilňovače už majú svoju silu. Drvia výkriky a do tiel vysielajú masívne údery hudobných rytmov.

Stovky ľudí sa tlačia k zábranám a silná ochranka diskoklubu má čo robiť, aby tlak udržala. Šesť mesiacov dozadu boli Depeche Mode dobrí. Dnes sú už veľmi dobrí a ich profesionalita je tak kompletná. Po koncerte sa chalani na niekoľko hodín vrátili domov a stali sa z nich štyria chlapci z Basildonu, ktorí si v bezpečí užívali pohodlie vlastných postelí.

zdroj: Basildon Evening Echo, 12/11/1981

Názory Devotees (5)

Čítať a pridávať komentáre môžu iba zaregistrovaní a prihlásení depešáci.

  Vytvorte si účet   Prihláste sa